Σπηλιά του Νταβέλη: Τα μυστήρια οι θρύλοι και η αλήθεια

Σπηλιά του Νταβέλη: Τα μυστήρια οι θρύλοι και η αλήθεια


0 0 ψήφοι
Article Rating

Η Σπηλιά του Νταβέλη αποτελεί ένα από τα πλέον συζητημένα και μυστηριώδη μέρη στην Αττική. Και πόσα δεν έχεις ακούσει για το μέρος αυτό. Θρύλοι, μύθοι και ιστορίες το συνοδεύουν και δύσκολα κάποιος μπορεί να ξεχωρίσει πια το πού αρχίζει και πού σταματά η ιστορία και αρχίζει ο μύθος.

Η σπηλιά που βρίσκεται στην Πεντέλη στην πραγματικότητα ονομάζεται Σπήλαιο Πεντέλης ή Σπήλαιο Αμώμων. Ωστόσο οι διάφορες ιστορίες που ειπώθηκαν την έκαναν ευρύτερα γνωστή ως Σπηλιά του Νταβέλη. Έχουν πάντως ενδιαφέρον όλες οι προσεγγίσεις και οι εικασίες που έχουν κάνει το μέρος αυτό της Αττικής, πολύ διάσημο.

Σπηλιά του Νταβέλη: Τα μυστήρια και οι θρύλοι

Η Σπηλιά του Νταβέλη βρίσκεται στο Όρος Πεντέλη της Αττικής σε υψόμετρο περίπου 700 μέτρων. Είναι ένα σπήλαιο το οποίο είχε ήδη ανακαλυφθεί από τους Αρχαίους Έλληνες. Ήταν τότε που οι ίδιοι λάξευαν το βουνό για την παραγωγή του φημισμένου Πεντελικού μαρμάρου. Η σπηλιά αρχικά δεν είχε κάποια δίοδο προς τον εξωτερικό χώρο του βουνού.

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Ήδη, λοιπόν, από την αρχαιότητα, το σπήλαιο της Πεντέλης απέκτησε μια ιδιαίτερη φήμη. Συγκεκριμένα στην αρχαιότητα υπήρξε ιερό του Πανός. Αργότερα και συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια των βυζαντινών ετών, η σπηλιά χρόνους αποτέλεσε ησυχαστήριο μοναχών οι οποίοι εκείνα τα χρόνια είχαν εγκατασταθεί σχεδόν σε όλη την Πεντέλη, των λεγομένων Αμώμων. Από αυτούς τους μοναχούς έχει πάρει και το δεύτερο όνομά του.

Το σπήλαιο της Πεντέλης είχε ανακαλυφθεί από την αρχαιότητα, αλλά τελικά εξερευνήθηκε πλήρως από το ζεύγος των Ελλήνων σπηλαιολόγων Ιωάννη και Άννας Πετρόχειλου. Εδώ και πολλά χρόνια το συνοδεύουν πολλές ιστορίες, θρύλοι και παράξενες αναφορές. Φυσικά μεγάλο ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι συνδέθηκε με τον λήσταρχο Νταβέλη ο οποίος λέγεται ότι είχε εκεί το καταφύγιό του. Κάτι που όμως τελικά έχει αμφισβητηθεί πολύ έντονα.

Σε συνέχεια αυτού ειπώθηκε ότι από εκεί ακολουθούσε μια μυστική υπόγεια διαδρομή και έφτανε είτε στο Μέγαρο της Δουκίσσης Πλακεντίας με την οποία είχε σχέση είτε ακόμη και στην . Και φυσικά όλα αυτά πυροδότησαν ακόμη περισσότερες φήμες για όσα συνέβαιναν σε όσους έφταναν εκεί, ιδιαίτερα στο παρελθόν. Μετά το 1990 η σπηλιά συνδέθηκε με μυστικιστικές τελετές. Ήδη από πολύ παλιά, οι ξυλοκόποι και οι μελισσοκόμοι της Πεντέλης διηγούνταν παράξενες ιστορίες: αλλόκοτες μουσικές, εμφανίσεις αγγέλων και φαντασμάτων.


