Διεκδικώντας δημόσιο χώρο | Nα κάνουμε την αδράνεια, δράση.

Διεκδικώντας δημόσιο χώρο | Nα κάνουμε την αδράνεια, δράση.


0 0 ψήφοι
Article Rating

διαβάζουμε στο parallaximag.gr

Η απόφαση για την καταστροφή του πεζόδρομου της Αγίας Σοφίας μας φέρνει όλους προ των ευθυνών μας. Συγκεντρωθήκαμε λοιπόν, ομάδες της πόλης που δραστηριοποιούμαστε σε θέματα ποιότητας ζωής και δημοσίου χώρου και σχεδιάσαμε ένα μεγάλο street event όχι μόνο για τον συγκεκριμένο πεζόδρομο αλλά και για κάθε μελλοντική απειλή μιας καλύτερης ζωής στην πόλη.

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Δεκάδες ευρωπαϊκές πόλεις πεζοδρομούν εκτεταμένες περιοχές για τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος αλλά και την αύξηση της εμπορικότητάς τους. Την ίδια στιγμή η Θεσσαλονίκη κοιτά προς τα πίσω, με την πρόταση για άρση της πεζοδρόμησης της οδού

Αγίας Σοφίας.

Την ώρα που στο Δημαρχείο εκτίθενται έξι εμπνευσμένες και βραβευμένες από το Υπουργείο μελέτες για την ανάπλαση του μνημειακού βυζαντινού άξονα της πόλης με απόδοσή του στην ήπια μετακίνηση, η Περιφέρεια Κεντρικής ς μελετά και μεθοδεύει την παράδοση του πιλοτικά πεζοδρομημένου τμήματος, πίσω στο ΙΧ.

Η Θεσσαλονίκη, ως πόλη με φτωχότατο δείκτη πρασίνου και υπερβολική κατάληψη των χώρων της από τα αυτοκίνητα, έχει άμεση και δραματική ανάγκη από δημιουργία όχι απλά πεζοδρόμων, αλλά πεζοδρομημένων περιοχών με πλήρη απαγόρευση παρουσίας μηχανοκίνητων οχημάτων. Οι περιοχές αυτές είναι απαραίτητες όχι μόνο στο κέντρο, αλλά και σε άλλα  πυκνοδομημένα σημεία της πόλης, και έχουν σημασία όχι πια μόνο κυκλοφοριακή, αλλά και αισθητική και ψυχοθεραπευτική για τους πολίτες που βρίσκονται στα όρια νευρικού κλονισμού.


Οι εθελοντικές οργανώσεις πολιτών ζητούμε από τις Αρχές να μη χάσουν τη στόχευση προς το μέλλον. Να μη κάνουν σύμβουλο τον πανικό της πεσμένης κίνησης στην αγορά, και να προσπαθήσουν να διακρίνουν μέσα από τη σημερινή φτωχικά στημένη πεζοδρόμηση, ένα αυριανό εμπορικό κέντρο χωρίς καυσαέριο, θόρυβο, άγχος και κίνδυνο για τους επισκέπτες του. Ένα κέντρο που θα “ανεβάσει” τη Θεσσαλονίκη διεθνώς, αλλά και τους ίδιους τους πολίτες της.

Η πιλοτική πεζοδρόμηση της οδού Αγίας Σοφίας, με τα όποια προβλήματά της, ενταγμένη σε έναν ευρύτερο αισθητικό και κυκλοφοριακό σχεδιασμό, δείχνει το δρόμο για μια πιο ανθρώπινη πόλη. Οι παρεμβάσεις αυτού του είδους είναι μονόδρομος για τον εξανθρωπισμό της Θεσσαλονίκης.

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ την πεζοδρόμηση της Αγίας Σοφίας για την μελλοντική της ένταξη  σε ένα γενικότερο και αρτιότερο πολεοδομικό σχεδιασμό.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ την απόδοση του κλεμμένου από το αυτοκίνητο δημόσιου χώρου πίσω στον άνθρωπο, πίσω στους πεζούς και τη βιώσιμη μετακίνηση.

ΣΥΤΕΧΟΥΜΕ στη γιορτή δρόμου το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου από τις 12 το μεσημέρι, στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν η ΚρούσηParanaueΚρουστόφωνο, με τις μουσικές τους, παιδικά παιχνίδια θα υπάρχουν σε όλη τη διάρκεια της δράσης αλλά και πολλές εκπλήξεις που θα δώσουν ένα παράδειγμα του τι σημαίνει ζωντανός πεζόδρομος. Να είστε εκεί. Να κάνουμε την αδράνεια, δράση…

Για τη διατήρηση του πεζοδρόμου της Αγίας Σοφίας υπογράφουμε στο ειδικό τραπεζάκι που υπάρχει στο δρόμο, αλλά και ηλεκτρονικά εδώ.

Διοργάνωση: Η Θεσσαλονίκη Αλλιώς/ParallaxiΈνωση για τα Δικαιώματα των ΠεζώνΠαιδιά εν ΔράσειΣχεδία στην πόληΔιεθνής Γυμνή ΠοδηλατοδρομίαΠολύχρωμοι Ποδηλάτες,Ποδηλατικό Καρναβάλι, Streetpanthers, Δίκτυο Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης,Why notΟικολογική Κίνηση ΘεσσαλονίκηςOμάδα Εθελοντών Θεσσαλονίκη 2012

 

Πηγή: Καλά Νέα

Σύνδεσμος στην Πηγή…


0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x