Η νέα αυτή ενότητα της ιστοσελίδας «ΠΥΛΗ ΙΑΣΩΝΟΣ», που δημιούργησε ο φίλος Ιάσονας Σχίζας στα πλαίσια της έντιμης- αλλά και επίπονης- προσπάθειάς του για την επανελλήνιση, ιδρύθηκε έχοντας σαν κίνητρο την κατεπείγουσα ανάγκη να αποκατασταθεί στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό και στο πεδίο των αναφορών στην Ελληνική Υπόθεση, η συγκροτημένη, καθαρή και ορθή έκφραση του Έλληνος Λόγου.
Στόχος αυτής της προσπάθειας είναι η αναζωπύρωση της Ελληνικής διανοητικής, ψυχικής αλλά και έμπρακτης βιωματικής δραστηριότητος.
Η δυναμικότητα του Ελληνισμού ως μορφή και περιεχόμενο, σε κάθε επίπεδο, όπως αποδεικνύεται κατά τεκμήριον, αλλά και όπως εντίμως συνομολογείται από κάθε πολιτισμένο άνθρωπο, είναι άπειρη κατά την έκταση, τις κατευθύνσεις και την εργώδη επιδραστικότητά της. Είναι Οικουμενική, αφυπνιστική και οδηγητική του ανθρώπου προς το Ιδεώδες.
Τα κείμενα που θα δημοσιεύονται στην ενότητα «ΕΛΛΑΣ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΚΕΨΗ», ως προς το περιεχόμενό τους, θα πραγματεύονται θέματα που στην ουσία και το αισθητικό, ηθικό ή/και πραγματολογικό τους ύφος, εκκινούν κατά ποικίλους τρόπους και οδούς , από την ίδια βάση και συγκλίνουν σε μια κοινή κορυφή: τον Ελληνικό πρότυπο Κόσμο.
Οκτώβριος 2010
Μαρία Ιω. Σίδερη
(Βιογραφικά στοιχεία και σύντομη παρουσίαση του έργου της)
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Έζησε στη Λευκάδα, γενέτειρα των προγόνων της, έως τα 11 της χρόνια.
Από την πρώτη εφηβική ηλικία της έγραφε ποίηση. Πολλά ποιήματά της δημοσιεύτηκαν σε λογοτεχνικές συλλογές και περιοδικά.
Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Σπούδασε, επίσης, ζωγραφική με διδασκάλους τους Θεμ. Καρφάκη, Γ. Κουτλίδη, Θεόδ. Πάντο. Υπήρξε μέλος του ανεξάρτητου Καλλιτεχνικού Συλλόγου «ΣΥΝ». Παρήγαγε πλούσιο ζωγραφικό έργο και συμμετείχε σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Από την παιδική, ήδη, ηλικία και συνεχώς εδιδάσκετο την Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και φιλοσοφία και το σύνολο του ομολόγου αυτών Πολιτισμού από την μητέρα της καθηγήτρια φιλόλογο, συγγραφέα και μεταφράστρια αρχαίων ελληνικών κειμένων Διονυσία Σίδερη. Αναγνωρίζοντας την διαχρονική δυναμική της ελληνικής σκέψης, αντικρύζοντάς την ως ζώσα ιδεατή πραγματικότητα που αρμόζει ως πρότυπο και κίνητρο δημιουργικό τόσο στην ανθρώπινη κριτική νόηση όσο και στην ανάγκη για την υγιή και δίκαιη ρύθμιση της ανθρώπινης κοινωνίας, απέδωσε δημοσίως πλουσιώτατο αντίστοιχο έργο με τη μορφή δοκιμίων και άρθρων αφοσιωθείσα αποκλειστικώς, τέλος, στην ενδελεχή μελέτη των ελληνικών γραμμάτων.
Κατά το χρονικό διάστημα 1999-2005 επετέλεσε την μετάφραση και τον σχολιασμό των 2 πρώτων τόμων της Συλλογής του Otto Kern Γερμανού ελληνιστή, φιλολόγου και αρχαιολόγου καθηγητή Γερμανικών Πανεπιστημίων. Η Συλλογή φέρει τον πρωτότυπο τίτλο Orphicorum Fragmenta. Το έργο αυτό, που είναι το κορυφαίο των δημοσιευμάτων του Otto Kern, ουδέποτε είχε μεταφραστεί σε οιανδήποτε γλώσσα. Στην πρωτοπαγή- αμετάφραστη- σύνθεσή της, η Συλλογή Otto Kern είχε εκδοθεί στο Βερολίνο, τη Ζυρίχη και τη Βιέννη.
