Πύλη Ιάσωνος και Ρέας

  • Greek
  • English (United Kingdom)

Η συνεισφορά της WikiLeaks στην επανάσταση της ΤυνησίαςΗ συνεισφορά της WikiLeaks στην επανάσταση της ΤυνησίαςΑυτό που είδαμε να συμβαίνει στη Τυνησία, μπορεί και να είναι η πρώτη επανάσταση στην ιστορία που είχε ως ηθικό αυτουργό την ιστοσελίδα WikiLeaks.

Όπως αποδείχθηκε, οι διαρροές των απόψεων του Αμερικανού πρεσβευτή στη Τύνιδα, που περιέγραφε τον πολυτελή βίο του προέδρου Zine el-Abidine Ben Ali και της οικογένειάς του, πυροδότησαν τη οργή του τυνησιακού λαού εναντίον του.

Η νεολαία της χώρας, μέσω του Twitter και του Facebook διέδωσαν τις πληροφορίες για τη γενικευμένη διαφθορά της προεδρικής οικογένειας, και αγανακτισμένοι από τις αποκαλύψεις, οι νέοι αποφάσισαν και βγήκαν στους δρόμους.

Μεταξύ αυτών που μετέδιδε στη πρωτεύουσά του ο Αμερικανός πρέσβης, είναι απόψεις όπως: «Η Τυνησία είναι αστυνομοκρατούμενη, χωρίς ελευθερία έκφρασης ή συνάθροισης, με σοβαρά προβλήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το καθεστώς του Ben Ali έχει χάσει την επαφή του με τον λαό. Δεν αποδέχεται κριτική, αλλά ούτε και συμβουλές, είτε σε εσωτερικά είτε σε εξωτερικά ζητήματα».

Σε άλλη επικοινωνία του, ο πρέσβης περιέγραφε τις λεπτομέρειες μιας πολυτελούς δεξίωσης στην έπαυλη παλάτι του πάμπλουτου γαμπρού του προέδρου, όπου μεταξύ άλλων, σερβιρίστηκε παγωμένο γιαούρτι, που έφτασε με ειδική πτήση από τη Γαλλία, και οι καλεσμένοι έπαιξαν με τον Πασά, τη κατοικίδια τίγρη της κόρης του προέδρου!

10 ημέρες πριν την δημόσια αυτοκτονία ενός νεαρού, εξαιτίας της οποίας άρχισαν οι διαδηλώσεις, η τυνησιακή κυβέρνηση μπλόκαρε την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας του Λιβάνου al-Akhbar, επειδή δημοσίευσε τα έγγραφα του Αμερικανού πρέσβη που διέρρευσαν μέσω της WikiLeaks. Στην εποχή της διάδοσης των Facebook και Twitter, αυτή ήταν μια μάταιη κίνηση. Η μεγάλη ειρωνεία τώρα είναι πως η WikiLeaks, που είναι και ο Νο1 εχθρός της Ουάσιγκτον, βοήθησε στην αποπομπή ενός προέδρου τον οποίο ήθελε διακαώς να ανατρέψει και η Αμερική. Άλλωστε, ο πρόεδρος Ομπάμα προέβη σε ανακοίνωση χθες, με την οποία «συμπαρίσταται» στον Τυνησιακό λαό.

Κανένας δεν ισχυρίζεται πως η WikiLeaks και ο διαχειριστής της Julian Assange είναι αυτοί που έριξαν το διεφθαρμένο καθεστώς της Τυνησίας, όμως η συνεισφορά τους ήταν αρκετά μεγάλη.

S.A.-The First Post


Σχόλια (0)
Για την ανάρτηση σχολίων πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Ιστοχώρου.
Τα ήδη εγγεγραμμένα μέλη κάντε απλά την Είσοδο σας στον Ιστοχώρο.
Για την σωστή αναγραφή του πλήρους ονόματος σας επεξεργαστείτε το Προφίλ Χρήστη.
Τα σχόλια θα εξετάζονται από τον διαχειριστή πριν την δημοσίευση τους ως προς την τήρηση των Όρων Λειτουργίας του Ιστοχώρου.
comments
 

Τελευταίες Συζητήσεις στο Βουλευτήριο "ΠΝΥΞ"

Περισσότερες Συζητήσεις...


Newsletters

Κατάλογοι Ενημέρωσης με email (Newsletters):
Τα στοιχεία που δίνετε είναι για αποκλειστική χρήση του schizas.com και δεν δίνονται σε κανέναν άλλο φορέα ή πρόσωπο.

Στην ίδια Κατηγορία

Τεχνολογία

Συνδεθείτε Εύκολα!

Συνδεθείτε εύκολα με τα Κοινωνικά σας Δίκτυα:

Powered by OneAll Social Login

Ενισχύστε την Πύλη Ιάσωνος

Στηρίξτε τον Ιστοχώρο και Τηλεόραση schizas.com. Η δική σας ενίσχυση είναι απαραίτητη.

Δωρίστε:
Νόμισμα
 EUR
Ποσό