Επίσκεψη επιτροπής Πυθαγορείων από τον Κρότωνα στην Σάμο

Επίσκεψη επιτροπής Πυθαγορείων από τον Κρότωνα στην Σάμο


0 0 ψήφοι
Article Rating

ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΡΟΣ:  Μέλη & φίλους    
ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟ ΣΑΜΟΥ                               
ΤΗΛ 2273062555
ΑΦΜ 999341138
Web pyhtagoreanacademy.org            Σάμος 29/01/2010

Την Παρασκευή 23/01/2010 επισκέφτηκε τη Σάμο τριμελής επιτροπή Πυθαγορείων από τον Κρότωνα της ς, με σκοπό να εξετάσει τη δυνατότητα πολιτιστικής εκπαιδευτικής και τουριστικής συνεργασίας μεταξύ των δύο περιοχών.

Την επιτροπή αποτελούσαν ο δικηγόρος Silvano Cavarretta αρμόδιος σε θέματα πολιτισμού, ο καθηγητής Francesco  Pesce αρμόδιος σε θέματα εσωτερικού κι εξωτερικού τουρισμού και η συγγραφέας Luciana Proietto.  

Η τριμελής επιτροπή είχε μαζί της και δύο μαθήτριες  του λυκείου της κομητείας του  Κρότωνα, οι οποίες είχαν γράψει την καλύτερη έκθεση για τη ζωή και το έργο του Πυθαγόρα, στον ετήσιο διαγωνισμό που διοργανώνει η Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση της περιοχής τους.

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Η επιτροπή παρέμεινε στη Σάμο μέχρι την Τρίτη 26/01 και είχε διαδοχικές συναντήσεις με την Πυθαγόρειο Ακαδημία, το δήμο Πυθαγορείου, το Νομάρχη Σάμου κι άλλους φορείς.

Το σύνολο των συζητήσεων είχε ως επίκεντρο την τεράστια αναπτυξιακή δυνατότητα που υπάρχει, μέσω των προγραμμάτων της  Ευρωπαϊκής Ένωσης, στους τομείς της εκπαίδευσης και πολιτισμού  των χωρών της ΕΕ.

Τα ποσά που έχει αντλήσει από τα ταμεία της Ε. Ε. η κομητεία του Κρότωνα, επικαλούμενη την εκεί παρουσία του Πυθαγόρα, ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια Ευρώ, τα δε έργα υποδομής που έχουν κατασκευαστεί -μεταξύ αυτών το Πυθαγόρειο Πάρκο 100 στρεμμάτων- έχουν εκτινάξει στα ύψη την ανάπτυξη της περιοχής τους, προσελκύοντας υψηλού επιπέδου επισκέπτες στην περιοχή τους απ' όλο τον κόσμο.


Μεταξύ των μόνιμων επισκεπτών τους συμπεριλαμβάνεται και ο Bill Gates ιδιοκτήτης της Microsoft, γνωστός όχι μόνο για τις επιχειρηματικές του επιδόσεις αλλά και για την πίστη του στον Πυθαγορισμό. Ο αντίστοιχος απολογισμός τόσο από πλευράς Νομαρχίας Σάμου, όσο και Δήμου Πυθαγορείου, ήταν δυστυχώς μηδενικός. Εκτός την μετονομασία του άλλοτε Τηγανίου σε Πυθαγόρειο το 1955, μία προσπάθεια αδελφοποίησης Πυθαγορείου και Κρότωνα πριν μερικά χρόνια, ένα άγαλμα στο λιμάνι Πυθαγορείου και μία προτομή του Πυθαγόρα μπροστά από το δημαρχείο, η αυτοδιοίκηση της Σάμου δεν είχε τίποτ' άλλο να υποδείξει.

Η Πυθαγόρειος Ακαδημία ήταν μαζί τους από την πρώτη στιγμή και φιλοξένησε στο βαθμό των δυνατοτήτων της την επιτροπή.

Ο δήμος Πυθαγορείου υποδέχθηκε, ξενάγησε, και δεξιώθηκε τους Ιταλούς επισκέπτες. Σε σύσκεψη που έλαβε χώρα στις 25/01/2010 στο γραφείο του Δημάρχου Πυθαγορείου, αποφασίστηκε η εκ νέου προσπάθεια και ολοκλήρωση της διαδικασίας αδελφοποίησης των πόλεων Κρότωνα και Πυθαγορείου.

Η επιτροπή των Ιταλών δεν ήρθε στη Σάμο με άδεια χέρια.

Πρότεινε την από κοινού υποβολή σχεδίου κι αίτησης χρηματοδότησης στην ΕΕ, προκειμένου ν' αξιοποιηθεί το μεγάλο κι ασύγκριτο πλεονέκτημα που αποτελεί η Πατρίδα και το έργο του Πυθαγόρα.

Οι Ιταλοί προσκόμισαν ατράνταχτες αποδείξεις γι' αυτό που η Πυθαγόρειος Ακαδημία προσπαθεί επί πέντε χρόνια να πείσει τους τοπικούς φορείς. Ότι το όνομα είναι το διαβατήριο της Σάμου προς ένα μέλλον που υπόσχεται πολλά, αν αξιοποιήσει με σεβασμό την ιδιότητά της ως Πατρίδα του μεγάλου φιλόσοφου.

Ως αποτέλεσμα της επίσκεψης αυτής η Π.Α. βρίσκεται σε άμεση και διαρκή συνεργασία με την Δήμο Πυθαγορείου, ώστε να συνυποβάλλουμε την αναπτυξιακή πρόταση, αξιοποιώντας προγράμματα και δυνατότητες για τις οποίες ως τώρα δεν είχαν δείξει δυστυχώς ενδιαφέρον οι τοπικοί φορείς.

Σχετικά με το πρόγραμμα και τις προτάσεις μας, θ' ακολουθήσει σ' επόμενο ενημερωτικό σημείωμα, με αναλυτική ενημέρωση προς τα μέλη και τους φίλους Π.Α.

Ο Πρόεδρος
Θεόκτιστος Κρητικός


0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x