Χαρακτηριστικό παράδειγμα των όσων παράξενων συμβαίνουν στην περιοχή είναι επίσης και το ανηφορικό σημείο που τα αυτοκίνητα κινούνται σαν σε κατηφόρα. Το σημείο αυτό είναι στην περιοχή της Πεντέλης και συγκεκριμένα στην ίδια ευθεία με τη Σπηλιά του Νταβέλη.

Ο λήσταρχος Νταβέλης και η ιστορία του

Ποιος ήταν όμως ο λήσταρχος που έδωσε το όνομά του στην Σπηλιά του Νταβέλη; Ο λόγος για τον Χρήστο Νταβέλη του οποίου το πραγματικό όνομα ήταν Νάτσιος. Ο Νταβέλης γεννήθηκε στο Στείρι Βοιωτίας περίπου το 1830 και έμεινε στην ιστορία όσο λίγοι για όσα έκανε όντας σε μια συμμορία. Σε εφηβική ηλικία ο Νταβέλης εργαζόταν ως γαλακτοπώλης και υπηρέτης στη Μονή Πεντέλης. Ωστόσο όντας ακόμη νέος μπήκε στις τάξεις της παρανομίας και των συμμοριών. Συγκεκριμένα και μέσα σε λίγα χρόνια εντάχθηκε στη συμμορία που έδρασε στην Αττική, την Εύβοια, τη Βοιωτία και τη Φθιώτιδα.

Το 1855 η φήμη του κορυφώθηκε καθώς συμμετείχε στην απαγωγή του Γάλλου λοχαγού Μπερτό. Το γεγονός αυτό προκάλεσε διπλωματικό επεισόδιο και αναταραχή στους κόλπους της κυβέρνησης, που έδωσε στον Νταβέλη το υπέρογκο, τότε, ποσό των 30.000 δρχ. σε χρυσό για να απελευθερωθεί ο Μπερτό.

Ο λήσταρχος Νταβέλης σκοτώθηκε σε συμπλοκή με απόσπασμα της Χωροφυλακής το 1856, κοντά στο χωριό Ζεμενό της Βοιωτίας. Αυτό που είναι δε χαρακτηριστικό είναι ότι επικεφαλής του αποσπάσματος ήταν ο αδελφικός του φίλος και πρώην πρωτοπαλίκαρό του, Ιωάννης Μέγας, ο οποίος εγκατέλειψε τη συμμορία και εντάχθηκε στη Χωροφυλακή, μετά από αντιπαράθεση με τον Νταβέλη για… τα μάτια της Ιταλίδας κόμισσας Λουίζας Μπανκόλι. Και βέβαια όλα αυτά στο πλαίσιο των θρύλων και όσων ειπώθηκαν.

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά του Σπηλαίου

Η σπηλιά του Νταβέλη έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και όσον αφορά τη δομή της. Η είσοδος του σπηλαίου είναι αρκετά μεγαλοπρεπής και προκαλεί δέος σε όποιον φτάσει εκεί. Ιδιαίτερα αν πας για πρώτη φορά και έχεις ακούσει και διαβάσεις τους διάφορους θρύλους και τις ιστορίες. Μετά την είσοδο, θα περπατήσεις σε έναν πελώριο κατηφορικό θάλαμο ο οποίος έχει μήκος 112 μέτρα και μέγιστο πλάτος τα 40 μέτρα.

Στη μέση αυτού του θαλαμου, στη Σπηλιά του Νταβέλης υπήρχε ένα κατακόρυφο βάραθρο 15 μέτρων. Στο πιο χαμηλό σημείο αυτού του κεντρικού θαλάμου και κυρίως προς το τέλος του, υπάρχει ένα άλλο βάραθρο με ελικοειδές επικίνδυνο πέρασμα, βάθους περίπου 10 μέτρων. Τέλος, κάπου στο αριστερό τοίχωμα της σπηλιάς, υπάρχει πέρασμα που οδηγεί σε μια μικρή εδαφική κοιλότητα με νερό, τη λεγόμενη λίμνη των νυμφών… Η επίσκεψη στο σπήλαιο αποτελεί σίγουρα μια διαφορετική εμπειρία στην Αττική που πρέπει να κάνεις…

Πηγή …

0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x