Αμφίπολη: Εντυπωσιακή διπλή είσοδος μετά τον προθάλαμο

Αμφίπολη: Εντυπωσιακή διπλή είσοδος μετά τον προθάλαμο


0 0 ψήφοι
Article Rating

Οι αποκαλύψεις για τον τύμβο της Αμφίπολης δεν έχουν τελειωμό. Προχωρώντας με προσοχή οι αρχαιολόγοι προς τα ενδότερα του τύμβου, βρέθηκαν μπροστά σε μια διπλή είσοδο.

Το εύρημα, αν και αναμενόμενο, εντυπωσιάζει τους αρχαιολόγους εξαιτίας του διάκοσμου, αναφέρει η εφημερίδα Το Βήμα της Κυριακής.

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Πίσω από το μεγάλο όγκο χωμάτων στο εσωτερικό του προθαλάμου αποκαλύφθηκε μία νέα είσοδος χωρίς θύρα που οδηγεί σε μία αίθουσα. Η είσοδος κοσμείται με μαρμάρινα επιστήλια, τα οποία στηρίζονται σε δύο κίονες.
Ο εσωτερικός διαφραγματικός τοίχος. Φαίνονται τα ρογμοειδή ανοίγματα όπου έχουν πια ανοίξει και αποκαλύφθηκαν οι δύο θυρίδες.

Οι κίονες, αναφέρει η εφημερίδα, χωρίζουν το άνοιγμα σε δύο μέρη, δημιουργώντας δύο εισόδους. 


Το εμβληματικό αυτό πρόπυλο ενισχύει την άποψη ότι ο τύμβος Καστά αποτελεί μνημείο ιδιαίτερα σημαντικό.

Η άποψη αυτή ενισχύεται και από τα υπόλοιπα ευρήματα: 

Τον ταφικό περίβολο, τις Σφίγγες στην είσοδο του μνημείου, τον προθάλαμο με το ψηφιδωτό δάπεδο.

Οι ρόδακες παραπέμπουν στον ένοικο

Παράλληλα η πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού περί των τελευταίων ευρημάτων της ανασκαφής του Τάφου της Αρχαίας Αμφίπολης αναφέρει:

«Επί του διαφραγματικού τοίχου αποκαλύπτεται, επίσης, μαρμάρινο επιστύλιο με γείσο, όμοιο του αντίστοιχου του ιδίου περιβόλου. Φέρει διάκοσμο με οκτάφυλλους ανάγλυφους ρόδακες, στο ύψος του επιστυλίου των πλευρικών τοίχων”.

Οι ρόδακες είναι λοιπόν ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΟ της ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΔΥΝΑΣΤΕΙΑΣ. Ο Ήλιος της Βεργίνας έχει στο κέντρο του ρόδακα, η δε λάρνακα που βρέθηκε στον τάφο του Φιλίππου με τα οστά του, κοσμείται από ρόδακες, δεκάφυλλους σε οριζόντια γραμμή και οκτάφυλλους καθέτως.

Στην παρακάτω εικόνα είναι η λάρνακα του Φιλίππου, όπου φαίνονται οριζόντια οι δεκάφυλλοι ρόδακες

Οκτώφυλλοι διπλής σειράς κάθετα  και οριζόντια δεκάφυλλοι ρόδακες

Τοίχους με διάκοσμο μεγάλης αρχαιολογικής αξίας, αλλά μέχρι στιγμής μόνο τοίχους ανακαλύπτουν οι αρχαιολόγοι στον συλημένο  τάφο στον τύμβο Καστά.Eνα ακόμα άδειο δωμάτιο βρέθηκε στον τάφο στην Αμφίπολη αλλά οι ελπίδες για κάτι “μεγάλο” δεν έχουν χαθεί

Πέρα από την αναμφισβήτη αξία της ανακάλυψης των ανάγλυφων ροδάκων πίσω από το μεγάλο όγκο χωμάτων στο εσωτερικό του προθαλάμου αποκαλύφθηκε μία νέα είσοδος χωρίς θύρα που οδηγεί σε μία αίθουσα. Η είσοδος κοσμείται με μαρμάρινα επιστήλια, τα οποία στηρίζονται σε δύο κίονες.

Το πόσο σημαντικό έμβλημα ήταν στην αρχαιότητα ο ρόδακας φαίνεται από το γεγονός ότι έχει απαντηθεί σε χρυσό διάδημα βασίλισσας στις Μυκήνες, στο Θόλο της Επιδαύρου, σε διάδημα προτομής της Θεάς Άρτεμης που βρέθηκε στο Καρπενήσι, σε διάδημα χρυσελεφάντινης γυναικείας κεφαλής στους Δελφούς, σε τοιχογραφίες αρχοντικών στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης, σε κιονόκρανα του Ιερού της Ελευσίνας

Οι κίονες, χωρίζουν το άνοιγμα σε δύο μέρη, δημιουργώντας δύο εισόδους.

Στοίχημα πλέον για τους αρχαιολόγους είναι να βρεθούν και κάποια αντικείμενα εντός του τάφου.
Οσο συλημένος και αν είναι συνήθως κάτι βρίσκεται που να ανήκει στον ένοικο του τάφου.
Καποιο δακτυλίδι, κάποιο σκουλαρίκι, κάποια χρυσή πόρπη, ίσως μερικνά νομίσματα.
Το πιο σημαντικό είναι να βρεθεί η λάρνακα, αν και αυτό είναι πλύ δύσκολο γιατί σίγουρα θα ήταν χρυσή και είναι ο πρώτος στόχος των τυμβορύχων…

ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

 
Η επιστημονική μελέτη: pdfAmphipolis-Paper.pdf3.07 MB
 


0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x