Ολοκλήρωση των Προμηθείων 2008

Ολοκλήρωση των Προμηθείων 2008


0 0 ψήφοι
Article Rating

Τα ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ 2008 ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία κατά γενική ομολογία.

Φωτογραφικό ΥλικόΦωτογραφικό Υλικό

Κάτω από τον καταγάλανο ουρανό του Όρους των Θεών, ανάμεσα στα πεύκα, τα έλατα, τα σκιερά μονοπάτια και το κρυστάλλινο νερό της ολύμπιας πηγής, οι επισκέπτες και οι συμμετέχοντες λούστηκαν στα νάματα των αρχαίων προγόνων μας βιώνοντας επί ένα τριήμερο μια όαση ελληνικής δροσιάς. Φιλοσοφικές συζητήσεις και συναντήσεις, αθλητικοί αγώνες σε αρχαία αγωνίσματα με τη συμμετοχή των ιδίων των επισκεπτών, απαγγελίες και ποιητικές αποδράσεις, μουσικές βραδιές και συναυλίες με μελοποιημένους ορφικούς ύμνους, προβολές από τη δράση του ελληνοκεντρικού κινήματος, ιεροπραξίες για το θερινό ηλιοστάσιο και κοινωνικές τελετές όπως οι ονοματοδοσίες, προσέφεραν επί ένα τριήμερο (20, 21 και 22 Ιουνίου) μια ελάχιστη αίσθηση της ωραιότητος, του μεγέθους και του μεγαλείου του προγονικού πνεύματος.

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Κορυφαία στιγμή των εκδηλώσεων απετέλεσε το κεντρικό δρώμενο στο οποίο η καλλιτεχνική διάσταση συνδυάστηκε με την μυητική μέθεξη προκαλώντας τη συγκίνηση όλων, γαληνεύοντας εκστατικά τον ψυχισμό μας, μετατρέποντάς μας όλους σε κοινωνούς της αρχαίας ελληνικής ψυχής. Ήταν σαν να άγγιξε τον τόπο και τους χιλιάδες των παρευρισκομένων μία διακριτική ανάσα από την μακρινή αύρα Εκείνων στους οποίους η σώφρων ανθρωπότητα αναγνωρίζει ότι τους οφείλει τα πάντα. Η έκσταση και η συγκίνηση, απολλώνιων διαστάσεων, βρήκε την οδό εκτόνωσής της στη διονυσιακή της έκφραση όταν όλοι οι θεατές μετατράπηκαν σε βακχευτές χορεύοντας επί ώρες υπό τους δαιμόνιους ζωντανούς ήχους των πανάρχαιων άσκαυλων, των νταουλιών και των πλαγίαυλων.

Η συζήτηση της Κυριακής αρκετά ελπιδοφόρα, με προτροπή και διάθεση από τους εκπροσώπους ομάδων και συλλόγων να επεκταθούν παρόμοιες μυητικές και εορταστικές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, ώστε να ξαναβρούμε το σημείο επαφής με τις πανάρχαιες και πάντα ζώσες στις ψυχές μας προγονικές μας ρίζες. Μια μορφή Αμφικτιονίας όπως αναφέρθηκε, για τον από κοινού συντονισμό των πολιτιστικών αυτών εκδηλώσεων, ίσως να αποτελεί το επόμενο βήμα ώστε η πολιτιστική ανάταση που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος μας, ν' αρχίσει να λαμβάνει διαστάσεις μιας νέας πνευματικής αναγέννησης.

Ελπιδοφόρο και αξιομνημόνευτο γεγονός των φετινών Προμηθείων ήταν η πολυπληθής προσέλευση εκατοντάδων νέων επισκεπτών (νέων και ως πρώτη και παρθενική τους επίσκεψη αλλά και ηλικιακώς), ενδεικτικό της δίψας για αναζήτηση των πατρογονικών πηγών μας και της αναγκαιότητας των καιρών την οποία εκφράζει η ύπαρξη του θεσμού αυτού.


Ευχαριστούμε όλους όσους παρευρέθηκαν και συμμετείχαν στις φετινές εκδηλώσεις. Η δική τους παρουσία είναι που κάνει τα Προμήθεια ζωντανό θεσμό στην ελληνική κοινωνία, στη δική τους ένθερμη υποστήριξη οφείλεται η επιτυχία της κορυφαίας αυτής διοργάνωσης προβολής και ανάδειξης του ελληνικού πνεύματος. Υποσχόμαστε ότι η παρουσία μας στη διάρκεια της χρονιάς μέχρι τα επόμενα Προμήθεια θα είναι συνεχής και σταθερή, με παράλληλες εκδηλώσεις μικρότερης μεν έκτασης αλλά εξ' ίσου σημαντικές ως προς τη νοηματοδότησή τους. Διαμορφώνοντας παράλληλα ένα καινούργιο πλαίσιο της οργανωτικής επιτροπής, ακόμη περισσότερο διευρυμένο, ούτως ώστε να καθίσταται προσβάσιμο σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη της ημετέρης παιδείης μετέχοντα, να συμμετέχει οργανικώς και επί ίσοις όροις σ' αυτήν.

Να είστε όλοι καλά.

Οράτε το μέλλον, ευγένειαν ασκείτε, επαινείτε αρετήν

Έρρωσθε κι ευδαιμονείτε!

 

Φωτογραφίες

{gallery}promitheia2008{/gallery}

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ 2008

prometheia_2008@yahoo.gr

www.promitheia.gr


0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x