Πύλη Ιάσωνος και Ρέας

 • Greek
 • English (United Kingdom)

Ζητούν να φτιάξουν ναό προς τιμήν του... ΑπόλλωναΖητούν να φτιάξουν ναό προς τιμήν του... ΑπόλλωναΣάλος ξέσπασε με αφορμή την πρόταση για ίδρυση του Πυθαγόρειου Ινστιτούτου Φιλοσοφικών Ερευνών για την Αθανασία του Ανθρώπου (Π.Ι.Φ.Ε.Α.Α.) στη Γαύδο.

Η πρόταση διατυπώθηκε από ομάδα Ρώσων και άλλων ξένων, στην πλειοψηφία τους πυρηνικών επιστημόνων που πριν δέκα χρόνια επέλεξαν τη Γαύδο για να ζήσουν με οικολογικό τρόπο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το σπίτι τους, στον οικισμό Βατσιανά το έκτισαν οι ίδιοι. Εφτιαξαν ανεμόμυλο αξιοποιώντας την αιολική ενέργεια, ενώ νερό έχουν από αφαλάτωση του θαλασσινού νερού. Ωστόσο, η πρότασή τους συναντά τις αντιδράσεις της Εκκλησίας όσο και του Δήμου Γαύδου. Ο βασικός λόγος των αντιδράσεων είναι ότι μέσα στην πρόταση περιλαμβάνεται και η ίδρυση ναού αφιερωμένου στον Απόλλωνα.

Ο δήμαρχος Γαύδου Στρατής Λαμπάκης μιλώντας στο enet, είπε ότι το θέμα θα συζητηθεί την ερχόμενη Κυριακή σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Γαύδου, αλλά η απόφαση θα είναι αρνητική. "Θα τους πούμε ότι δεν θα γίνει τίποτα", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η πρόταση

Η πρόταση αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα www.gavdosinstitute.org, που δημιουργήθηκε για το σκοπό αυτό.Στο γράμμα το οποίο έστειλαν προς το δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο Γαύδου προτείνουν "την ίδρυση του Πυθαγόρειου Ινστιτούτου Φιλοσοφικών Ερευνών για την Αθανασία του Ανθρώπου - Π.Ι.Φ.Ε.Α.Α. - στη Γαύδο" και εξηγούν: "Σύμφωνα με την Αρχαία Ελληνική Μυθολογία, υπήρξε μια περίοδος στην Ελλάδα όπου οι Θεοί με τους Ανθρώπους συνυπήρχαν. Το Ινστιτούτο θα μελετήσει τη δυνατότητα αυτής της ιδέας πέρα από το μύθο, να αποτελέσει σύγχρονο τρόπο ζωής. Για το λόγο αυτό θα πραγματοποιούνται διεθνή επιστημονικά και φιλοσοφικά συνέδρια και συμπόσια, φεστιβάλ τέχνης και θεατρικά μυστήρια. Ιδρυτές του Ινστιτούτου θα είναι εξέχουσες προσωπικότητες των Επιστημών, των Γραμμάτων και των Τεχνών της παγκόσμιας κοινότητας. Ήδη, επιστήμονες και καλλιτέχνες από την Ελλάδα, την Αμερική, την Ελβετία και τη Ρωσία έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να συμμετέχουν στο Π.Ι.Φ.Ε.Α.Α. Στα παραπάνω πλαίσια και προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του Ινστιτούτου, χρειάζεται να κατασκευαστούν ένα νέο κτιρίο με συνεδριακή αίθουσα και ένας νέος αρχαιοελληνικός ναός, όπου θα λαμβάνουν χώρα οι θεατρικές παραστάσεις. Η ίδρυση του Π.Ι.Φ.Ε.Α.Α. θα δώσει τη Γαύδο τη μοναδική ευκαιρία να γίνει το πολιτιστικό κέντρο της πυθαγόρειας φιλοσοφίας παγκοσμίως. Επιπλέον, θα είναι ένας σημαντικός παράγοντας τόνωσης και υποστήριξης της τοπικής οικονομίας, μέσω του πολιτιστικού τουρισμού. Οι δραστηριότητες του Ινστιτούτου θα συμβαίνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στο έτος και θα αποτελέσουν πόλο έλξης επιστημόνων και καλλιτεχνών, αλλά και του ευρύτερου κοινού, από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ελπίζουμε ο κ. Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο της Γαύδου να υποστηρίξετε σύσσωμοι αυτή την πρωτοβουλία. Θα είναι μεγάλη μας τιμή ο Δήμος της Γαύδου να είναι ανάμεσα στα πρώτα μέλη του Ινστιτούτου".

