Ζήσε κοντά σε πράσινο για να είσαι ευτυχέστερος

Ζήσε κοντά σε πράσινο για να είσαι ευτυχέστερος


Μια ενδιαφέρουσα μακροχρόνια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ της Μεγάλης Βρετανίας ολοκληρώθηκε πρόσφατα και δείχνει ότι οι άνθρωποι που ζουν κοντά σε πράσινο (πάρκα, δάση κ.τ.λ.) έχουν καλύτερη ψυχική υγεία και μεγαλύτερο αίσθημα ευζωίας από αυτούς που ζουν σε καθαρά αστικό περιβάλλον.

Αυτό είναι ανεξάρτητο από παράγοντες όπως το εισόδημα, την ύπαρξη ή όχι εργασίας, την οικογενειακή κατάσταση, τη στέγη και άλλους όπως είναι η εγκληματικότητα.


Η μελέτη έγινε σε βάθος 18 ετών, αφορά 12,000 ανθρώπους, 5 000 νοικοκυριά και 32,482 περιοχές πρασίνου. Οι ερευνητές αξιοποίησαν αρχικά τα δεδομένα προηγούμενων μελετών και επιπλέον παρακολούθησαν την ίδια

ομάδα ανθρώπων στις μετακινήσεις τους σε μια περίοδο 18 ετών για να διευκρινίσουν το εξής ερώτημα: το πράσινο κάνει τους ανθρώπους ευτυχέστερους ή οι ευτυχέστεροι άνθρωποι μετακόμιζαν σε πιο πράσινες περιοχές;

Ο κύριος ερευνητής και περιβαλλοντολογικός ψυχολόγος Mat White τονίζει ότι σε ατομικό επίπεδο ο αντίκτυπος που έχει η παρουσία πρασίνου στον άνθρωπο δεν είναι μεγάλος αλλά γίνεται σημαντικός αθροιστικά όταν αναφερόμαστε σε πληθυσμούς. Τα στοιχεία δείχνουν ότι αν ζει κανείς κοντά σε χώρο πρασίνου απολαμβάνει το ένα τρίτο από το όφελος που παίρνει αν είναι παντρεμένος και το ένα δέκατο από το πώς τον επηρεάζει το να βρει δουλειά μετά από ανεργία. Σε επίπεδο πληθυσμιακό όμως, η παρουσία του πρασίνου αποφέρει μεγαλύτερο όφελος από τον γάμο ή την εργασία γιατί αφορά πολύ περισσότερο κόσμο.

 

 

Μπορείτε να διαβάσετε την πρωτότυπη δημοσίευση εδώ και μια περίληψή της εδώ.

http://peopleandideas.gr

Πηγή: Καλά Νέα

Σύνδεσμος στην Πηγή…