13 Ιουνίου, ημέρα μνήμης Αλεξάνδρου του Μεγίστου

13 Ιουνίου, ημέρα μνήμης Αλεξάνδρου του Μεγίστου


5 1 ψήφος
Article Rating

Mία μέρα ξεχασμένη από τους Νεοέλληνες.

Στις 13 Ιουνίου ούτε μία εκδήλωση δεν έμαθα να οργανώθηκε από κανέναν πνευματικό ή πολιτιστικό φορέα, στην μνήμη θανάτου του παμμέγιστου αυτού ανδρός, τι κρίμα; Από κάποιον δημόσιο ή κρατικό φορέα, βέβαια δεν περιμένω, αφού δεν είμαι σίγουρη ότι μας κυβερνούν Έλληνες…

Ακούστε, όμως, για μια φορά ακόμη τον Τζίμη Πανούση να τραγουδά: “Έλληνα, Νεοέλληνα”, για να αντιληφθείτε πως καταντήσαμε… ίσως, κάποιοι εγερθούν έστω και για λίγο.

Τα κάτωθι δεχθείτε τα ως μία καλόβουλη υπενθύμιση.

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Να σας υπενθυμίσω πως, ως Πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος,  το 2018, στις 17 Ιουνίου, ημέρα Κυριακή και ώρα 11:00΄ π.μ. συγκεντρωθήκαμε –όσοι από την Ε.Λ.Β.Ε. προσήλθαν– στην παραλία, μπροστά στο άγαλμα του Αλεξάνδρου του Μεγίστου, να τελέσουμε μία λιτή εκδήλωση τιμής και μνήμης στον Μεγάλο Μακεδόνα Βασιλέα. Επειδή, όμως οι ιθύνοντες του φεστιβάλ βιβλίου μας απέτρεψαν –λόγω ευθυνοφοβίας, μάλλον, επειδή δεν είχαμε ενταχθεί στο πρόγραμμα– αφού βγάλαμε μία φωτογραφία υπό την σκιά του Αλεξάνδρου, με φόντο το άγαλμα, ανεβήκαμε στο καφέ του Βασιλικού Θεάτρου και εκεί πραγματοποιήσαμε την εκδήλωσή μας.

Το 2019 από νωρίς φρόντισα να ενταχθεί η εκδήλωση για τον Μ. Αλέξανδρο στο πρόγραμμα του φεστιβάλ βιβλίου. Έτσι, στις 13 Ιουνίου 2019, ημέρα Πέμπτη και ώρα 19:30΄, μπροστά από το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση –αφιέρωμα στον «Μέγα Στρατηλάτη». Η ίδια προσωπικά, μίλησα με θέμα: «Το Οικουμενικό Όραμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου». Η Αναστασία Χατζή (Αντιπρόεδρος της Ε.Λ.Β.Ε.) και ο Ευάγγελος Λαδόπουλος, ο οποίος είχε τον συντονισμό και προλόγισε την εκδήλωση απήγγειλαν ποιήματα μελών μας. Ο Λέων – Σιδηρόπουλος, από το Πανελλήνιον Αρχαιοπρεπές, Οπλιτικόν Άγημα «ΑΡΕΣ ΑΝΑΞ», ενδεδυμένος με την στολή, πιστό αντίγραφο της αμφίεσης των αρχαίων Μακεδόνων πολεμιστών, διάβασε ένα απόσπασμα από τον λόγο του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Ώπη, όπως καταγράφεται από τον Αρριανό στο έργο του: «Αλεξάνδρου Ανάβασις» (βιβλίο 7, κεφ. 9). Την εκδήλωση πλαισίωσε η χορευτική ομάδα του πολιτιστικού συλλόγου «Προμηθεύς Πυρφόρος», για την προγραμματισμένη σπονδή στον Μέγα Στρατηλάτη. Νεαρές κοπέλες, ντυμένες με λευκούς μανδύες, χόρεψαν υπό τους ήχους μουσικής κατά τα πρότυπα του αρχαιοελληνικού τρόπου. Η χορευτική ομάδα αποτελούνταν από την   Ανδρομάχη Χατζηιωαννίδου, την Χάιδω Χαζηνέρη, την Θεοδώρα Σαράτση, την Παναγιωτίδου και την μικρή Κάρμεν Χατζηιωαννίδου, μαζί με την χοροδιδασκάλισσά τους Κέιρεν Ρεννιέ (Karen Rennie). Τέλος, αφού αποδόθηκαν στους συντελεστές της εκδήλωσης διπλώματα Ευγενικής Συμμετοχής, όλοι μαζί συντελεστές και θεατές εναποθέσαμε λουλούδια και ένα δάφνινο στεφάνι στην βάση του αγάλματος του Αλεξάνδρου του Μεγίστου.

Το 2020, δυστυχώς, όλες οι εκδηλώσεις καθηλώθηκαν, λόγω των αυστηρών υγειονομικών  απαγορεύσεων, εξ' αιτίας του  Κορωναιού.


Στις 13 Ιουνίου 2021, ημέρα Κυριακή και ώρα 11:00΄, επίσης, πραγματοποιήσαμε μια λιτή εορτή –αφιέρωμα στην μνήμη θανάτου του Αλεξάνδρου του Μεγίστου. Συγκεντρωθήκαμε και πάλι 25-30 περίπου άτομα, μέλη της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος και φίλοι στην παραλία, στο άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου. Οι νεαρές κοπέλες της χορευτικής ομάδας της Κέιρεν Ρεννιέ (Karen Rennie), τέλεσαν σπονδή στον Μέγα Στρατηλάτη και εκπολιτιστή Αλέξανδρο και χόρεψαν υπό τους ήχους μουσικής κατά τα πρότυπα του αρχαιοελληνικού τρόπου. Στην συνέχεια  καταθέσαμε στην βάση του αγάλματος τα λουλούδια, που είχα κόψει από την υπέροχη, την γιγαντιαία λευκή πικροδάφνη, που στολίζει την οικία μου· βγάλαμε και κάποιες φωτογραφίες υπό την σκιά του αγάλματος του Αλεξάνδρου, και κατόπιν πήγαμε στο καφέ της Πλατείας Θεάτρου. Εκεί, όσοι ήθελαν πήραν τον λόγο και μίλησαν για τον Μ. Αλέξανδρο και για το γεγονός της ημέρας· εκτός από το προλόγισμα, ως Πρόεδρος, και τον «Ύμνο (μου) στον Αλέξανδρο τον Μέγιστο», που απήγγειλα, μίλησαν μεταξύ άλλων οι κύριοι: Κωνσταντίνος Ξενιώτης, Βασίλειος Γούσιος, Ευάγγελος Λαδόπουλος, Σιδηρόπουλος…

 

– Γοργώ Αλεξίου

Εκπαιδευτικός, Λογοτέχνις,

πρ. Πρόεδρος Ε.Λ.Β.Ε.


5 1 ψήφος
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x