Σε επιστολή τους δε προς τον Περιφερειάρχη Κρήτης εξηγούν:  "Είμαστε μία ομάδα επιστημόνων από διαφορετικές χώρες, τις ΗΠΑ, την Ελβετία, τη Ρωσία, την Ουκρανία, την Πολωνία και αλλού. Ζούμε στη Γαύδο για πάνω από 10 χρόνια και σταδιακά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου γίναμε Έλληνες. Έτσι τώρα ανησυχούμε προσωπικά για τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα, την Κρήτη και τη Γαύδο. Για το λόγο αυτό, αποφασίσαμε να ιδρύσουμε στη Γαύδο το Πυθαγόρειο Ινστιτούτο Φιλοσοφικών Ερευνών για την Αθανασία του Ανθρώπου- ΠΙΦΕΑΑ".

Προσθέτουν επίσης ότι "η ίδρυση του Ινστιτούτου περιλαμβάνει την κατασκευή ενός κτιρίου με συνεδριακή αίθουσα για την διεξαγωγή σεμιναρίων και συνεδρίων και την κατασκευή του Ναού του Απόλλωνα για τη θεατρική αναβίωση αρχαίων μυστηρίων. Το νησί της Γαύδου προσφέρεται για την οργάνωση τέτοιων συναντήσεων. Σας ζητάμε να γίνετε ο προστάτης του εγχειρήματός μας και  επίτημος πρόεδρος του Συμβουλίου των Ιδρυτών του Ινστιτούτου. Επίσης, σας ζητάμε να παρέχετε υλική και οργανωτική υποστήριξη σε αυτό το εγχείρημα. Ελπίζουμε ότι το ΠΙΦΕΑΑ θα βοηθήσει τη Γαύδο να επιλύσει τα οικονομικά της προβλήματα και θα έλξει πολλές εξέχουσες προσωπικότητες του πολιτισμού και των επιστημών από την Ευρώπη. Με τη βοήθειά σας, ελπίζουμε να οργανώσουμε, στην αρχή του καλοκαιριού, ένα συνέδριο με θέμα "Αρχαίος Ελληνικός Πολιτισμός: Η πηγή του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού". Οι διασυνδέσεις μας στον επιστημονικό και πολιτιστικό χώρο δίνουν την ευκαιρία να καλέσουμε σε αυτές τις συναντήσεις τους καλύτερους ειδικούς στον κόσμο, ώστε να προσπαθήσουμε να συνδημιουργήσουμε μια σύγχρονη φιλοσοφία ζωής".
Την επιστολή υπογράφει η υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του ΠΙΦΕΑΑ Αννα Σαμόχινα.

