Π.Βαρώτσος: «Η ομάδα ΒΑΝ είχε προβλέψει και ενημερώσει εγκαίρως για τον ισχυρό σεισμό στην Ιαπωνία»

Π.Βαρώτσος: «Η ομάδα ΒΑΝ είχε προβλέψει και ενημερώσει εγκαίρως για τον ισχυρό σεισμό στην Ιαπωνία»


5 2 ψήφοι
Article Rating

Ο καθηγητής Σεισμολογίας, Παναγιώτης Βαρώτσος, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του αποκάλυψε πως «η ομάδα ΒΑΝ είχε προβλέψει και ενημερώσει εγκαίρως» για τον μεγάλο σεισμό μεγέθους 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που «χτύπησε» την Ιαπωνία το πρωί της Πρωτοχρονιάς, έχοντας ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 161 άνθρωποι.

«Η επιστημονική κοινότητα είχε ενημερωθεί για μία εργασία μας, η οποία δημοσιεύθηκε την 5η Δεκεμβρίου 2023, δηλαδή τρεισήμισι εβδομάδες πριν από τον σεισμό στην Ιαπωνία. Αυτή είναι σε συνεργασία με την ιαπωνική ομάδα, γιατί εδώ και 45 χρόνια έχουμε στενή συνεργασία με τους Ιάπωνες. Από το 1984, συνεργαζόμαστε διαρκώς με τους Ιάπωνες και αυτή η εργασία έχει δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου του Κορνέλ, αλλά ήταν εστιασμένη στην Ιαπωνία», επεσήμανε μεταξύ άλλων.

Ο κ.Βαρώτσος ανέφερε, επίσης, ότι Συμβούλιο της Ευρώπης, επιτροπή του οποίου είχε επισκεφθεί την ομάδα ΒΑΝ, έγινε επίσημη σύσταση, να δημοσιοποιούμε επιστημονικά την πληροφορία όταν ο σεισμός υπερβαίνει τα 6 Ρίχτερ.

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

«Όταν εμείς βλέπουμε ότι είναι κάτι πολύ επικίνδυνο, οφείλουμε να το δημοσιοποιήσουμε στην επιστημονική κοινότητα και βεβαίως να μεταφέρουμε την πληροφορία στην Πολιτεία. Τώρα, από εκεί και πέρα, το πώς θα χειριστεί το θέμα, είναι δικό της», σημείωσε.

Η εκτίμηση του Παναγιώτη Βαρώτσου για πιθανό μεγάλο σεισμό σε Ελλάδα – Τουρκία

«Γεγονός είναι ότι έχει αρκετό χρόνο να γίνει σεισμός στην Ελλάδα. Θα έχουμε τη δυνατότητα να το ανιχνεύσουμε και ό,τι κάναμε στην περίπτωση της Ιαπωνίας, της Ανδραβίδας και της Μεθώνης, θα το ξανακάνουμε αν το δικό μας δίκτυο λειτουργεί», υπογράμμισε αρχικά.


Σχετικά με το ενδεχόμενο μεγάλου σεισμού στην Κωνσταντινούπολη, ο Παναγιώτης Βαρώτσος τόνισε ότι δεν έχει εκπονήσει σχετική εργασία γι' αυτό το θέμα, αλλά είπε πως η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε στην περίπτωση της Ιαπωνίας, εξίσου μπορεί να εφαρμοσθεί και στην περίπτωση της τουρκικής μεγαλούπολης. Οι διάφορες δηλώσεις που γίνονται, είναι από διάφορους με εκτιμήσεις, οι οποίες δεν εδράζονται σε συγκεκριμένη επιστημονική μέθοδο», προσέθεσε.

Τέλος, ο καθηγητής Σεισμολογίας γνωστοποίησε ότι υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με το Υπουργείο ς Προστασίας και μάλιστα, παρέχει επιχορήγηση 58.000 ευρώ ετησίως στην ομάδα του. Όχι για αμοιβές, αλλά κυρίως ώστε να προστατεύονται και να επισκευάζονται τα όργανα του δικτύου, τα οποία λειτουργούν στην ύπαιθρο.

Πηγή…

5 2 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x