Διάσωση αδέσποτων ζώων | 10 συμβουλές για αρχάριους και μη

Διάσωση αδέσποτων ζώων | 10 συμβουλές για αρχάριους και μη


0 0 ψήφοι
Article Rating
Περπατάτε στο δρόμο ή οδηγείτε το αυτοκίνητο και ξαφνικά βλέπετε ένα σκυλάκι ολομόναχο. Πουθενά ο ιδιοκτήτης και νιώθετε ότι πρέπει να το βοηθήσετε. Διαβάστε απλές συμβουλές για το τι μπορούμε όλοι μας να κάνουμε:
1) ΟΛΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ
Είναι πολύ σημαντικό να θυμάστε ότι όλοι μας είμαστε υπεύθυνοι για τα αδέσποτα ζώα. Όποιος και αν εγκατέλειψε το ζώο, εμείς μπορούμε να το βοηθήσουμε και δεν είναι ευθύνη ”άλλου” ή της ”φιλοζωικής”.
Μπορεί να πηγαίνετε στη δουλειά ή να έχετε ήδη αργήσει στο ραντεβού σας όμως

και πάλι μπορείτε να κάνετε κάτι! Βγάλτε το μία φωτογραφία, δημοσιεύστε την, καλέστε την φιλοζωική και το κτηνιατρείο της περιοχής και ενημερώστε για την εύρεση του ζώου. Να θυμάστε το σημείο, το φύλο, αν φορούσε κάποιο κολλάρο και τα χρώματα του. Αν έχετε χρόνο, μείνετε στο σημείο με το ζώο μέχρι να έρθει κάποιος να το πάρει ή πηγαίνετε το σε κτηνιατρείο για έλεγχο microchip.
2) ΠΡΩΤΑ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Είναι σημαντικό να διαβάζετε τη γλώσσα του σώματος του σκύλου που θέλετε να βοηθήσετε.
Ένα πεινασμένο ή φοβισμένο σκυλί μπορεί να αντιδράσει αν το πλησιάσετε με λάθος απότομο τρόπο. Μιλήστε ήρεμα και γλυκά και αν βγαίνετε από αυτοκίνητο κάντε το με ήρεμες και αργές κινήσεις.
3) ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ ΕΝΑΝ ”ΑΓΡΙΟ” ΣΚΥΛΟ
Αν ένα σκυλί δείχνει τα δόντια του και δεν αφήνει να το πλησιάσετε, καταγράψτε τα χαρακτηριστικά του και καλέστε μία φιλοζωική ή τον Δήμο (αν έχει πρόγραμμα). Μην προσπαθήσετε να το πιάσετε χωρίς να έχετε φίμωτρο. Εφόσον είναι φοβισμένο, αμύνεται και μπορεί να δαγκώσει.
4) ΠΩΣ ΝΑ ΠΛΗΣΙΑΣΕΤΕ ΕΝΑ ΑΔΕΣΠΟΤΟ ΣΚΥΛΟ
Το τι θα κάνετε εξαρτάται από το τι κάνει ο σκύλος. Αν τον φωνάξετε ήρεμα και έρθει κουνώντας την ουρά του, μπορείτε να ανοίξετε απλά την πόρτα του αυτοκινήτου και να τον καλέσετε να
μπει.
Αν φοβάται να μπει στο αυτοκίντο, αγκαλιάστε τον ήρεμα και προσεκτικά και βάλτε τον στο πίσω κάθισμα. Συνήθως, τα περισσότερα αδέσποτα σκυλιά ζητούν χάδια και βοήθεια και σπάνια θα δείτε να μην θέλουν να τα πιάσετε ή να δείχνουν δόντια.5) ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΖΩΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ Ή ΣΕ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ
Η απόφαση είναι καθαρά δική σας. Αν έχετε χρόνο και λίγο χώρο, μπορείτε να πάρετε το ζώο σπίτι σας, προσωρινά μέχρι να βρεθεί ο ιδιοκτήτης ή μία νέα οικογένεια.
Σκεφτείτε ότι τα καταφύγια αδέσποτων είναι γεμάτα και οι εθελοντές δεν έχουν λύσεις για όλα τα ζώα. Δημοσιεύστε άμεσα αγγελίες ώστε να μπορείτε να εντοπίσετε τον νέο
