Πύλη Ιάσωνος και Ρέας

  • Greek
  • English (United Kingdom)

Ηθική και επιχειρείν9ae0e89d21339da67f12f9b8d2ea896c L

Αλήθεια αν τελικός σκοπός είναι το κέρδος ή πιο στρογγυλεμένα η κάλυψη μιας εσωτερικής ανάγκης για να δημιουργήσεις και να μοιραστείς την ιδέα σου, προϊόν σου, υπηρεσία με στόχο την εσωτερική σου ικανοποίηση που μεταφράζεται σε κέρδος, τελικά ... μέχρι που είσαι αποφασισμένος να φτάσεις;

Αποφασίζοντας με ηθικό τρόπο προϋποθέτει τη διάκριση μεταξύ «σωστού» και «λάθους» και στη συνέχεια να κάνει τη "σωστή" επιλογή. Είναι σχετικά εύκολο να εντοπιστούν ανήθικες επιχειρηματικές πρακτικές. Για παράδειγμα, οι επιχειρήσεις δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν παιδική εργασία. Δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν παράνομα υλικά και διεργασίες. Δεν θα πρέπει να εμπλέκονται σε δωροδοκίες.

Αλήθεια πόσες από τις πιο γνώστες πετυχημένες επιχειρηματικές δραστηριότητες δεν έχουν χρησιμοποιήσει τα παραπάνω;

Ωστόσο, δεν είναι πάντα εύκολο να ορίσουμε απόλυτα της καλή ηθική πρακτική. Μια επιχείρηση πρέπει να είναι ανταγωνιστική και να δημιουργεί απόδοση για τους μετόχους της και να συμπεριφέρεται στους υπαλλήλους της δίκαια. Μια εταιρεία έχει επίσης ευρύτερες ευθύνες. Θα πρέπει να ελαχιστοποιεί τυχόν βλάβες στο περιβάλλον και την εργασία με τρόπους που δεν βλάπτουν τις κοινότητες στις οποίες αυτή δραστηριοποιείται. Αυτό είναι γνωστό ως εταιρική κοινωνική ευθύνη που πολλά έχουν γραφτεί.

Αλήθεια μήπως τελικά οι επιχειρηματικές προσπάθειες που ξεχωρίζουν ή είναι πιο ανταγωνιστικές από τις άλλες είναι αυτές που λοξοκοιτάνε προς την σκοτεινή πλευρά;

Ο νόμος είναι και πρέπει να είναι το βασικό σημείο εκκίνησης για κάθε επιχείρηση. Οι περισσότερες κορυφαίες επιχειρήσεις έχουν επίσης τις δικές τους Επιχειρηματικές Αρχές που καθορίζουν τις βασικές αξίες και τα πρότυπά τους για παράδειγμα 'safety first', 'environmental friendly, 'no animals were used or tested for this product'.

Αλήθεια είναι αυτό αρκετό;

Οι επιχειρήσεις έχουν μεγάλες δυνατότητες να μετατρέψουν τη ζωή των ανθρώπων και να ανακουφίσουν την φτώχεια μέσα από τη δημιουργία υπεραξιών, ευκαιριών χρήματος εν γένει, που συντελούν στην οικονομική ανάπτυξη. Παράγουν προϊόντα υπηρεσίες που θέλουν οι πελάτες και επακόλουθα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Μέσα από την καταβολή φόρων, συμβάλλουν στα δημόσια έσοδα που μπορούν να χρηματοδοτήσουν τα σχολεία, τα νοσοκομεία και άλλες δημόσιες δομές ή παροχές. Μέχρι εδώ όλα καλά, τι γίνεται όταν όμως η δημιουργία αυτών των πόρων προέρχονται από ανήθικα μέσα;

Αλήθεια μας ικανοποιεί μια οικονομική ανάπτυξη που είναι αποτέλεσμα ανήθικων επιχειρηματικών πρακτικών και επίλογων;

Υπάρχει ένα οικονομικό τίμημα βέβαια όταν μια επιχείρηση ενεργεί ηθικά. Για να πείσεις τους μετόχους μιας εταιρείας απαιτεί χρόνο και χρήμα. Για παράδειγμα ένα ορυχείο σε ένα φυσικό περιβάλλον απείρου κάλους όπου η εξόρυξη γίνεται με τρόπους που ελαχιστοποιούν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις είναι πιο ακριβή από ότι η εξόρυξη, ανεξαρτήτως των περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων.

Τελικά ποιος ορίζει τι είναι ηθικό στην επιχειρηματικότητα;

Τίποτα περισσότερο ή λιγότερο από ισχύει σε κάθε άλλη ανθρωπινή δραστηριότητα...

O νόμος της φύσης και η φύση είναι θεϊκή, έτσι όπως λειτουργεί και φωτίζει τον άνθρωπο, και όπως διακρίνεται από την ανθρώπινη λογική και εμπειρία.

 
 
Δημήτρης Παπαδόπουλος

Δημήτρης Παπαδόπουλος

Πηγή...Σχόλια (0)
Για την ανάρτηση σχολίων πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Ιστοχώρου.
Τα ήδη εγγεγραμμένα μέλη κάντε απλά την Είσοδο σας στον Ιστοχώρο.
Για την σωστή αναγραφή του πλήρους ονόματος σας επεξεργαστείτε το Προφίλ Χρήστη.
Τα σχόλια θα εξετάζονται από τον διαχειριστή πριν την δημοσίευση τους ως προς την τήρηση των Όρων Λειτουργίας του Ιστοχώρου.
comments
 

Τελευταίες Συζητήσεις στο Βουλευτήριο "ΠΝΥΞ"

Περισσότερες Συζητήσεις...


Newsletters

Κατάλογοι Ενημέρωσης με email (Newsletters):
Τα στοιχεία που δίνετε είναι για αποκλειστική χρήση του schizas.com και δεν δίνονται σε κανέναν άλλο φορέα ή πρόσωπο.

Στην ίδια Κατηγορία

Επιχειρήσεις

Συνδεθείτε Εύκολα!

Συνδεθείτε εύκολα με τα Κοινωνικά σας Δίκτυα:

Powered by OneAll Social Login

Ενισχύστε την Πύλη Ιάσωνος

Στηρίξτε τον Ιστοχώρο και Τηλεόραση schizas.com. Η δική σας ενίσχυση είναι απαραίτητη.

Δωρίστε:
Νόμισμα
 EUR
Ποσό