Πύλη Ιάσωνος και Ρέας

 • Greek
 • English (United Kingdom)

Ιερέας αρνήθηκε βάφτιση γιατί ο νονός είχε κάνει πολιτικό γάμοΙερέας αρνήθηκε βάφτιση γιατί ο νονός είχε κάνει πολιτικό γάμοΟλα ήταν έτοιμα για τη βάφτιση. Οι γονείς, το μωρό, ο νονός, οι καλεσμένοι συγκεντρώθηκαν στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στην Εδεσσα για την τέλεση του μυστηρίου. Την τελευταία στιγμή, όμως, ο ιερέας αρνήθηκε να βαφτίσει το παιδί, γιατί ο νονός είχε κάνει πολιτικό γάμο και όχι θρησκευτικό.

Οπως ήταν φυσικό, επικράτησε αναστάτωση, πολλοί από τους καλεσμένους κατέγραψαν τα πάντα με κάμερες και απόρησαν για την απόφαση, λόγω της οποίας το ζευγάρι καλείται να κάνει πάλι τις προετοιμασίες για τη βάφτιση και να βρει νέο ανάδοχο.

Ο πατέρας του παιδιού, Δημήτρης, έβγαλε ανακοίνωση για το θέμα στο Διαδίκτυο, με την οποία ζήτησε συγγνώμη απ' όλους για την αναστάτωση και τόνισε πως η ευθύνη δεν βαραίνει μόνο την Εκκλησία. «Ολοι θα πρέπει να σεβόμαστε τους ιερούς κανόνες» επισήμανε. «Είμαι ο πατέρας του παιδιού για τη βάπτιση του οποίου γίνεται τόση κουβέντα από τον κόσμο, η οποία κουβέντα είναι ακραία και με λύπη μου διαπιστώνω ότι διχάζει. Ζητάμε συγγνώμη από τους ιερείς του ναού και τη Μητρόπολη της Εδεσσας για την αμέλειά μας σαν γονείς να μην ενημερωθούμε σωστά για τους κανόνες της Εκκλησίας. Είτε συμφωνούμε είτε διαφωνούμε με αυτούς τους κανόνες, έπρεπε να τους σεβαστούμε. Συγγνώμη για την αναστάτωση. Παρακαλώ πολύ να σταματήσει η κουβέντα εδώ γιατί δεν προσφέρει τίποτα» αναφέρεται στην ανακοίνωση του πατέρα.

Ανακοίνωση για τη ματαίωση του μυστηρίου εξέδωσε και η Ιερά Μητρόπολη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, με την οποία ξεκαθαρίζονται τα εξής: «Η Εκκλησία της Ελλάδος στηριζόμενη στους Ιερούς Κανόνες έχει εκδώσει ήδη από το 1982 μια ειδική εγκύκλιο, σύμφωνα με την οποία δεν μπορεί να παραστεί ως ανάδοχος βαπτίσεως κάποιος αλλόθρησκος, αιρετικός, άθεος ή όποιος έχει πραγματοποιήσει πολιτικό γάμο μόνον, απορρίπτοντας έτσι στην πράξη ένα μυστήριο της Εκκλησίας». Η Μητρόπολη τονίζει με βάση τα παραπάνω ότι απαγορεύεται σε όλους τους κληρικούς της Εκκλησίας της Ελλάδος να τελέσουν βάπτιση με ανάδοχο κάποιον ο οποίος ουσιαστικά έχει αποστασιοποιηθεί από την Εκκλησία και τα μυστήριά της.

