Αποκαλύπτεται μέρος της Ποικίλης Στοάς στο Μοναστηράκι

Αποκαλύπτεται μέρος της Ποικίλης Στοάς στο Μοναστηράκι


0 0 ψήφοι
Article Rating

Οι τοίχοι της διακοσμημένοι με έργα ονομαστών ζωγράφων και θέματα από μυθικά και ιστορικά κατορθώματα των Αθηναίων, με γνωστότερο όλων τη Μάχη του Μαραθώνα. Ο λόγος για την Ποικίλη Στοά που χτίστηκε μεταξύ 475 με 450 π. Χ. και αρχικά ονομάστηκε Στοά του Πεισιάνικτου.

Ένα μέρος της έχει ήδη αποκαλυφθεί στο Μοναστηράκι, ενώ απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου ανοίγει τον δρόμο στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών για περαιτέρω ανασκαφικές έρευνες.

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Για να συνεχιστούν, όμως οι έρευνες, πρέπει η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών, να απαλλοτριώσει ή να εξαγοράσει απευθείας -με δική της δαπάνη υπέρ του ελληνικού

Δημοσίου- τα οικόπεδα που βρίσκονται επί των οδών Αγίου Φιλίππου 20 και Αδριανού και Αγίου Φιλίππου 14.

Σε αυτά υπάρχουν δύο κτίρια των αρχών του 19ου αιώνα -τα μοναδικά κτίσματα που απομένουν στο ανατολικό μέτωπο του τετραγώνου-, τα οποία σήμερα στεγάζουν επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος και έχουν υποστεί πολλές επεμβάσεις, η απομάκρυνσή τους θα βοηθήσει στην αποκάλυψη ευρύτερου τμήματος του αρχαίου μνημείου.

Συγκεκριμένα, το οικόπεδο που βρίσκεται επί της οδού Αγίου Φιλίππου 14 βρίσκεται ακριβώς πάνω από το μέσο της Στοάς του 5ου αιώνα, κρύβοντας ένα μακρύ τμήμα του πίσω τοίχου, εσωτερικούς και εξωτερικούς κίονες, ενώ το οικόπεδο που είναι στη γωνία Αδριανού και Αγίου Φιλίππου 20 καλύπτει την περιοχή ακριβώς μπροστά από την Ποικίλη Στοά και μερικώς τον ποταμό Ηριδανό.


Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο με ομόφωνη γνωμοδότηση την Τρίτη, ενέκρινε το σχετικό αίτημα της Αμερικανικής Σχολής, δίνοντας προτεραιότητα σε μια σημαντική από αρχαιολογική άποψη περιοχή, κάποτε πολυσύχναστη και με πολυάριθμα μνημεία, όπου η ανάδυση νέων ιστορικών πληροφοριών θεωρείται βέβαιη.

http://news.in.gr

 

Πηγή: Καλά Νέα

Σύνδεσμος στην Πηγή…


0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x