Eνα ιστορικό και εξαιρετικής τεχνοτροπίας καμπαναριό αποκαλυφθηκε πρόσφατα στην Τερπνή Σερρών

Eνα ιστορικό και εξαιρετικής τεχνοτροπίας καμπαναριό αποκαλυφθηκε πρόσφατα στην Τερπνή Σερρών


0 0 ψήφοι
Article Rating

(σ.σ.Μια μικρή ένσταση μόνο ως προς τον προσδιορισμό της  χρονολογίας κατασκευής του καμπαναριού από τον Ναοδόμο)

Ένα εκπληκτικό έγγραφο συντάχθηκε από τους μαστόρους και συγκεκριμένα από τον κ. Νικόλαο Λυρτζή από τον Πολύγυρο Χαλκιδικής, ναοδόμο, εργοδηγό δομικών έργων, που επιμελήθηκαν τη αποκατάσταση του ιστορικού καμπαναριού της εκκλησίας του αγίου Δημητρίου Τερπνής, ασύλληπτης αισθητικής και τεχνικής, κρυμμένο κάτω από επιστρώσεις επιχρισμάτων και ελαιοχρωματισμών.

Για να σας δώσουμε και κάποιες πληροφορίες ο ναός του αγίου Δημητρίου Τερπνής είναι τρίκλητος βασιλικού ρυθμού με σαμαρωτή στέγη και κόγχη στην ανατολική πλευρά. Εγκαινιάστηκε το 1640 ( σύμφωνα με πλάκα που είχε βρεθεί κάτω από την Αγία Τράπεζα), καταστράφηκε από πυρκαγιά το1750 και ξαναχτίστηκε το 1754. Το δε καμπαναριό πιστεύουμε ότι έχει κτιστεί το . Όμως με τις εργασίες συντήρησης αποκαλύφθηκε μια ημερομηνία, που μας μιλάει για το 1904.

Διαβάστε τα κείμενα που παρέδωσε ο ναοδόμος κ. Λυρτζής και αφορούν με λεπτομέρειες των εργασιών και ότι αφορά το καμπαναριό, προκειμένου να αποσταλούν στη μητρόπολη στις Σέρρες.

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

ΕΝΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΕΡΠΝΗ
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες αναστήλωσης του κωδωνοστασίου της ενορίας Αγίου Δημητρίου Τερπνής. Εργασίες που κάθε μέρα αποκαλύπτουν νέα στοιχεία και φέρνουν στο φως ένα κομμάτι της ιστορίας της Τερπνής.

Σύμφωνα με τους εκ Χαλκιδικής Ναοδόμους Νικόλαο και Δημήτριο Λυρτζή πρόκειται για την αποκάλυψη ενός Μνημείου τεράστιας ιστορικής σημασίας, ενός Μνημείου ασύλληπτης αισθητικής και τεχνικής.


Ήδη αποκαλύφθηκε η χρονολογία κτίσης του κωδωνοστασίου (Φεβρουάριος 1904), και δύο μαρμάρινες πλάκες που αναφέρονται μάλλον σε τεχνίτες που δούλεψαν κατά την ανέγερση του κωδωνοστασίου και απεβίωσαν, πάντα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του έμπειρου ναοδόμου Νικολάου Λυρτζή.

Πηγή: ΒΙΣΑΛΤΗΣ

Σύνδεσμος στην Πηγή…


0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Παλαιότερο
Νεότερο Περισσότερο ψηφισμένο
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x