Έλληνας καθηγητής βιοχημείας άνοιξε το δρόμο για τη θεραπεία καρκινωμάτων, αυτοάνοσων νοσημάτων κ.ά.

Έλληνας καθηγητής βιοχημείας άνοιξε το δρόμο για τη θεραπεία καρκινωμάτων, αυτοάνοσων νοσημάτων κ.ά.


0 0 ψήφοι
Article Rating

Θεσπρωτός καθηγητής βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ο Θεόδωρος Φώτσηςαπό το Πολύδροσο Σουλίου, καθηγητής Βιολογικής Χημείας της ς Σχολής και διευθυντής του Biomedical Research Institute του ΙΤΕ (FORTH-BRI), επιστήμονας, που διαθέτει διεθνές κύρος, αλλά και ανθρωπιστικό εύρος, άνοιξε το δρόμο για τη θεραπεία καρκινωμάτων, αυτοάνοσων νοσημάτων, Πάρκινσον, Αλτσχάιμερ, ALS κ.ά.

Επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Ερευνών ΙΜΒΒ του Ιδρύματος ς & Έρευνας (ΙΤΕ) στα Ιωάννινα αποκάλυψε το ρόλο του ενδοπλασματικού δικτύου του κυττάρου στην αγγειογένεση και την επιβίωση των ενδοθηλιακών κυττάρων», διευκολύνοντας την κατανόηση και τη θεραπεία πληθώρας ασθενειών.

Συγκεκριμένα η ομάδα, με τη συνδιεύθυνση της Dr Carol Murphy και τη συμμετοχή 4 μεταδιδακτορικών ερευνητών: Δρ. Κουρουπή Δημήτριου, Δρ. Κύρκου ς, Δρ. Μπαγκλή Ελένης, και Δρ. Μπέλλου Σοφίας, ανακάλυψε ότι «ο VEGF (Αγγειακός Ενδοθηλιακός Αυξητικός Παράγοντας) χρησιμοποιεί το ενδοπλασματικό δίκτυο (ER), ένα οργανίδιο του κυττάρου και τους μηχανισμούς αντίδρασης του προς το στρες για την φυσιολογική σηματοδότηση του.

Εκδηλώσεις με την Ρέα Καραγιάννη

Ο τρόπος με τον οποίο αυτό μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη θεραπευτικών παρεμβάσεων είναι πολλαπλός και εξαρτάται επίσης από τη νόσο που στοχεύουμε. Για παράδειγμα, στο καρκίνο ο VEGF παράγεται από τα καρκινικά κύτταρα και ενεργοποιεί τη δημιουργία νέων αγγείων προς τον αυξανόμενο όγκο. Χωρίς αυτά ο όγκος δεν μπορεί να αυξηθεί πέραν μιας διαμέτρου 2mm.» Ο Θεόδωρος Φώτσης έχει πολυετή εμπειρία στους μοριακούς μηχανισμούς αγγειογένεσης όγκων, ενώ έχει συμμετάσχει σε 100 δημοσιεύσεις (7.400 ετεροαναφορές). Η ανακάλυψη αυτή δημοσιεύτηκε με τίτλο «VEGF Signals through ATF6 and PERK to Promote Endothelial Cell Survival and Angiogenesis in the Absence of ER Stress» στο επιστημονικό περιοδικό Molecular Cell.

 

Πηγή…


0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x