Ecocity  για την αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος

Ecocity για την αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος


0 0 ψήφοι
Article Rating

Με στόχο την αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος δραστηριοποιείται ο εθελοντικός οργανισμός Ecocity. Με τις δράσεις της, για συνεχή προβολή θεμάτων για το περιβάλλον και εν συνεχεία κινητοποίηση των αρμόδιων φορέων, η Ecocity, καταβάλει αξιόλογες προσπάθειες συστηματικά τα τελευταία 10 χρόνια.

Για την οργάνωση και τις πρωτοβουλίες της, μιλάει στο flowmagazine.gr ο πρόεδρος του Δ.Σ., κ. Θάνος Ζαφειρόπουλος.

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Η οργάνωση κινείται σε πέντε άξονες σε σχέση με τις δράσεις της για το περιβάλλον. Οι άξονες αυτοί είναι οι εξής: Αέρας, Νερό, Διαμονή (οικισμός και πράσινο), Ενέργεια και Μετακίνηση. Μάλιστα όπως αναφέρει ο κ. Ζαφειρόπουλος: «ΤοEcocity είναι απλωμένο σε Αθήνα,

Θεσσαλονίκη και Πάτρα» ώστε να πιάνει κεντρική, βόρεια και δυτική Ελλάδα αντίστοιχα.

Οι δράσεις του Ecocity χωρίζονται σε σταθερές και κύκλους διαλόγων. Οι σταθερές δράσεις της οργάνωσης είναι τρεις. Συγκεκριμένα:

Ecomobility

Στη συγκεκριμένη δράση συμμετέχουν γυμνάσια από 30 πόλεις της Ελλάδας και πρόκειται για μία περιβαλλοντική εκστρατεία ευαισθητοποίησης των εφήβων. Στόχος της εν λόγω δράσης σύμφωνα με τον κ. Ζαφειρόπουλο είναι τα παιδιά από μικρή ηλικία να δουν τα προβλήματα που μπορούν να δημιουργήσουν οι μετακινήσεις.


Πρακτικά τα συμμετέχοντα σχολεία χωρίζουν τους μαθητές τους σε ομάδες των οκτώ ατόμων, για να εντοπίσουν τα προβλήματα μετακίνησης στην πόλη τους και να καταθέσουν προτάσεις. Αυτές παρουσιάζονται σε εκδηλώσεις που διοργανώνονται από τα σχολεία και εκεί παρευρίσκονται εκπρόσωποι σημαντικών φορέων, που τις αξιολογούν και αναδεικνύουν τις καλύτερες, με βράβευση που διοργανώνει το Ecocity.

Ecocity, ³¹± Ä·½ ±½±²ά¸¼¹Ã· Ä¿Å ±ÃĹº¿ύ ÀµÁ¹²ά»»¿½Ä¿ÂΗ Εκστρατεία διοργανώνεται για δέκατη συνεχόμενη χρονιά με τη συνεργασία και τη συστράτευση Επιστημονικών Ιδρυμάτων και Οργανισμών. Είναι αφιερωμένη στην περιβαλλοντική καλλιέργεια των νέων και στην προσπάθεια αλλαγής συνηθειών μετακίνησης στην πόλη με τις Πράσινες Μεταφορές (περπάτημα, ποδήλατο, μέσα μαζικής μεταφοράς).

Οικόπολις Βραβεία Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας

Τα βραβεία αυτά είναι μία μεγάλη εκδήλωση που επιδιώκει να συμβάλλει στην προβολή και την αναγνώριση της έμπρακτης και αυξημένης περιβαλλοντικής ευαισθητοποίηση. Περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση προσωπικοτήτων αλλά και Φορέων της Πολιτείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Επιχειρήσεων, των Επιστημονικών και Ερευνητικών Ιδρυμάτων και των Μέσων Ενημέρωσης. «Τα συγκεκριμένα βραβεία μάλιστα γνώρισαν διεθνή αίγλη την προπερασμένη χρονιά» όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Ecocity, όταν προβλήθηκαν μέσω διαδικτύου.

Για τη φετινή χρονιά, οι έξι τομείς στους οποίους περιλαμβάνονται από 3 έως 6 κατηγορίες βραβείων όπου εντάσσονται οι υποψηφιότητες είναι:

  • Επιστημονικών Εργασιών
  • Διπλωματικών Εργασιών
  • Κρατικών Οργανισμών και Υπηρεσιών
  • Τοπικής Αυτοδιοίκησης
  • Επιχειρήσεων
  • Μέσων Ενημέρωσης

Οι διαγωνιζόμενοι υποβάλλουν μία ή περισσότερες αιτήσεις συμμετοχής ως τις 15 Μαρτίου μαζί με τον φάκελο υποψηφιότητας και την αντίστοιχη έκθεση περιγραφής έργου.

Ecocity, ³¹± Ä·½ ±½±²ά¸¼¹Ã· Ä¿Å ±ÃĹº¿ύ ÀµÁ¹²ά»»¿½Ä¿ÂEcocamp

Μια ξεχωριστή περιβαλλοντική κατασκήνωση διοργανώνεται από το Ecocity για εφήβους. Συγκεκριμένα, παιδιά από 11 έως 15 ετών καλούνται να ανακαλύψουν τη φύση και να ευαισθητοποιηθούν για το περιβάλλον και τη διατήρησή του μέσα από την παρέα και την ομαδικότητα.

Η κατασκήνωση αυτή πραγματοποιείται στη Ροδέα Καλαβρύτων και τα παιδιά μέσα από δραστηριότητες θα εκπαιδευτούν για την οικολογία και για τον παραδοσιακό πολιτισμό της Ελλάδας.

Συμμετοχή

Ο εθελοντισμός είναι ο κύριος άξονας της οργάνωσης. Αρκεί απλά το ενδιαφέρον κάποιου να συμμετέχει για τη βελτίωση του περιβάλλοντος. Ο Θάνος Ζαφειρόπουλος λέει στο flowmagazine.gr: «Υπάρχουν τρεις κατηγορίες για όσους θέλουν να συμμετέχουν. Οι φίλοι, τα μέλη και οι εταίροι». Η οργάνωση μπορεί να εγγράφει μέλη, που θα συμμετέχουν στις δράσεις της και στηρίζουν το έργο της με οποιονδήποτε τρόπο. Η ετήσια εισφορά για τους φίλους είναι 10 ευρώ το χρόνο ενώ για τα μέλη 25 ευρώ. Οι συμμετέχοντες, δηλώνουν τις ικανότητές τους από την ώρα που εντάσσονται και εν συνεχεία μπαίνουν στις ανάλογες ομάδες εργασίας για να προσφέρουν.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις του Ecocity: http://ecocity.gr/
Κεφαλληνίας 9, Παράδεισος Αμαρουσίου, ΤΚ 151 25, Τηλ: 210 6196757

 

Πηγή: Καλά Νέα

Σύνδεσμος στην Πηγή…


0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x