Μύτικας και Laurus (Δάφνη) τα ονόματα που επέλεξαν μαθητές για νέους εξωπλανήτες

Μύτικας και Laurus (Δάφνη) τα ονόματα που επέλεξαν μαθητές για νέους εξωπλανήτες


5 2 ψήφοι
Article Rating

Τις ονομασίες Μύτικας για το άστρο και Laurus (Δάφνη) για τον εξωπλανήτη, που προτάθηκαν από μαθητές/τριες του 32ου Δημοτικού Σχολείου Πειραιά, επέλεξαν 800 μαθητές από όλη την Ελλάδα για να «βαφτιστεί» ένα από τα νέα πλανητικά συστήματα, που ανακαλύφθηκαν τα τελευταία χρόνια και τα οποία πρόκειται να παρατηρήσει μελλοντικά το ισχυρότερο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb.

Η ονομασία Μύτικας επιλέχθηκε για ένα αστέρι-ήλιο, ως η ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου και κατοικία των Ολύμπιων θεών. Για τον εξωπλανήτη επιλέχθηκε το όνομα Laurus, το λατινικό όνομα της Δάφνης, ενός από τα αρωματικά-θεραπευτικά φυτά που ευδοκιμούν στο Όλυμπο, ιερό φυτό του θεού α πατέρα του Ασκληπιού.

Ως πιθανά ονόματα άλλων εξωπλανητών που θα ανακαλυφθούν στο μέλλον, προτάθηκαν: Stelaria, Thymus, Hypericum, Mentha, Trifolium, Belladona, Malva, Sambucus,Rosa, Hedea, που είναι μερικά από τα πολλά ενδημικά βότανα και αρωματικά φυτά που ευδοκιμούν στον Όλυμπο.

Οι σχετικές προτάσεις έγιναν την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου σε εκδήλωση με τίτλο «Ανακαλύπτοντας Εξωπλανήτες» στην Ιωνίδειο Σχολή στον Πειραιά. Σκοπός της εκδήλωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Πειραιά, ήταν η παρουσίαση δράσεων εκλαΐκευσης για την αστρονομία και τις διαστημικές επιστήμες με αφορμή τη συμμετοχή των διοργανωτών στον διαγωνισμό της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης «NameExoWorlds 2022». Στην ομάδα συμμετείχαν 800 μαθητές/τριες και 60 εκπαιδευτικοί από 26 σχολεία από όλη την Ελλάδα, ενώ τις δράσεις υποστήριξαν επιστήμονες, επαγγελματίες στον χώρο του διαστήματος, αστροφυσικοί και ερασιτέχνες αστρονόμοι.

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Η ομάδα των διοργανωτών παρουσίασε τις επικρατέστερες ιδέες των μαθητών για την ονομασία ενός από τους 20 εξωπλανήτες στον Αστερισμό του Οφιούχου και κάλεσε το ακροατήριο της εκδήλωσης σε ψηφοφορία. Όλες οι προτάσεις που θα κατατεθούν πανελλαδικά έως τις 11 Δεκεμβρίου, θα αξιολογηθούν από την Εθνική Επιτροπή, προκειμένου ένα και μοναδικό όνομα να αποσταλεί ως η ελληνική πρόταση στον διεθνή διαγωνισμό.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, ο οποίος έδωσε συγχαρητήρια στους μαθητές και τις μαθήτριες για τα ευρηματικά ονόματα που πρότειναν, ενώ αποκάλυψε ότι ψήφισε τον συνδυασμό ονομάτων Σαλαμίς και Θεμιστοκλής, καθώς ο δεύτερος είναι το σύμβολο της πόλης του Πειραιά.

Συντονιστής της εκδήλωσης και γενικότερα των δράσεων ονοματοδοσίας είναι ο επικοινωνιολόγος Δημήτρης Μαραγκός, ενώ στην οργανωτική ομάδα είναι επίσης η Ξανθίππη Κοντογιάννη, ερασιτέχνης αστρονόμος και ιδρύτρια της πρωτοβουλίας astro8easis, ο Λευτέρης Θεοδωρόπουλος, τοπογράφος μηχανικός και η Χρυσούλα Κονιάκου ιδρύτρια του Οργανισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής MellonLab. Την εκδήλωση υποστήριξαν η Αστρονομική και Αστροφυσική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδας, η σελίδα «Το Διάστημα είναι πολύ Κουλ» και ο Παύλος Καστανάς, γνωστός από το YouTube ως Αστρόνιο.


Περισσότερα για τον διαγωνισμό NameExoWorlds

Οι πρώτοι εξωπλανήτες ανακαλύφθηκαν πριν από περίπου τρεις δεκαετίες και από τότε έχουν εντοπιστεί πάνω από 5.000. Οι περισσότεροι από αυτούς αναφέρονται μόνο με επιστημονικούς όρους και μέχρι το 2015 λάμβαναν την ονομασία τους αποκλειστικά από την επιστημονική κοινότητα.

Το 2015 η Διεθνής Αστρονομική Ένωση (στην οποία η Ελλάδα ήταν ένα από τα πέντε πρώτα ιδρυτικά μέλη), διακρίνοντας το ενδιαφέρον του κοινού για την αστρονομία σε διεθνές επίπεδο, διοργάνωσε τον πρώτο διεθνή διαγωνισμό ονοματοδοσίας «NameExoWorlds 2015», προσφέροντας την ευκαιρία και στην μεγάλη παγκόσμια κοινότητα των ερασιτεχνών αστρονόμων και γενικότερα των φίλων του Διαστήματος να συμμετέχουν. Από εκείνο τον διαγωνισμό προέκυψαν 14 ονομασίες για αστέρια και 31 για εξωπλανήτες σε τροχιά γύρω τους, με πάνω από μισό εκατομμύριο ψήφους από 182 χώρες και περιοχές.

Το 2019, στο πλαίσιο των εορτασμών της εκατονταετηρίδας της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (IAU), ο διεθνής διαγωνισμός «NameExoWorlds» επαναλήφθηκε, προσφέροντας σε κάθε χώρα την ευκαιρία να ονομάσει ένα πλανητικό σύστημα, το οποίο περιλαμβάνει έναν εξωπλανήτη και το άστρο υποδοχής του. Στο πλαίσιο αυτού του διαγωνισμού, 112 χώρες οργάνωσαν εθνικές εκστρατείες που περιλάμβαναν την άμεση συμμετοχή περισσότερων από 780.000 ατόμων σε όλο τον κόσμο.

Φέτος η Διεθνής Αστρονομική Ένωση επανέλαβε τον ανοικτό διαγωνισμό «NameExoWorlds 2022. Τον Φεβρουάριο του 2023 θα επιλεγεί ένα όνομα από την Ελληνική Εθνική Επιτροπή που θα αποσταλεί μαζί με δύο αναπληρωματικά ονόματα στον διεθνή διαγωνισμό, όπου τελικά θα επιλεγούν ονόματα για 20 εξωπλανήτες και τα αστέρια τους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή …

5 2 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x