ιδιοκτήτη.
6) ΠΩΣ ΝΑ ΠΛΗΣΙΑΣΕΤΕ ΕΝΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΕΝΟ ΣΚΥΛΟ
Αν το ζώο που βρήκατε είναι τραυματισμένο προχωρείστε αργά και με προσοχή. Αν δεν έχει σοβαρές πληγές προσπαθείστε να το πιάσετε και να το πάτε στον κτηνίατρο.
Αν είναι σοβαρά τραυματισμένο, αιμορραγεί και πονάει καλέστε κτηνίατρο να έρθει εκεί. Αυτό μπορεί να σημαίνει φυσικά ότι θα πληρώσετε τον κτηνίατρο. Είναι όμως σωτήριο για τη ζωή του ζώου.
7) ΣΩΖΟΝΤΑΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΝΑ ΚΟΥΤΑΒΙΑ
Ανεπιθύμητα κουτάβια ή γατάκια εγκαταλείπονται συνεχώς από ιδιοκτήτες ζώων που δεν φρόντισαν να τα στειρώσουν. Για να τα πάρετε σπίτι σας θα πρέπει να έχετε χώρο και χρόνο
να τα φροντίσετε. Αν δεν έχετε τα παραπάνω, φροντίστε να πάρετε τα ζώα από το δρόμο και να αναζητήσετε χώρο φιλοξενίας (πχ κτηνιατρείο, καταφύγιο κλπ).
Μην τα αφήσετε στο δρόμο γιατί εκεί είναι καταδικασμένα.
8) ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΤΕ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΤΕ ΤΟ ΖΩΟ;
Αν σώσατε ένα ζώο και δεν έχει microchip ή καταχωρημένα στοιχεία, δεν σημαίνει ότι είναι εγκαταλελειμμένο. Μπορεί ο ιδιοκτήτης του να το αγαπάει και να το ψάχνει αλλά να είχε παραλείψει την σήμανσή του. Δημοσιεύστε αγγελία, δηλώστε την εύρεση στην αστυνομία και μετά από ένα εύλογο διάστημα, πχ 15 ημερών, αν δεν αναζητηθεί, μπορείτε να το υιοθετήσετε. Αν εμφανιστεί ο ιδιοκτήτης, ζητήστε να δείτε βιβλιάριο εμβολιασμών και στοιχεία που αποδεικνύουν την ιδιοκτησία.
9) ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΤΕ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΝΑ ΥΙΟΘΕΤΗΣΕΙ ΤΟ ΖΩΟ;
Αν κάθε προσπάθεια να βρείτε τον ιδιοκτήτη του ζώου απέτυχε, μπορείτε καταρχήν να φροντίσετε για τη στείρωση του ζώου ώστε να μην καταλήξει να αναπαράγεται. Κάντε και τα απαραίτητα εμβόλια και αναζητείστε μία νέα οικογένεια να το υιοθετήσει βάζοντας αγγελίες. Ο νέος ιδιοκτήτης είναι υποχρεώμενος σύμφωνα με το νόμο 4039/2012 να τοποθετησει ηλεκτρονική ταυτότητα (microchip) στο ζώο μόλις το υιοθετήσει. Όλα αυτά είναι απαραίτητα για να γίνει μία υπεύθυνη ιδιοκτησία και το ζώο να μην ξανακαταλήξει στο δρόμο γεννώντας νέα αδέσποτα και χωρίς να μπορεί να εντοπιστεί ο ιδιοκτήτης.
10) ΣΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ…
έχετε πάντα ένα κουτί πρώτων…χρήσιμων για ζώα, δηλαδή τροφή (κονσέρβα), ένα λουρί και ένα κολλάρο αλλά και πετσέτες για να στρώσετε αν βρείτε έναν ταλαίπωρο, βρώμικο σκυλάκο.Και καλές…διασώσεις!

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Πηγή: Καλά Νέα

Σύνδεσμος στην Πηγή…


0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x