Περίπου 50 παιδιά με αναπηρία ζωγραφίζουν με γυμνά χέρια, πηγαίνουν εκδρομές στο Πλανητάριο και μαθαίνουν πώς να αυτοεξυπηρετούνται! Το «Χατζηπατέρειο» ίδρυμα, σαν ένα διαφορετικό νηπιαγωγείο, «ανοίγει» την αγκαλιά του σε παιδιά από 0 έως 12 χρονών με εγκεφαλική παράλυση, κινητικά προβλήματα και πολυαναπηρίες.
Το κουδούνι «χτυπάει»… και αρχίζουν τα μαθήματα των παιδιών από ειδικούς παιδαγωγούς από τις 8μιση μέχρι τη 1 η ώρα, ενώ λογοθεραπευτές, φυσικοθεραπευτές και ψυχολόγοι αναλαμβάνουν τις θεραπείες τους.
Η Όλγα Λεβέντη, διευθύντρια κοινωνικών υπηρεσιών του «Χατζηπατέρειου» και η Μαρία Μπαράκου, ειδική παιδαγωγός, μιλούν στο flowmagazine.gr για τις υπηρεσίες και την αγάπη που προσφέρουν
«Μερικά παιδάκια δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις “αυτονόητες” ανάγκες τους. Δεν μπορούν να σου πουν ότι π.χ. διψάνε ή πεινάνε. Όταν, όμως, τους δώσεις νερό, σου χαμογελούν και σε κοιτάνε μέσα στα μάτια, σαν να λένε: ”Ευχαριστώ”», ισχυρίζεται η παιδαγωγός στο «Χατζηπατέρειο» στοflowmagazine.gr.
Το «Χατζηπατέρειο» ως ένα ευαισθητοποιημένο «σχολείο»…
Πολλές φορές, εκτός από την ειδική αγωγή, οι παιδαγωγοί προσπαθούν να κοινωνικοποιήσουν τα παιδιά, διοργανώνοντας εκδρομές σε πάρκα ή ακόμα και στο σούπερ-μαρκετ και τη λαϊκή, ώστε να έρθουν σε επαφή με καθημερινά μέρη. Σύμφωνα με την κ. Λεβέντη, μετά την επίσκεψη στη λαϊκή, τα παιδιά βοηθούν στο μάθημα μαγειρικής και φτιάχνουν μαρμελάδες και γλυκά.«…υπάρχουν περιπτώσεις παιδιών που μετά από λίγο καιρό στο κέντρο κατάφεραν να περπατήσουν ή να οριοθετήσουν τη συμπεριφορά τους. Η ζωή της οικογένειας στο σπίτι άλλαξε εντελώς. Μερικά έχουν καταφέρει να μιλήσουν ή ακόμα και να αυτοεξυπηρετηθούν», συνεχίζει στο flowmagazine.gr.
Τα παιδιά, είτε αρχίζουν να χρησιμοποιούν τα χέρια τους μέσα από παιχνίδια με κουτάκια και μαθαίνουν τα χρώματα και τα ζώα, είτε φτιάχνουν χειροτεχνίες και κάρτες. Βέβαια, μερικά παιδιά δεν μπορούν να πιάσουν ούτε το πινέλο, με αποτέλεσμα να αφήνουν το δικό τους «αποτύπωμα» πάνω στη ζωγραφιά… Στα διαλείμματα, είναι ενωμένα σαν καμία άλλη τάξη, αναζητώντας μια αγκαλιά, ένα χάδι. Σύμφωνα με τη Μαρία Μπαράκου, παιδαγωγό στο «Χατζηπατέρειο», η συναισθηματική νοημοσύνη των παιδιών με νοητικά προβλήματα είναι αναπτυγμένη περισσότερο από τον καθένα. «Θυμάμαι μια ημέρα που «χάθηκε» ξαφνικά από τη ζωή ένα κοριτσάκι. Ο φίλος της με ρωτούσε κάθε μέρα , μέχρι που του είπα ότι «μας κοιτάει από ψηλά». Τότε, με έβγαλε στο προαύλιο για να του δείξω που ακριβώς βρίσκεται στον ουρανό», συνεχίζει στο flowmagazine.gr.
Γιατροί βρίσκονται δίπλα στα παιδιά… για κάθε ανάγκη!
Πέρα από τις σπάνιες παθήσεις, τα περισσότερα παιδιά στο «Χατζηπατέρειο» έχουν βλάβη στον εγκέφαλο και αντιμετωπίζουν προβλήματα στην κίνηση, την ομιλία, τις αισθήσεις και τη νοημοσύνη. Δίπλα τους βρίσκεται ένα εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό από παιδιάτρους, παιδονευρολόγους, ορθοπεδικούς, εργοθεραπευτές, φυσιοθεραπετές κ.α. Παράλληλα, το κέντρο προχωρά και σε εναλλακτικές θεραπευτικές τεχνικές, όπως είναι η θεραπευτική ιππασία, που βελτιώνει την κίνηση του παιδιού και η μουσικοθεραπεία που αναπτύσσει το αίσθημα της ομαδικότητας.
Για όσες οικογένειες βρίσκονται στην επαρχία ή σε απομακρυσμένες περιοχές, τοπρόγραμμα τηλε-υποστήριξης του κέντρου… τους «λύνει» τα χέρια. Από το 2003, η υπηρεσία προσφέρει πρακτικές συμβουλές φυσικοθεραπείας και λογοθεραπείας μέσα από τη διαδικτυακή επικοινωνία των γονιών με ειδικούς του κέντρου. Εντελώς δωρεάν, οι γονείς μπορούν με την επίβλεψη του θεραπευτή να κάνουν τις απαραίτητες ασκήσεις στο παιδί τους. Όπως δηλώνει η Όλγα Λεβέντη,διευθύντρια κοινωνικών υπηρεσιών του κέντρου στο flowmagazine.gr: «Μπορεί η εγκεφαλική παράλυση να μην θεραπεύεται, αλλά η συντήρηση είναι απαραίτητη. Μόνο έτσι θα μπορέσουν να αποφευχθούν παραμορφώσεις και να προσπαθήσουν τα παιδιά να σταθούν όρθια».
Χαρακτηριστικό αποτελεί το γεγονός, ότι η φροντίδα των παιδιών καλύπτεται μέσα από τα ταμεία νοσηλείας των οικογενειών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι ανασφάλιστες οικογένειες μένουν χωρίς στήριξη. Πιο συγκεκριμένα, εδώ και δυο χρόνια, το ίδρυμα Σταύρος Νίαρχος καλύπτει τις ανάγκες αυτών των παιδιών, στηρίζοντας τους άνεργους γονείς και προσφέροντας διάφορα ειδικά βοηθήματα, όπως είναι καροτσάκια κ.α. «Η αναπηρία έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς εμφανίζονται όλο περισσότερο πολυαναπηρίες. Δεν υπάρχει κανένας κρατικός μηχανισμός. Εδώ και 2-3 χρόνια παλεύουμε να μείνει ανοιχτό το κέντρο. Τα παιδιά μας, όμως, το αξίζουν!», ισχυρίζεται η κ. Λεβέντη στο flowmagazine.gr.
Πηγή: Καλά Νέα