"Οχι" από την Μητρόπολη

Από την πλευρά της η Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου εξέδωσε προχθές ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι "το τελευταίο διάστημα στη νήσο Γαύδο, η οποία υπάγεται εκκλησιαστικά στην ανωτέρω Ιερά Μητρόπολη, γίνεται προσπάθεια ανοικοδόμησης «ναού» αφιερωμένου στον Απόλλωνα. Σκοπός του ναού αυτού, όπως προκύπτει από πληροφορίες του διαδικτύου είναι: 'Η διεξαγωγή σε αυτόν μυστήρια στους Ελληνες θεούς για χάριν της Ελλάδας'.
 Σε μια εποχή βαθιάς ηθικής και πνευματικής ύφεσης και παρακμής, απόρροια της οποίας είναι η οικονομική κρίση ως και ό,τι άλλο βιώνουμε στη ζοφερή πραγματικότητα του σήμερα, έχοντας ως αποτέλεσμα να γίνεται ο βιο μας α-βίωτος, η Εκκλησία του Χριστού καλεί τα παιδιά Της και τον κόσμο όλο σε πνευματική αφύπνιση και εγρήγορση. Η προσπάθεια επιστροφής στην ειδωλολατρία, η αναβίωση του δωδεκάθεου και των διονυσιακών τελετών δεν δίδουν διέξοδο στα αλύτρωτα αδιέξοδα της καθημερινότητας μας, αλλά φανερώνουν και αποκαλύπτουν το βάθος και την ουσία του προβλήματος".Σχόλια (9)
 • ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΠΑΘΑΣ
  Η διαιώνισις τού Μεσαιωνικού Σκοταδισμού στήν αποθέωσή του!
  Ο Δήμαρχος Γαύδου αντί νά αγκαλιάσει τήν πρωτοβουλία ή οποία όχι μόνον πρόοδο, εξέλιξη καί πλήρωση τού άδειου δημοτικού κορβανά καί τήν εξέλιξη πρός τό καλύτερο τών οικονομικών τών Δημοτών του θά επιφέρει , αντιθέτως αγκαλιάζει τήν, άνευ νοήματος, απόφαση τής "μητροπόλεως" ή οποία είναι φυσικό νά είναι τέτοια έφ'όσον δέν έχει τίποτε νά κερδίσει! Καί μετά μιλάμε γιά Ελλήνων Αφύπνιση !!!
 • ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΠΑΘΑΣ
  Ξέχασα νά προσθέσω στό προηγούμενο, ότι βεβαίως ή γνώμη τής "μητροπόλεως" είναι άνευ σημασίας έφ'όσον ό Δήμος αποφασίζει, αλλά στήν προκειμένη περίπτωση αναρωτιέμαι τί είδους προοδευτικό Δήμαρχο ψήφισαν οί κάτοικοι !!
 • Διαμαντής Βάγιας  - "Εκκλησίας" γιατί είναι με κεφαλαίο "Ε"?
  "Ωστόσο, η πρότασή τους συναντά τις αντιδράσεις της Εκκλησίας..."
  Απορία: το "Εκκλησίας" γιατί είναι με κεφαλαίο "Ε" ? Βγαίνει απ' το ΕΛήθιος και αποτελεί κύριο όνομα ή απο την "μεγαλοσύνη" των Ελληναράδων ?

 • ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΠΑΘΑΣ
  Οχι, από τό "ηλίθιος" αλλά λόγω παραφθοράς έγινε Ε !!!
 • Αϋλον
  Αγαπητοί φίλοι , στείλτε άμεσα χωρίς χάσιμο χρόνου στήν διεύθυνση αυτή http://www.crete.gov.gr/contact.asp?id=4&category=19 ,και απαντήστε όπως εσείς θέλετε , εγώ προσωπικά απαντω σέ αυτούς τά παρακάτω ,,

