Κυλικείo σχολείου προσέφερε σίτιση σε φτωχούς μαθητές στις γιορτές

Κυλικείo σχολείου προσέφερε σίτιση σε φτωχούς μαθητές στις γιορτές


0 0 ψήφοι
Article Rating

«Το κυλικείο παρέμεινε ανοικτό κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων διακοπών, διότι αρκετοί μαθητές κινδύνευαν να πεινάσουν κατά τη διάρκεια του 15ήμερου» αποκαλύπτει διευθυντής σχολικής μονάδας σε φτωχό προάστιο της Λισαβόνας, όπου έχουν καταγραφεί 13.000 μαθητές που δεν σιτίζονται επαρκώς.

Έχοντας έλθει αντιμέτωπος με περιστατικά «λιποθυμίας μαθητών τα πρωινά της Δευτέρας έπειτα από υποσιτισμό πολλών ημερών», ο διευθυντής του σχολείου -ο οποίος δεν θέλησε να δημοσιευθεί το όνομά του- έλαβε την πρωτοβουλία να προσφέρει από το κυλικείο πρωινό σε περίπου 40 μαθητές ηλικίας από 4 έως 18 ετών, από τους 800 που αριθμεί η σχολική

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

μονάδα στα βόρεια της Λισαβόνας.

Σε σταθερό ρυθμό αυξάνονται τα περιστατικά υποσιτισμού παιδιών στη χώρα, η οποία βρίσκεται υπό τον ζυγό της δανειακής σύμβασης με την τρόικα των διεθνών δανειστών της, με αποτέλεσμα η ίδια σχολική μονάδα να σχεδιάζει να ανοίξει τις πόρτες του κυλικείου και κατά τις διακοπές του Πάσχα, αυτή τη φορά για τον διπλάσιο αριθμό μαθητών.

Τα χριστουγεννιάτικα πρωινά στο κυλικείο, που χρηματοδοτήθηκαν από έσοδα κατά την λειτουργία του σχολείου και από πωλήσεις διαφόρων ειδών σε σχολικές εκδηλώσεις, προορίζονταν για μαθητές «τον οποίων οι γονείς έχουν μείνει άνεργοι ή άστεγοι», επισήμανε μία από τις κοινωνικές λειτουργούς του σχολείου.

«Παρά την πείνα περίπου 20 μαθητές, ως επί το πλείστον έφηβοι, επέλεξαν να μην έλθουν να παίρνουν πρωινό αυτά τα Χριστούγεννα, ώστε να αποφύγουν τις ματιές των άλλων συμμαθητών τους ή να παραδεχθούν με αυτόν τον τρόπο την αναξιοπάθεια των γονέων τους» επισήμανε ο διευθυντής, εξηγώντας πως αυτή η αντίδραση αποτελεί «φαινόμενο μίας επονείδιστης φτώχειας».


Ήδη από το περασμένο έτος, το σχολείο είχε ξεκινήσει να προσφέρει πρωινά σε ορισμένους μαθητές. Πλέον, «με την επιδείνωση της κρίσης, διαπιστώνουμε αύξηση στον αριθμό των παιδιών που έρχονται στα μαθήματα χωρίς επαρκή σίτιση», υπογραμμίζει θλιμμένος ο διευθυντής.

Στα τέλη Νοεμβρίου, 13.000 μαθητές διαπιστώθηκε πως δεν τρέφονται κανονικά, οι 3.000 εκ των οποίων είχαν καταγραφεί μόνον τον Οκτώβριο.

Χρηματοδοτούμενο από δωρεές ή προσφορές επιχειρήσεων τροφίμων, το πρόγραμμα αυτό επιτρέπει την προσφορά πρωινού στους μαθητές κατά την άφιξή τους στο σχολείο.

Μάλιστα στις φετινές χριστουγεννιάτικες διακοπές, πολλοί γονείς εξακολούθησαν να αφήνουν τα πρωινά τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς, όπου περιλαμβάνεται το γεύμα, ενώ μόλις το μισό ποσοστό από αυτούς επέλεξε αυτή τη λύση το περασμένο έτος.

«Από το 2010, πολλοί γονείς που θεωρείτο ότι ανήκαν στην μεσαία τάξη σήμερα προσεγγίζουν επικίνδυνα το όριο της φτώχειας» επισημένει ο πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων Μαθητών (Confap) Αλμπίνου Αλμέιντα.

http://news.in.gr

 

Πηγή: Καλά Νέα

Σύνδεσμος στην Πηγή…


0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x