Στο φως πλήθος αρχαιοτήτων – Περισσότερα από 4.000 τα ευρήματα κατά τα έργα του μετρό Θεσσαλονίκης

Στο φως πλήθος αρχαιοτήτων – Περισσότερα από 4.000 τα ευρήματα κατά τα έργα του μετρό Θεσσαλονίκης


0 0 ψήφοι
Article Rating

Της Γιωτας Mυρτσιωτη

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Χρυσή ήταν η αρχαιολογική σοδειά από τις εργασίες για τη διάνοιξη της σήραγγας του Μετρό Θεσσαλονίκης που αποκαλύπτει σταδιακά τη διαχρονική πόλη. Περισσότερα από 4.000 κινητά ευρήματα μεταξύ των οποίων οκτώ χρυσά στεφάνια και κοσμήματα με ημιπολύτιμους λίθους, πλήθος πήλινων και γυάλινων αγγείων έφεραν στο φως ώς σήμερα οι ανασκαφές στα ανώτερα στρώματα, πριν καν ο μετροπόντικας αρχίσει να σκάβει βαθύτερα στην πολεοδομική διαστρωμάτωση της ιστορικής πόλης.

Τα περισσότερα από τα ευρήματα αποτελούν κτερίσματα τάφων του δυτικού και ανατολικού νεκροταφείου – στον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό και στην περιοχή του Πανεπιστημίου αντίστοιχα. Στους δύο σταθμούς του Μετρό, όπως ανακοίνωσε χθες στο Αρχαιολογικό Συνέδριο η διευθύντρια της ΙΣΤ΄ Εφορείας κ. Λίλλιαν Αχειλαρά, εντοπίστηκαν συνολικά 738 τάφοι που χρονολογούνται από τους ελληνιστικούς ώς τους υστεροβυζαντινούς χρόνους και μαρτυρούν τη χρήση των νεκροταφείων σ’ ένα ευρύ χρονικό φάσμα από τον 3ο π.Χ. ώς και τον 4ο αιώνα μ.Χ. επιβεβαιώνοντας τα τοπογραφικά δεδομένα της αρχαίας Θεσσαλονίκης στις περιοχές αυτές.

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Πλούσιες ταφές
Πλούσιο σε ευρήματα ήταν ένα τμήμα του ανατολικού νεκροταφείου στη περιοχή της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου όπου ανασκάφηκαν συνολικά 623 τάφοι ποικίλης τυπολογίας (λακκοειδείς, κιβωτιόσχημοι, καμαροσκέπειες – ορισμένοι με μωσαϊκά δάπεδα). Αρκετοί από τους τάφους βρέθηκαν κτερισμένοι με πήλινα και γυάλινα αγγεία, μυροδοχεία, χρυσά, ασημένια και χάλκινα κοσμήματα, οστέινα και μεταλλικά αντικείμενα, πήλινα ειδώλια, πινάκια, πυξίδες και φλασκιά. Ανάμεσά τους δύο πλούσιες ταφές, η πρώτη μιας γυναίκας ηλικίας 45-50 ετών που ήταν στολισμένη με τέσσερα χρυσά στεφάνια από φύλλα ελιάς τοποθετημένα στις τέσσερις γωνίες του τάφου. Η νεκρή έφερε επίσης χρυσά σκουλαρίκια με ημιπολύτιμους λίθους χάλκινους κρίκους, χρυσοκλωστές, πήλινα αγγεία, επιχρυσωμένες χάνδρες μυροδοχεία και σκυφίδια. Η δεύτερη χρυσή ταφή ανήκε σε άτομο νεαρής ηλικίας, 20 περίπου ετών. Ηταν στολισμένη μεταξύ άλλων με τέσσερα χρυσά στεφάνια από φύλλα βελανιδιάς τα οποία είχαν τοποθετηθεί πλεγμένα μεταξύ τους στο κέντρο της θήκης.

Από τα εργαστήρια της ΙΣΤ΄ Εφορείας Κλασικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων έχουν συντηρηθεί πάνω από 1.300 αντικείμενα. Τα ευρήματα προς το παρόν βρίσκονται στοιβαγμένα στις αποθήκες – κοντέινερ περιμένοντας το πράσινο φως για να εκτεθούν στο κτίριο Χαμζά Μπέη Τζαμί (Αλκαζάρ) αλλά και στο Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο. Την επανάχρησή του ως Μουσείο πρότεινε πρόσφατα η ΙΣΤ΄ ΕΚΠΑ στο υπουργείο Πολιτισμού λόγω του μεγάλου αριθμού αρχαιοτήτων που προέκυψαν στο κέντρο της πόλης από τα έργα του Μετρό.

Πηγή…

0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Παλαιότερο
Νεότερο Περισσότερο ψηφισμένο
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x