Εναλλακτικό – Αλληλέγγυο Εμπόριο Ο Σπόρος

Εναλλακτικό – Αλληλέγγυο Εμπόριο Ο Σπόρος


Το 2004, μια ομάδα ανθρώπων που τους έδεναν η φιλοσοφία και η δράση για την αλληλεγγύη και τη συλλογικότητα, μοιράστηκε ένα νέο όραμα: την υλοποίηση ενός συνεταιρισμού εναλλακτικού και αλληλέγγυου εμπορίου στην Ελλάδα. Κάτι τέτοιο, θα το θεωρούσαν οι πολλοί άγνωστες λέξεις, αλλά για τα παιδιά αυτά, από τη μια το γεγονός ότι απέκτησε σώμα στο εξωτερικό, κι από την άλλη η ανάγκη που ένιωθαν πως υπάρχει για μια πιο δίκαιη και ανθρώπινη διαχείριση του εμπορίου, ήταν λόγοι αρκετοί για να αξίζουν τουλάχιστον μία προσπάθεια…

Κι έτσι, η ιδέα αυτή αποτέλεσε το Σπόρο μιας πολύ αξιόλογης πρωτοβουλίας. Μήνες μόνο αργότερα, κατάφεραν κι απέκτησαν πρόσβαση σε προϊόντα οργανωμένων παραγωγών του παγκόσμιου «Νότου», παραγωγών δηλ. που αγωνίζονται να απεξαρτηθούν από τους τοπικούς μεσάζοντες και τις μεγάλες εταιρείες. Καφές, από τους ζαπατιστικούς συνεταιρισμούς του Μεξικού, κακάο από κοοπερατίβες της Βολιβίας, μάτε από το Κίνημα των Χωρίς Γη της Βραζιλίας, τσάι από το κίνημα των Adivasi και άλλους παραγωγούς της Ινδίας, ζάχαρη από συνεταιρισμούς στο Εκουαδόρ κ.ά. άρχισαν να τοποθετούνται στα ράφια του «Σπόρου» – ήταν προφανής η ονομασία του χώρου – και να κινούν το ενδιαφέρον των περαστικών της οδού Τρικούπη.


Ο Σπόρος νομικά ορίζεται πλέον ως προμηθευτικός συνεταιρισμός μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, αλλά σε επίπεδο κοινωνικό, είναι η υλοποιημένη προβολή ενός μοντέλου πολιτισμένης εμπορικής συναλλαγής με κύριους στόχους την αυτονομία και την αξιοπρεπή διαβίωση του παραγωγού, τη βιωσιμότητα της δομής διακίνησης, τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, την ποιότητα και την προσιτή τιμή για το χρήστη. Ο Σπόρος είναι ακόμη ένας χώρος ανοιχτής συζήτησης με πολλούς στόχους – π.χ. την προσέγγιση της εγχώριας παραγωγής και την καρποφορία πολλών «σπόρων» στην Ελλάδα. Εμείς είμαστε σίγουροι ότι θα προσπαθήσει γι’ αυτούς. Γιατί, όπως λένε τα «σποράκια»: «αν δεν βάλουμε τις ιδέες μας στη σκληρή δοκιμασία της πράξης, αν δεν τις γειώσουμε στις εδώ και τώρα συνθήκες, θα παραμείνουν ωραία αλλά άπιαστα όνειρα».  

Σπόρος, Σπ. Τρικούπη 21 Αθήνα, www.sporos.org

Πηγή…