ΝΙΚΟΣ ΜΟΣΧΟΒΟΣ


Σχόλια (6)
 • Παπαντωνίου Θωμάς
  Ένας εκ των τριών " ιερέων" που θα τελούσαν τη βάπτιση είναι θείος του πατέρα και κάθε συνέχεια επί του θέματος πιέζει την οικογένεια. Καλά να πάθουν όλοι τους αντί να πάρουν το παιδί και να φύγουν κάθονται και τους υπερασπίζονται. Θυσιάζονται στο βωμό της καριέρας του θείου. Η δουλικότητα στο μεγαλείο της.
 • Γεώργιος-Χαράλαμπος Κατρακίλης  - Απάντηση
  Φίλτατοι, οφείλω να σημειώσω τα εξής.
  Πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι άλλο πράγμα είναι η ονοματοδοσία καί άλλο η βάπτιση.
  Έτσι, η επιλογή των πολιτών είναι σαφής.
  Δηλαδή.
  1) Όταν γεννάται το παιδί, οι γονείς έχουν δύο επιλογές.
  α) Ονοματοδοσία. Δηλαδή πηγαίνουν οι γονείς στο ληξιαρχείο καί δηλώνουν το όνομα του τέκνου τους. Δηλαδή, αν λόγου χάριν πάει ο πατέρας δηλώνει "Η σύζυγός μου έτεκεν άρρεν/θήλυ καί το όνομά του είναι..." καί αναγράφεται το όνομα του τέκνου, χωρίς άλλες διατυπώσεις. Έτσι, ουσιαστικώς, οι γονείς γίνονται οι ανάδοχοι του τέκνου τους. Με αυτό, ουσιαστικώς καταγράφεται το όνομα καί δεν συμπεριλαμβάνεται το τέκνο σε ουδεμίαν απολύτως θρησκεία. Όταν με το καλό το όποιο τέκνο φθάσει στα 18, 20, 30, 40 ή σε όποιαν ηλικία, ας επιλέξει την θρησκεία του.
  β) Βάπτιση. Με την βάπτιση, σε όποια θρησκεία, το τέκνο ουσιαστικώς καταγράφεται ως μέλος μίας ορισμένης θρησκείας,
  χωρίς να ερωτηθεί. Άρα, πρόκειται για μία φονταμενταλιστική επιβολή.
  Επίσης, πέραν αυτών, η ονοματοδοσία πέραν ενός τυπικού εγγράφου, δεν κοστίζει απολύτως τίποτε σε χρήματα, ενώ μία βάπτιση, σε όποια θρησκεία, κοστίζει οικονομικώς πάρα πολλά χρήματα. Άρα, καλό είναι να συνυπολογισθεί καί αυτό.
  2) Γάμος.
  α) Πολιτικός. Στον πολιτικό γάμο, πηγαίνουν ο άνδρας καί η γυναίκα, με έναν γνωστό τους ο κάθε ένας στο δημαρχείο, υπογράφουν τα έγγραφα καί ονομάζονται σύζυγοι, χωρίς οικονομική επιβάρυνση.
  β) Θρησκευτικός. Στον θρησκευτικό γάμο, ο άνδρας καί η γυναίκα, πληρώνουν πλείστα χρήματα στην όποια θρησκεία,
  διότι πληρώνουν τους ιερείς, τα νυφικά κ.λ.π.
  3) Κηδεία
  α) Πολιτική. Η πολιτική κηδεία, είναι ουσιαστικώς μία συγκέντρωση των φίλων, συγγενών καί ενδεχομένως θαυμαστών καί οπαδών του νεκρού ή της νεκρής, οι οποίοι αφού πραγματοποιήσουν μία σύντομη αποτίμηση του έργου του νεκρού ή της νεκρής, τον/την κηδεύουν.
  β) Θρησκευτική. Η θρησκευτική κηδεία, πραγματοποιείται κατά τους κανόνες της εκάστοτε θρησκείας.
  Καί κάτι ακόμα: η κηδεία έχει δύο μορφές, την ταφή καί την καύση. Η επιλογή της όποιας μορφής κηδείας από τον οποιονδήποτε, , είναι προσωπική επιλογή του καί δεν μεταβιβάζεται για άλλους.
  Άρα, οφείλουμε να γνωρίζουμε, ότι η χριστιανική εκκλησία, έχει οργανώσει μία συστηματική άμυνα, εναντιουμένη στον πολιτικό γάμο, αλλά καί στην ονοματοδοσία, τις οποίες ανεγνώρισε το σύγχρονο Ελληνικό κράτος με την μεταρρύθμιση του Οικογενειακού Δικαίου το 1.982μ.α.χ.χ., οπότε καί θέλησε να υποχρεώσει τους Έλληνες καί τις Ελληνίδες να στρατευθούν σε αυτήν.
  Επομένως, οφείλουμε καί εμείς, να οργανώσουμε την τελική αντεπίθεσή μας σε αυτά τα θέματα.
  Καί κάτι ακόμα.
  Οφείλω να σας πληροφορήσω, ότι η βάπτιση πλέον δεν λέγει απολύτως τίποτε, διότι υπάρχει νομολογία με την οποία καθιερώνεται το δικαίωμα αλλαγής ονόματος, την οποίαν θα παραθέσω σε πρώτη ευκαιρία.

 • ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΠΑΘΑΣ
  Η "τελετή" τής βαπτίσεως είναι ότι πιό αισχρό μπορεί κάποιος νά φαντασθεί, διότι μεταδίδει μεταφυσικές δυνάμεις ανευ τής ενηλίκου συγκαταθέσεως τού ατόμου. Επί πλέον τού κατάφωρα καταχρηστικού είναι καί οξύμωρο διότι ένας πρέπει νά είναι τουλάχιστον 18 ετών προκειμένου νά διαχειριστεί τήν περιουσία του ενώ στήν περίπτωσή μας τό νήπιο ειναι ήδη αρκετά "ενήλικο" προκειμένου νά ορκιστεί πίστη είς τό σύνβολο τής Νικαίας !!!
 • Γεώργιος-Χαράλαμπος Κατρακίλης  - Απάντηση
  Αυτά τα περί "μετάδοσης μεταφυσικών δυνάμεων κατά την διάρκεια της βάπτισης", τα θεωρώ κατά το κοινώς λεγόμενον ανοησίες. Καί αυτό, διότι με την ίδιαν ακριβώς λογική, εγώ ο οποίος υπέστην τον νηπιοβαπτισμό δεν θα έπρεπε ουδέποτε να είμαι σφοδρός πολέμιος του Εβραιοχριστιανισμού, ενώ αν καί είμαι ήδη 34 ετών, εδώ καί 17 έτη δεν συμμετέχω ούτε σε εκκλησιασμούς, ούτε σε γάμους ούτε σε βαπτίσεις ούτε σε κηδείες ούτε σε μνημόσυνα συγγενών μου ή φίλων μου αν καί εφόσον αυτοί τελούνται εντός των οριζομένων από την χριστιανική θρησκεία. Καί ακόμα, στράφηκα εναντίον του πανεπιστημίου μου για αυτά τα θέματα, όπως έθεσα καί σχετικά θέματα στον δήμο, στον οποίον διέμεινα για πολλά έτη. Άρα, σαφώς καί δεν υπάρχουν τέτοιες "υπερφυσικές" δυνάμεις, όπως πιστεύουν ορισμένοι. Απλώς είναι θέμα καταγραφής "πιστών" καί άρα αύξησης της επιρροής καί της ισχύος των ιερατείων.
 • ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΠΑΘΑΣ
  Φίλτατε Αντίοχε Αχαρνέα,
  Ισως καί νά είναι ακριβώς όπως τά λές !
  Όμως είναι τουλάχιστον λυπηρό νά προσπαθείς νά μειώσεις τόν συνομιλητή λέγοντας ότι λέγει "ανοησίες". Είμαι 60 χρονών καί κατόρθωσα νά απαλλαγώ από τόν χριστιανισμό εδώ καί περίπου 15 χρόνια. Τό πιστεύεις ή όχι, σέ πληροφορώ ότι νιώθω σάν νά πολλαπλασιάσθηκε ό ελεύθερος χρόνος μου κατά 100%! Δέν νιώθω καμμία απολύτως δέσμευση ή υποχρέωση, έχω χ...να τά χριστιανικά ήθη καί έθιμα καθώς καί τούς εκπροσώπους του.
  ΄0μως εσύ, καταλαβαίνω ότι διατηρείς τόν φόβο τού ιερατείου ή/καί τών δήθεν επικρεμάμενων "κοινωνικών επιπτώσεων" καί τό ιερατείο χαίρεται γι'αυτό. Αλλιώς πώς μπορεί κανείς νά πιστέψει τήν ειλικρίνειά σου όταν υπογράφεις μέ ψευδώνυμο !
  Περιμένω νά διαβάσω τό επόμενό σου σχόλιο μέ τό όνομά σου.
  Χαίρε!
Για την ανάρτηση σχολίων πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Ιστοχώρου.
Τα ήδη εγγεγραμμένα μέλη κάντε απλά την Είσοδο σας στον Ιστοχώρο.
Για την σωστή αναγραφή του πλήρους ονόματος σας επεξεργαστείτε το Προφίλ Χρήστη.
Τα σχόλια θα εξετάζονται από τον διαχειριστή πριν την δημοσίευση τους ως προς την τήρηση των Όρων Λειτουργίας του Ιστοχώρου.
comments
 

Τελευταίες Συζητήσεις στο Βουλευτήριο "ΠΝΥΞ"

Περισσότερες Συζητήσεις...


Newsletters

Κατάλογοι Ενημέρωσης με email (Newsletters):
Τα στοιχεία που δίνετε είναι για αποκλειστική χρήση του schizas.com και δεν δίνονται σε κανέναν άλλο φορέα ή πρόσωπο.

Στην ίδια Κατηγορία

Γιαχβέγονοι

Συνδεθείτε Εύκολα!

Συνδεθείτε εύκολα με τα Κοινωνικά σας Δίκτυα:

Powered by OneAll Social Login

Ενισχύστε την Πύλη Ιάσωνος

Στηρίξτε τον Ιστοχώρο και Τηλεόραση schizas.com. Η δική σας ενίσχυση είναι απαραίτητη.

Δωρίστε:
Νόμισμα
 EUR
Ποσό