Βουλγαρία: Ανακαλύφθηκε χρυσό στεφάνι σε θρακικό τύμβο

Βουλγαρία: Ανακαλύφθηκε χρυσό στεφάνι σε θρακικό τύμβο


0 0 ψήφοι
Article Rating


Σεπτέμβριος 18, 2010

Στην κατάσπαρτη, με αρχαία θρακικά μνημεία, περιοχή του Παζαρτζίκ ανακαλύφθηκε ένα σπάνιο και ανεκτίμητης αρχαιολογικής αξίας χρυσό στεφάνι, σε θεωρούμενο συλημένο θρακικό τάφο, γράφει σήμερα το πρακτορείο ‘Φόκους’.

Ανασκαφικές εργασίες που έγιναν σε δύο αναχώματα στο χωριό Τσερνοκόροβο του Παζαρτζίκ, υπό την επίβλεψη της αρχαιολόγου Ντανιέλας Άρπε, έφεραν στο φως πολύτιμα ευρήματα.

Η περιοχή έχει αρκετούς συλημένους τύμβους που έχουν σκαφθεί τουλάχιστον τέσσερις φορές από αρχαιοκάπηλους.

Η ανασκαφή έγινε σε ένα μεγάλο ανάχωμα όπου εντοπίστηκαν υπόγειες σήραγγες. Η περιοχή είχε μπει από χρόνια στο στόχαστρο των αρχαιοκάπηλων αφού η ανασκαφική έρευνα βρήκε, γκασμά και φτυάρι μέσα σε αυτές. Η προσπάθεια αυτή πρέπει να έγινε πριν πολλά χρόνια, ενώ άλλη μια απόπειρα έγινε από τους αρχαιοκάπηλους πριν 3-4 χρόνια.

Οι σήραγγες οδηγούσαν σε έναν τεράστιο και πλούσιο τάφο Θράκα αριστοκράτη.

Στο τάφο υπήρχαν τα οστά του νεκρού άνδρα, ένα χρυσό στέμμα, χρυσά δακτυλίδια από τα πιο σπάνια της αρχαίας Θράκης που συνόδευαν τους νεκρούς βασιλείς ή αριστοκράτες.


Βρέθηκαν ακόμη ασημένια αλυσίδα και μικροσκοπικά ασημένια αντικείμενα που προφανώς συνόδευαν το νεκρό στη μεταθανάτια ζωή.

Ο τάφος χρονολογήθηκε από την Ντανιέλα Άρπε στο μέσο ή τέλος του τέταρτου αιώνα π.Χ. Σε μια εποχή, δηλαδή, που ο Θρακικός πολιτισμός βρισκόταν στο απόγειό του.

Πηγή: Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος

Σύνδεσμος στην Πηγή…

0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x