30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011: ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΑΤΙΑ ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΗ

30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011: ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΑΤΙΑ ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΗ


0 0 ψήφοι
Article Rating

Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Ημέρα της ς

Θεσσαλονίκη: Πολυχώρος ΕΡΜΟΥ (Ερμού 11 & Ι. Δραγούμη), ώρα 11:30 π.μ.

Λάρισα: Ξενοδοχείο Γκραντ Οτέλ (Πλατεία Ταχυδρομείου), ώρα 19:00

Τιμούμε την ελληνική και τα ελληνικά Γράμματαστο πρόσωπο της Υπατίας της Αλεξανδρινής

To 1842 η ελληνική πολιτεία καθιέρωσε την 30η Ιανουαρίου ως ημέρα αφιερωμένη στην ελληνική και στα ελληνικά Γράμματα.Η ελληνική παιδεία και τα ελληνικά γράμματα αποτελούν την πεμπτουσία του αγώνα που καταβάλλει ο ελληνοπρεπής χώρος εδώ και πάνω από μια 15ετία. Η ελληνική παιδεία και τα ελληνικά γράμματα αποτελούσαν την πεμπτουσία του αγώνα που κατέβαλλαν ογκόλιθοι του πνεύματος όπως ο Πλήθων, ο Αδαμάντιος Κοραής, ο Θεόφιλος Καϊρης, ο Άγγελος Σικελιανός, ο Γιώργος Σεφέρης, ο Κορνήλιος Καστοριάδης…

Συμβάλλουμε αποφασιστικά στις εκδηλώσεις της 30ης Ιανουαρίου τιμώντας τα ελληνικά Γράμματα και την ελληνική στο κατ' εξοχήν πρόσωπο που θα μπορούσε, στη διαχρονική πορεία της Ιστορίας, να εκπροσωπήσει συμβολικά τα μεγέθη αυτά. Στο πρόσωπο της Υπατίας, της Αλεξανδρινής φιλοσόφου και επιστήμονος που τίμησε τις έννοιες αυτές με την μόρφωσή της, με το ήθος της, με τον τρόπο ζωής της. Στη γυναίκα που η αγάπη της για την ελληνική και τα ελληνικά Γράμματα, την οδήγησε μέχρι το τραγικό μαρτύριο και τον ακόμη μαρτυρικότερο θάνατο. Σ' έναν θάνατο που την βαρβαρότητα και τον φανατισμό με τον οποίο προήλθε, σπάνια θα συναντήσουμε σε ολόκληρη την πολιτισμένη ιστορία της ανθρωπότητας.


Οι ομιλητές στη Θεσσαλονίκη

Ξανθίππη Μπαλλή
Καθηγήτρια Β/θμιας Εκπαίδευσης, Υποψήφια διδάκτωρ στο τμήμα Φιλοσοφίας & Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ., Συγγραφέας του βιβλίου «Εκπαιδευτική αξιοποίηση του μυθιστορήματος “Υπατία” του Δημήτρη Βαρβαρήγου».

Αθανάσιος Μερτζανίδης, μέλος της Ομάδας Φίλων της Επικούρειας Φιλοσοφίας «Ο Κήπος της Θεσσαλονίκης». Συλλογικό δρώμενο με τη συμμετοχή των παρευρισκομένων σε Κείμενα – Επιμέλεια του Πανελληνίου, Συγγραφέα – Κοσμοερευνητή.

Μετέχει η ποιήτρια Αλεξίου – Γοργώ

Χαιρετίζει ο συγγραφέας και ερευνητής κ. Μιχάλης Καλόπουλος

Δείτε βίντεο προηγούμενων εκδηλώσεων προς τιμή της Υπατίας και περισσότερες πληροφορίες πατώντας εδώ: http://pyrrphoros.wordpress.com/

Πηγή: email

 


0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x