Φτιάξαμε λίστα προτεραιότητας για τα «κλεμμένα»

Φτιάξαμε λίστα προτεραιότητας για τα «κλεμμένα»0 0 ψήφοι
Article Rating

Πρώτη προτεραιότητα για τις «κλεμμένες» αρχαιότητες της Ελλάδας αποτελεί η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, από το Βρετανικό Μουσείο, για την οποία αγωνίζεται εδώ και σχεδόν τριάντα χρόνια.

Η Ελλάδα και άλλες έξι χώρες -, Συρία, Γουατεμάλα, Νιγηρία, Περού και Λιβύη– υπέβαλαν ήδη τους καταλόγους τους με τα αρχαία αντικείμενα που ζητούν να τους επιστραφούν κατά προτεραιότητα από άλλες χώρες, ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, Ζάχι Χαουάς, μόλις έληξε η διήμερη διεθνής διάσκεψη στο Κάιρο.

Η διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα με θέμα τις «κλεμμένες» αρχαιότητες αποφάσισε την κατάρτιση ενός καταλόγου που θα περιλαμβάνει τα «κλεμμένα» αρχαία που οι χώρες ζητούν να επιστραφούν κατά προτεραιότητα.

Οι υπόλοιπες χώρες, πλην των επτά προαναφερόμενων, έχουν περιθώριο ενός μήνα ώστε να υποβάλουν τις δικές τους λίστες, ανάφερε ο κ. Χαουάς.

και η Νεφερτίτη ξεχωρίζουν ανάμεσα στις αρχαιότητες που «ζητούν»   να επαναπατριστούν Προτεραιότητα για το Κάιρο, σύμφωνα με τον επικεφαλής του αιγυπτιακού Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, αποτελεί η επιστροφή έξι αρχαιοτήτων μεγάλης αξίας, μεταξύ των οποίων η προτομή της Νεφερτίτης από το Βερολίνο (Αλτες Μουζέουμ), η στήλη της Ροζέτας από το Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου και ο ζωδιακός κύκλος της Ντεντέρα από το Λούβρο του Παρισιού.

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Το Περού ανακοίνωσε ότι ζήτησε να του επιστραφούν οι συλλογές από την πόλη των Ινκας στο Μάτσου Πίτσου από το Μουσείο του αμερικανικού Πανεπιστημίου του Γέιλ, καθώς και νομίσματα, κεραμικά, κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα του πολιτισμού των Παράκας, που βρίσκονται στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας.


Η διάσκεψη του Καΐρου χαρακτηρίστηκε «ιστορική», ενώ οι χώρες που πήραν μέρος σε αυτήν έμειναν «σύμφωνες να αγωνιστούν μαζί», ανέφερε ο Ζάχι Χαουάς.

«Είναι απαραίτητο», προσέθεσε, «να ενισχυθούν η διεθνής συνεργασία και τα νομικά και δικαστικά πλαίσια για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς».


0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x