Βιονικό μάτι «χαρίζει» όραση σε ασθενή με τύφλωση

Βιονικό μάτι «χαρίζει» όραση σε ασθενή με τύφλωση0 0 ψήφοι
Article Rating

Αυστραλιανοί ερευνητές δημιούργησαν ένα πρωτότυπο βιονικό μάτι που έδωσε την δυνατότητα σε ασθενή με τύφλωση να μπορέσει να δει το εξωτερικό περίγραμμα αντικειμένων.

Η Ντάιαν Ασγουόρθ που υπέφερε από σοβαρή απώλεια όρασης λόγω μελαγχρωστικής αμφιβληστροειδοπάθειας (Retinitis Pigmentosa), υποβλήθηκε τον περασμένο Μάιο σε εμφύτευση «βιονικού ματιού» στο Βασιλικό Βικτοριανό Νοσοκομείο Όρασης και Ακοής της Μελβούρνης. 

Το «βιονικό μάτι» απαρτίζεται από 24 ηλεκτρόδια και ένα μικρό κεντρικό καλώδιο που εκτείνεται από το πίσω μέρος του οφθαλμού σε έναν υποδοχέα που είναι προσκολλημένος στο πίσω μέρος του αυτιού.

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Μετά την ενεργοποίηση της συσκευής τον περασμένο Ιούλιο, η ασθενής κατάφερε να δει μια έκλαμψη φωτός.


«Ήταν πραγματικά αστείο όταν ενεργοποίησαν τη συσκευή» θυμάται η Ντάιαν Ασγουορθ και συμπληρώνει «δεν ήξερα τι να περιμένω και δεν ξέρω αν οι επιστήμονες γνώριζαν τι επρόκειτο να καταφέρω να δω και τελικά ξαφνικά κατάφερα να δω μια έκλαμψη φωτός. Και όταν κατάφερα να διακρίνω την πρώτη μεγάλη ολοκληρωμένη εικόνα, ήταν πραγματικά συναρπαστική εμπειρία».

Η ασθενής εξακολουθεί να βρίσκεται υπό ιατρική παρακολούθηση για τους επόμενους 18 μήνες, ώστε η επιστημονική ομάδα του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Βιονικής να μπορέσει να αξιοποιήσει τα δεδομένα που θα προκύψουν για την ανάπτυξη νέας γενιάς συσκευών όρασης που θα προσφέρουν πιο σφαιρική οπτική στους ασθενείς.

http://health.in.gr/

 

Πηγή: Καλά Νέα

Σύνδεσμος στην Πηγή…


0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x