ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΘΝΙΚΟ ΥΜΝΟ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΘΝΙΚΟ ΥΜΝΟ


0 0 ψήφοι
Article Rating

ΠΡΟΣ:  ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Θέμα:  «  Ο Εθνικός μας  Ύμνος με άδεια από Orchard; »

Κύριε Υπουργέ, 

Ο Ελληνικός Εθνικός ύμνος του Σολωμού και του Μάντζαρου φαίνεται να υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα τα οποία ζητάει να εισπράξει το You Tube.

Το συγκεκριμένο θέμα προέκυψε όταν αναρτήθηκε το πρώτο ιστορικό δελτίο ειδήσεων των εργαζομένων της ΕΡΤ, με φόντο τα ΜΑΤ έξω από το Ραδιομέγαρο, στη δημοφιλέστερη πλατφόρμα προβολής βίντεο. Μετά το ανέβασμα του αρχείου στον ιστότοπο του  ThePressProject ειδοποιήθηκε μέσω μηνύματος ότι θα έπρεπε να αφαιρεθούν τα ηχητικά ντοκουμέντα του βίντεο που έχουν πνευματικά δικαιώματα, είτε να επιτρέψουν στο You Tube  να παίζει διαφημίσεις προκειμένου να αποδώσει στον κάτοχο των δικαιωμάτων το ποσό που του αναλογεί.

Το επίμαχο υλικό ο Εθνικός μας Ύμνος!!! Που σύμφωνα με το You Tube ανήκει στην εταιρεία διαχείρισης και διανομής μουσικής IODA (που πλέον ονομάζεται  Orchard).


Ξεκινάμε  με την παραδοχή ότι «ο Εθνικός Ύμνος είναι δημόσιο κτήμα». Ως εκ τούτου, δεν  «συνιστά προσβολή του δημοσίου συμβόλου οποιαδήποτε μορφή εκμετάλλευσής του». Τι θα έπρεπε να συμβεί; Μήπως να έχουν συλληφθεί αυτεπαγγέλτως, με τη διαδικασία του αυτοφώρου όσοι ανεβάζουν τον Εθνικό Ύμνο και τον εκμεταλλεύονται. Μήπως , θα έπρεπε ο ίδιος ο εισαγγελέας να παρίσταται ως πολιτική αγωγή ή το Δημόσιο με εκπρόσωπό του.

Το ζήτημα δεν συνιστά μόνο θέμα προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων, αλλά εμπλέκεται το Ποινικό Δίκαιο και η προστασία των ιδεωδών. Θα πρέπει να ζητηθεί το συγκεκριμένο άρθρο του Συντάγματος για να γίνει η σχετική όχι κατοχύρωση αλλά διεκδίκηση των νομίμων. 

Διαπιστώνεται ολιγωρία εκ μέρους των αρμοδίων υπουργών τουλάχιστον ως προς το να προστατεύσουν τα εθνικά σύμβολα τα οποία μας αφορούν όλους.

Επειδή η αισχροκέρδεια δεν έχει όρια, εάν ο νόμος 2121/93 (ΦΕΚ Α’ 25/4-3-1993) για την πνευματική ιδιοκτησία, τα συγγενικά δικαιώματα και τα πολιτιστικά θέματα αδυνατεί να προστατεύσει τον Εθνικό Ύμνο, τότε κάτι πρέπει να γίνει. Καλείστε να λειτουργήσετε άμεσα.

Ερωτάστε:

1. Μετά από την τυχαία ανακάλυψη ότι ο Εθνικός μας Ύμνος δεν είναι δημόσια περιουσία γνωρίζετε ποιος καρπώνεται παράνομα δικαιώματα από τη μετάδοση του Εθνικού μας Ύμνου;  

2. Είναι άραγε δυνατό ο Εθνικός Ύμνος όχι μόνο να μην ανήκει στο Ελληνικό Κράτος , αλλά επιπλέον κάθε φορά που παίζεται στο διαδίκτυο να πληρώνεται γι’ αυτό μια ξένη ιδιωτική εταιρία; 

3. Μπορεί το YouTube να αυθαιρετεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να καρπώνεται ποσά από διαφημίσεις ακόμη κι όταν δεν υπάρχουν δικαιώματα; Ή υφίσταται φορέας συλλογικής διαχείρισης δικαιωμάτων (φάντασμα, αφού είναι άγνωστος στους πάντες) που εκμεταλλεύεται ως κάτοχος πνευματικών ή συγγενικών δικαιωμάτων τον Εθνικό Ύμνο;  

Αθήνα,    14 – 11 – 2013

Αρ. πρωτ. 3822  

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ

ΓΑΒΡΙΗΛ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

Σημειώση: Η Πύλη Ιάσωνος και  εγώ προσωπικά σαν Ιάσων Σχίζας δεν έχουμε σχέση με τους βουλευτές και το κόμμα τους. Το θέμα όμως είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον για ενημέρωση σας και προβληματισμό.

0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x