  Καλημέρα σας ,, Ελλάδα 7 του μηνός Ανθεστηρίωνος (Φεβρουαρίου) 2011 Κατευθείαν στο θέμα ,
  Μά είναι δυνατόν νά αρνηθείτε την πρόταση για ίδρυση του Πυθαγόρειου Ινστιτούτου Φιλοσοφικών Ερευνών για την Αθανασία του Ανθρώπου (Π.Ι.Φ.Ε.Α.Α.) στη Γαύδο. Είναι δυνατόν να αφήσετε νά σάς επηρεάσουν αυτοί πού ευθύνονται για το σημερινό χάλι τής Ελλάδος ,ώστε να μήν αφήσετε αυτήν τήν ευκαιρία να δημιουργηθεί αυτή κίνηση , που είναι ντροπή μας δέν βρέθηκαν Έλληνες και μάς ξεμπροστιάζουν ξένοι Έλληνες. Και σείς να λέτε χωρίς ντροπή δέν θα γίνει τίποτε , θα αφήσετε αυτή τή Ιερή χώρα Ελλάδα ακόμη στο σκοτάδι , θα δεχτείτε ιστορικά να πάρετε μία τόσο Ανθελληνική απόφαση , θα δεχτείτε να σπιλωθείτε και να σάς δείχνει η ιστορία ότι αυτός/οί με τίς πιέσεις τών κοτζαμπάσηδων ρασοφόρων , ότι αρνηθήκατε στήν κατασκευή του Ναού τού Απόλλωνα. Θα δεχτείτε να βεβηλώσετε τήν μνήμη αυτών που χιλιάδες χρόνια καί για πάντα μάς διέκριναν από τούς άλλους αγράμματους ,ώς ΕΛΛΗΝΕΣ. Καί εσύ τώρα να καυχιέσαι για τούς ολυμπιακούς αγώνες , για τήν ακρόπολη , για τόν Πλάτωνα , για τόν Αριστοτέλη , γιά τόν Σωκράτη ,για τό Πυθαγόρα. Ξεχνάς τή προσφορά του Πυθαγόρα , η παγκόσμια γνώση στά μαθηματικά καί όχι μόνον, δέν θά ήταν τίποτε. Καί εσείς , αρνείστε να δώσετε τήν δέουσα τιμή , αγνώμονες , άρρωστοι πνευματικά βέβηλοι , στήν Δημιουργία ενός μνημείου που θά ωθήσει τήν Ελλάδα , μάς πολεμούν οι Τούρκοι ακόμα, και εσείς απαντάτε , μήν φοβάστε δέν θα γίνει τίποτε !!!!,υπό τήν πίεση αγραμμάτων και ανθελλήνων. Τολμήστε κύριοι στήν Ιστορία νά γίνετε μισητοί και μαύροι όπως τα ράσα τους οι ψυχές τους και οι κοιλάρες τους. Τολμήστε νά αρνηθείτε απέναντι στο μέλλον τών Νέων και τών Παιδιών μας ,νά τά ξεκόψετε από τό φώς τής Ελλάδος. Τολμήστε νά είστε ξένοι ,νά είστε Μισέλληνες. Θά τολμήσετε νά καταστρέψετε τήν Δύναμη τού Ελληνικού φωτός , θα τολμήσετε να πείτε ΟΧΙ , και βέβαια θα πείτε ώς Έλληνες πλημυρισμένοι από Φώς , ΟΧΙ στήν μισελληνική άρνηση θα πείτε ΝΑΙ στήν Πρόοδο , ΝΑΙ στήν Ελλάδα μας, και ΝΑΙ νά γίνετε ουραγοί σέ έργα τέτοια που οι επόμενοι Έλληνες θά θυμούνται με ευγνωμοσύνη και ΟΧΙ νά αναθεματίζουν εσάς καί άλλου τόσους ,γιά χιλιάδες χρόνια , όπως τόν Εφιάλτη ,όπως τόν Πήλιο Γούση,,
  Τί λέτε λοιπόν !!! Λέτε ΝΑΙ στήν Ελληνική ανάταση ναί στήν Ελληνική Πρόοδο ,λέτε ΕΛΛΑΔΑ από ΕΛΛΗΝΕΣ για ΕΛΛΗΝΕΣ.
  Έρωσθε .
Για την ανάρτηση σχολίων πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Ιστοχώρου.
Τα ήδη εγγεγραμμένα μέλη κάντε απλά την Είσοδο σας στον Ιστοχώρο.
Για την σωστή αναγραφή του πλήρους ονόματος σας επεξεργαστείτε το Προφίλ Χρήστη.
Τα σχόλια θα εξετάζονται από τον διαχειριστή πριν την δημοσίευση τους ως προς την τήρηση των Όρων Λειτουργίας του Ιστοχώρου.
comments
 

Τελευταίες Συζητήσεις στο Βουλευτήριο "ΠΝΥΞ"

Περισσότερες Συζητήσεις...


Newsletters

Κατάλογοι Ενημέρωσης με email (Newsletters):
Τα στοιχεία που δίνετε είναι για αποκλειστική χρήση του schizas.com και δεν δίνονται σε κανέναν άλλο φορέα ή πρόσωπο.

Στην ίδια Κατηγορία

Πολιτισμοί

Συνδεθείτε Εύκολα!

Συνδεθείτε εύκολα με τα Κοινωνικά σας Δίκτυα:

Powered by OneAll Social Login

Ενισχύστε την Πύλη Ιάσωνος

Στηρίξτε τον Ιστοχώρο και Τηλεόραση schizas.com. Η δική σας ενίσχυση είναι απαραίτητη.

Δωρίστε:
Νόμισμα
 EUR
Ποσό