Προμήθεια 2010 – Οι φορείς μιας ζώσας ιδέας

Προμήθεια 2010 – Οι φορείς μιας ζώσας ιδέας0 0 ψήφοι
Article Rating

Ο Νεφεληγερέτης μας έδωκε την παρουσία του με επιδοκιμαστικά Διοσημεία. Όταν άρχισαν να εκτυλίσσονται τα κύρια δρώμενα με εισαγωγή του Γιώργου Φωτεινού, μια ψιλή βροχή έλουζε τους συμμετέχοντες, μια αισθητή θεϊκή παρουσία, κατά την λαϊκή αντίληψη. Για την ιστορία να αναφέρω ένα παρόμοιο γεγονός το έτος 1987 κατά την τελετή του γάμου μου με την Ελπίδα στην χαράδρα του Ενιπέα. Μόλις άρχιζε η επίκληση του γαμηλίου Διός, σιγανή βροχή μας “χάϊδευε”, μέχρι που τελείωσαν οι επικλήσεις.

Παρά την διακοπή λόγω της βροχής, όλοι καταλάβαμε ότι επρόκειτο να αναπτυχθεί ένα άρτια επεξεργασμένο και συγκροτημένο δρώμενο. Είχε προηγηθεί ο εκλεκτός κυκεώνας δια χειρός Βασιλικής, έπειτα μια προσεγμένη εισαγωγή με μικρές παρουσιάσεις ποιήσεως, τραγουδιού και μουσικής, πράγματα που μας οδηγούσαν εντέχνως στην αναμονή του δρωμένου. Φέτος οι οργανωτές είχαν εισάγει μια επιθυμητή καινοτομία. Όλοι, υπό μορφή θιάσου θα συμμετείχαν στα δρώμενα. Παρά την διακοπή, η ψυχή μας έγινε κοινωνός του πνεύματος των.

Η στιγμή είναι κατάλληλη να κάνω μια μικρή αποτίμηση του θεσμού, που αισίως έφτασε στο 15ο έτος. Το 2003-4, για προσωπικούς λόγους, αναγκαζόμουν να εγκαταλείψω τα Προμήθεια. Τότε απευθύνθηκα στους εκλεκτούς φίλους, την ομάδα της Θεσσαλονίκης, στο σύλλογο τότε, τους οποίους εκτιμούσα και είχα άριστη σχέση, με την παράκληση να αναλάβουν το έργο. Πράγματι, σχημάτισαν ομάδα Προμηθείων, στην συνέχεια επιτροπή Προμηθείων με την πρόσκληση και άλλων αξιόλογων φορέων και ατόμων, ώσπου συν τω χρόνω σχηματίστηκε από τα μέλη της επιτροπής ο σύλλογος Προμηθεύς Πυρφόρος. Αν και το έργο που αναλάμβαναν ήταν τεράστιο, χωρίς μάλιστα προηγούμενη εμπειρία, κατόρθωσαν, με δυσκολίες και μικρές αντιπαραθέσεις, να επιτελέσουν έναν άθλο. Πρέπει να αναγνωρίσω και κάθε εχέφρων άνθρωπος οφείλει να αναγνωρίσει το γεγονός ότι αν δεν συγκροτείτο η επιτροπή Προμηθείων, αν όλοι οι φανεροί και αφανείς οργανωτές δεν αγκάλιαζαν και δεν αγαπούσαν τον θεσμό, σήμερα τα Προμήθεια θα ήταν μόνο ανάμνηση. Πίσω από τον Γιώργο Φωτεινό και τον Γιώργο Αγρόδιο βρίσκεται μια μεγάλη συλλογική εργασία από εκλεκτούς τη συνειδήσει Έλληνες που όλοι μαζί διαθέτουν χρόνο, κόπο και χρήματα κάθε χρόνο για να φέρουν ένα όραμα στην πράξη του Ολύμπου. Η Ελλάς ωφείλει πολλά σε όλους αυτούς.

Η συγκρότηση του συλλόγου Προμηθεύς Πυρφόρος ήταν μια αναγκαία και ώριμη έκβαση για νομική κάλυψη. Μην ξεχνούμε ότι η πρώτη νομική κάλυψη των Προμηθείων το 1996 ήταν το κόμμα ενός ανδρός Ελλήνων Επιστροφή, λόγω της μεγίστης προστασίας που δίνει ο νόμος σε κόμματα (που ποτέ δεν παρουσιάστηκε ως κόμμα). Με το πρόσχημα πολιτικής συγκεντρώσεως είχαμε την προστασία της αστυνομίας από πιθανή επίθεση των παραεκκλησιαστικών οργανώσεων. Όμως το νομικό σχήμα τότε και τώρα είναι από τη φύση του στείρο. Η νομική οντότητα δεν κάνει το έργο, αλλά οι άνθρωποι. Στο προσκήνιο δρα ο άνθρωπος, ο φίλος, ο Έλληνας, ο εραστής μιας ιδέας, που προσφέρει εαυτόν στο βωμό της ανυψώσεως των Ελλήνων και της κοινωνίας. Μπροστά από την σφραγίδα του “Πυρφόρου” προβάλλουν τα εκλεκτά παιδιά που εμψύχωσαν την ιδέα, που έδωκαν ζωντάνια στην ιδέα, την έκαναν διεολογία και εν συνεχεία δράση και δρώμενα. Και παράπλευρα με την Επιτροπή Προμηθείων στέκονται όλοι οι σύλλογοι και οι απλοί άνθρωποι που συνέβαλαν, συμβάλλουν, διέθεσαν και διαθέτουν κάθε χρόνο εαυτόν στην κοινή ιδέα. Έτσι φτάσαμε σε ένα ωραίο αποτέλεσμα, στα Προμήθεια 2010, που, ει μη τι άλλο,  Έλληνες ήρθαν να συναντήσουν Έλληνες.

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Όπως ανέφερα την Κυριακή των Προμηθείων, θεωρώ ότι ωρίμασαν οι συνθήκες κι εμείς μαζί τους για κάτι μεγαλύτερο, για κάτι δυναμικότερο που να προκαλέσει και να προβληματίσει την κοινωνία και τον Έλληνα, που να κάνει την κοινωνία να μας προσέξει, που να προσφέρει όραμα και πίστη στο χαμένο σημερινό άνθρωπο. Δεν πρέπει να μείνουμε σε εκείνο που έχουμε, γιατί τότε δημιουργείται στασιμότητα και η στασιμότητα νεκρώνει την κάθε ιδέα. Μίλησα για επιστροφή στα Προμήθεια, εννοώντας την δική μου επιστροφή, μετά από απουσία πέντε και πλέον ετών και η επιστροφή μου δεν έρχεται να ανεραίσει εκείνο που υπήρχε και υπάρχει, δεν έρχεται να καταργήσει φορείς και εραστές Προμηθειείς, αλλά να συμβάλλει στο παραπέρα. Και η επιστροφή μου θα συνοδευτεί με μετοικησία στον Όλυμπο. Έτσι εκ του σύνεγγυς να συνεργαστούμε όλοι σε μια κοινή και γενναία προσπάθεια, για μια δυναμική σύγκρουση με τους αιώνες.


Αεί έρρωσθε και μάλα ευδαιμονείτε

Τρύφων Ολύμπιος


0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x