10 απλά βήματα για καλύτερο Wi-Fi στο σπίτι…

10 απλά βήματα για καλύτερο Wi-Fi στο σπίτι…


0 0 ψήφοι
Article Rating

Το οικιακό Wi-Fi έχει εξελιχθεί ώστε να είναι σχεδόν το ίδιο σημαντικό με την παροχή νερού ή ηλεκτρικού. Εάν το δικό σας ασύρματο δίκτυο παρουσιάζει προβλήματα στη λήψη ή δέχεται παρεμβολές και αναζητάτε λύσεις για … σήμα καμπάνα σε κάθε γωνιά του σπιτιού, συνεχίστε να διαβάζετε. Ακολουθώντας αυτά τα απλά βήματα του πολυμήχανου lifehacker, θα δείτε πώς θα βελτιώσετε τη λήψη και θα ενισχύσετε το σήμα του οικιακού σας Wi-Fi.

10. Χρησιμοποιήστε τα πιο πρόσφατα μηχανήματα ασύρματης σύνδεσης

Ένας από τους πιο εύκολους τρόπους για ταχύ και αξιόπιστο Wi-Fi στο σπίτι είναι η χρήση μηχανημάτων τελευταίας τεχνολογίας που εκμεταλλεύονται στο έπακρο τη σύνδεση που (ακριβο)πληρώνετε. Χρησιμοποιήστε Router, που θα παρέχει τύπο ασύρματης σύνδεσης N. (Οι πωλητές γνωρίζουν).

9. Βρείτε το ιδανικό σημείο για το Router σας

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Οκ, μπορεί το Router να μην είναι το ιδανικό διακοσμητικό για ένα σπίτι, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα κρύβετε πίσω από τηλεοράσεις, κάτω από το… σκρίνιο ή μέσα σε ντουλάπια. Εκθέστε τον Router σε κάποιο εμφανές εξωτερικό σημείο του σπιτιού. Ιδανικά στο κέντρο του, ώστε να πετύχετε ευρύτερη κάλυψη που θα φτάνει σε κάθε γωνιά. 

8. Εντοπίστε το κατάλληλο κανάλι ασύρματης σύνδεσης

Το σήμα του Router σας είναι πολύ πιθανό να επηρεάζεται από τα γειτονικά ασύρματα δίκτυα, ιδιαίτερα αν μένετε σε πολυκατοικία ή πυκνοκατοικημένη περιοχή. Χρησιμοποιήστε ένα online εργαλείο όπως το WiFi Stumbler, που παρέχει έναν εύκολο τρόπο να τσεκάρετε ποια «κανάλια» είναι τα πιο πολυσύχναστα από τα Wi-Fi των γειτόνων και επιλέξτε ένα κανάλι που δεν έχει ιδιαίτερο «συνωστισμό». (Τα περισσότερα Router λειτουργούν στο κανάλι 6). 


7. Εκμηδενίστε τις παρεμβολές από άλλες συσκευές

Ασύρματα τηλέφωνα, φούρνοι μικροκυμάτων και άλλες συσκευές μπορεί επίσης να δημιουργούν παρεμβολές στο Wi-Fi, οπότε εάν ψωνίζετε καινούριο Router, φροντίστε να είναι Dual Band, και χρησιμοποιήστε τη ραδιοσυχνότητα των 5Ghz, αντί αυτής των 2.4Ghz όπου συγκεντρώνει πολλών ειδών διαφορετικά ασύρματα σήματα (bluetooth κ.λπ.) 

6. Προασπίστε το δίκτυό σας από τους «τσαμπατζήδες» γείτονες

Αλλάζετε συχνά password, και φυσικά αποφύγετε να χρησιμοποιείτε το «μαμίσιο» password που παρέχει by default η συσκευή Router, γιατί είναι εύκολο να χακευτεί. Η καλύτερη μέθοδος είναι η χρήση συνθηματικών τύπου WPA. Μια «μπακαλίστικη» μέθοδος για να εντοπίσετε εάν σας κλέβουν Wi-Fi είναι να κλείσετε κάθε συσκευή που το χρησιμοποιεί και να παρατηρήσετε τα φωτάκια του Router. Αν αναβοσβήνουν ακόμα, αλλάξτε άμεσα password. 

5. Περιορίστε εφαρμογές και προγράμματα που «τρώνε» Bandwidth

Torrents, υπηρεσίες streaming, video chat, online βιντεοπαιχνίδια κ.λπ. είναι ορισμένα από τα πιο «πεινασμένα» για bandwidth προγράμματα κι εφαρμογές. Προγράμματα όπως το Qos (Quality of Service), μπορούν να βάλουν σε τάξη τις εφαρμογές αυτές, δίνοντας προτεραιότητα στις πιο αναγκαίες. 

4. Αυξήστε την ακτίνα δράσης του Wi-Fi με αυτοσχέδια τρικ

Μπορεί να μην δείτε δραματικές αλλαγές, αλλά ακόμα και μια αυτοσχέδια κατασκευή όπως η παρακάτω, με το ανοιγμένο αλουμινένιο κουτάκι αναψυκτικού, μπορεί να χαρίσει μερικά μέτρα ακόμα εμβέλεια στο παλιό (ή και το καινούριο) Router. Ένα ανοιγμένο κουτάκι μπίρας στην αντένα του Router μπορεί να κάνει τη διαφορά. 

3. «Χακέψτε» τον Router σας για καλύτερο σήμα

(Προχωρήστε με δική σας ευθύνη στο παρακάτω βήμα) 

Αντικαθιστώντας το Firmware του Router σας με το DD-WRT (το link παρέχει συμβουλές για το πώς), μπορείτε να μεταμορφώσετε έναν απλό Rοuter, σε «πύραυλο», αφού εκτός από αυξημένες δυνατότητες ασφαλείας, μπορείτε να ενισχύσετε εσωτερικά το σήμα εκπομπής της κεραίας του Router σας (με τη ρέγουλα – 70 mW είναι υπερ-αρκετά). Έτσι θα μπορείτε να έχετε πρόσβαση στο Wi-Fi του σπιτιού σας από πολύ μεγαλύτερη απόσταση! 

2. Μετατρέψτε έναν παλιό Router σε ενισχυτή σήματος

Κι όμως γίνεται.  Η αγορά και εγκατάσταση ενός ενισχυτή σήματος είναι μια σχετικά εύκολη διαδικασία. Σε περίπτωση, πάντως, που δεν θέλετε να ξοδέψετε χρήματα για την αγορά ενός ακόμα hardware, το προηγούμενο βήμα, δηλ. η αντικατάσταση του Firmware με το DD-WRT, θα σας επιτρέψει να κάνετε ένα παλιό Router σε Φρανκενστάιν – ενισχυτή σήματος. Μπορεί να μην αυξήσει την ταχύτητα, αλλά σίγουρα θα επεκτείνει την ακτίνα δράσης του. 

1. Προγραμματίστε τον Router για τακτικά Reboot

Απλή κι αποτελεσματική λύση που μπορεί να γίνει είτε χειροκίνητα – από το κουμπί on/off του Router – σε τακτά χρονικά διαστήματα ή μέσω ενός απλού χρονοδιακόπτη πρίζας, σε περίπτωση που έχετε εγκαταστήσει το Router σε κάποια… δύσβατη περιοχή του σπιτιού. Πολλές φορές ένα απλό restart, μπορεί να λύσει τα πιο πολύπλοκα προβλήματα. 

Φυσικά, τα σχόλια είναι στη διάθεσή σας για τις δικές σας ιδέες και μεθόδους. Καλή επιτυχία!

Πηγή…
  


0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x