Η πολυετής και επίμοχθη εργασία της Μαρίας Σίδερη επί αυτού του πολύτιμου για κάθε ιχνηλάτη του Ελληνικού Κόσμου, έργου, απέφερε την αναλυτική μετάφρασή του στην Νέα Ελληνική, αλλά και τον λεπτομερή και εμβριθή αναλυτικό- δομικό σχολιασμό των κειμένων που συγκαταλέγονται στη Συλλογή Otto Kern. Τα σχόλια έχουν έντονα συγκριτικό προς τις σύγχρονες, θεωρητικές αλλά και θετικές επιστήμες (κοσμολογία, αστροφυσική, φυσική κ. α.) χαρακτήρα. Οι δύο πρώτοι τόμοι που έχουν ήδη εκδοθεί με τίτλο: «ΟΡΦΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ – ΣΥΛΛΟΓΗ OTTO KERN τόμος Α΄και Β΄» συναποτελούνται από 1106 σελίδες. Η έκδοσή τους έγινε στα έτη 2005 (Α΄τόμος) και 2007 (Β΄τόμος) από τον εκδοτικό οίκο «ΠΥΡΙΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ», σε πολυτονική γραφή.
Ο τρίτος τόμος ήδη εκπονείται και θα εκδοθεί όταν ολοκληρωθεί η αναγκαία επί της ύλης του εργασία.
Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα (2002-2004) η Μαρία Σίδερη συνέγραψε την πραγματεία «ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ- ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΜΥΣΤΗΡΙΑ» που εξεδόθη το 2004 από τον «ΠΥΡΙΝΟ ΚΟΣΜΟ». Στο έργο αυτό παρουσιάζονται σχολαστικά τα ιστορικά, αλλά κυρίως τα θρησκειολογικά, εθνολογικά, ηθικά, κοινωνιολογικά σημαινόμενα του θεσμού των Ολυμπιακών Αγώνων, στην Αρχαία Ελλάδα. Το βιβλίο αυτό έχει συμπεριληφθεί στην ύλη διδασκαλίας του μαθήματος της Ολυμπιακής Παιδείας πολλών Περιφερειακών Εκπαιδευτικών Κέντρων. Αποτελείται από 630 σελίδες.
Κατά το ίδιο, επίσης, χρονικό διάστημα μετέφρασε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και το έργο του Νεοπλατωνικού φιλοσόφου Πορφυρίου του εκ Τύρου «ΠΕΡΙ ΑΠΟΧΗΣ ΕΜΨΥΧΩΝ» ( «Ακρεοφαγία»). Το έργο αυτό εκδόθηκε από τον «ΠΥΡΙΝΟ ΚΟΣΜΟ» το 2005 και αποτελείται από 250 σελίδες (χωρίς να περιλαμβάνει το αρχαίο κείμενο αλλά μόνο την μετάφραση).
Άλλα έργα της τα βιβλία: «ΔΩΔΩΝΗ, ΣΟΥΛΙ ΑΧΕΡΟΝΤΑΣ- ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΟΥ ΟΜΗΡΟΥ» και «ΜΗΛΟΣ, ΑΝΤΙΚΡΥΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΟΣΜΟΓΟΝΙΑ».
Κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο εργάζεται για την ολοκλήρωση του βιβλίου «ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ- ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ».
Από το 2007 έως σήμερα, πραγματοποιεί τακτικές διαλέξεις περιεχομένου αναλόγου προς τα θέματα των συγγραμμάτων της στην Αίθουσα Διαλέξεων του βιβλιοπωλείου «Αιγηίς» στον Πειραιά και περιοδικώς σε άλλες αίθουσες.
Παράλληλα προς τα ανωτέρω, επεξεργάζεται ανάλεκτα κείμενα της ( δοκίμια, άρθρα) που έχουν κατά καιρούς δημοσιευθεί σε φιλοσοφικά περιοδικά, όπως και τα κείμενα που προκύπτουν από τις διαλέξεις της με σκοπό να συσταθούν και να εκδοθούν σε βιβλιακές ενότητες.
Κατά το τρέχον, επίσης, διάστημα βρίσκεται σε επαφή με τις Πρυτανείες διαφόρων Α.Ε.Ι.: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Πανεπιστήμιο Πατρών, προκειμένου να εξεταστούν από κοινού τρόποι συνεργασίας στον εκπαιδευτικό τομέα.
Με συνεργασία του Παν/μίου Πατρών και του Συλλόγου «Μελάμπους» έχει ήδη διοργανωθεί Συνέδριο με θέμα «Μελάμπους» που θα διεξαχθεί τον προσεχή Δεκέμβριο 2010. Στο Συνέδριο αυτό η Μαρία Σίδερη έχει κληθεί και θα συμμετάσχει ως εισηγήτρια.