Πύλη Ιάσωνος και Ρέας

  • Greek
  • English (United Kingdom)

Τα Αρχαία Ελληνικά είναι οικουμενικό αγαθό Τα Αρχαία Ελληνικά είναι οικουμενικό αγαθό

Θλίψη, απογοήτευση, αγανάκτηση, αλλά και απορία προκαλεί η απόφαση του κ. υπουργού Παιδείας να αφαιρεθούν από τα μαθήματα «γενικής παιδείας» τα αρχαία ελληνικά. Τα εκφράζει όλα αυτά το εξαιρετικό κείμενο που έγραψε προ ημερών ο συνάδελφος, Σταύρος Παπαντωνίου, για τα «Παραπολιτικά». Συνυπογράφω το πικρό σχόλιο του.

Αλλά, δυστυχώς, είναι εδώ και χρόνια φανερό, ότι από την ελληνική πολιτική τάξη μόνο την αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης δεν έχει να περιμένει η ελληνική κοινωνία. Και βεβαίως θα ήταν τελείως ουτοπικό να περιμένει κανείς, ότι θα εκτιμούσε ιδιαιτέρως τα Αρχαια Ελληνικά η σημερινή κυβέρνηση της Αριστεράς. Τα Αρχαία Ελληνικά δεν απασχολούν τις τελευταίες δεκαετίες ως σημαντική πηγή γνώσης και πνευματικού πλούτου τα (τύποις) αστικά πολιτικά κόμματα και τις κυβερνήσεις τους, που ήταν αφιερωμένες στην ενίσχυση τη παρασιτικής κατανάλωσης, άρα και στην ενίσχυση της ανάλογης «παιδείας». Η δε επίσημηΑριστερά, θεώρησε πάντοτε την κλασσική παιδεία, ως μία υπόθεση της «δεξιάς» και πάντως υπόθεση των εν γένει «συντηρητικών». Και φυσικά συνδέει και σήμερα τη «δημοκρατική» παιδεία με την πτώση του εκπαιδευτικού επιπέδου, για το χατήρι του «λαού» των χειρότερων.

Όμως, ευτυχώς,τα Ελληνικά μελετώνται και διδάσκονται σε πανεπιστήμια και επιστημονικά κέντρα στα πέρατα του κόσμου εδώ και πολλά χρόνια. Διότι η αρχαία ελληνική γραμματεία είναι προ πολλού ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ αγαθό θεμελιώδους αξίας για κάθε μορφωμένο πολίτη . Δεν «ανήκει» στην Ελλάδα.Ετσι, τη διεθνή πνευματική κοινότητα καθόλου δεν απασχολεί η σχέση της ελληνικής πολιτικής εξουσίας, και της παρεχόμενης από αυτήν δημόσιας εκπαίδευσης, με τα Αρχαία Ελληνικά. Ακρως λυπηρό αυτό για την Ελλάδα. Αλλά ευτύχημα για τα Αρχαία Ελληνικά.

Του Κ. Ι. Αγγελόπουλου

Πηγή...

 Σχόλια (0)
Για την ανάρτηση σχολίων πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Ιστοχώρου.
Τα ήδη εγγεγραμμένα μέλη κάντε απλά την Είσοδο σας στον Ιστοχώρο.
Για την σωστή αναγραφή του πλήρους ονόματος σας επεξεργαστείτε το Προφίλ Χρήστη.
Τα σχόλια θα εξετάζονται από τον διαχειριστή πριν την δημοσίευση τους ως προς την τήρηση των Όρων Λειτουργίας του Ιστοχώρου.
comments
 

Τελευταίες Συζητήσεις στο Βουλευτήριο "ΠΝΥΞ"

Περισσότερες Συζητήσεις...


Newsletters

Κατάλογοι Ενημέρωσης με email (Newsletters):
Τα στοιχεία που δίνετε είναι για αποκλειστική χρήση του schizas.com και δεν δίνονται σε κανέναν άλλο φορέα ή πρόσωπο.

Στην ίδια Κατηγορία

Ελλάς

Συνδεθείτε Εύκολα!

Συνδεθείτε εύκολα με τα Κοινωνικά σας Δίκτυα:

Powered by OneAll Social Login

Ενισχύστε την Πύλη Ιάσωνος

Στηρίξτε τον Ιστοχώρο και Τηλεόραση schizas.com. Η δική σας ενίσχυση είναι απαραίτητη.

Δωρίστε:
Νόμισμα
 EUR
Ποσό