Ευρωπαϊκή βράβευση για 100% ελληνικό project ποδηλασίας

Ευρωπαϊκή βράβευση για 100% ελληνικό project ποδηλασίας0 0 ψήφοι
Article Rating

Η μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου σε συνεργασία με τους «Ποδηλάτες της Αθήνας» για το μητροπολιτικό δίκτυο ποδηλατοδρόμων της Αθήνας απέσπασε το 3ο βραβείο στην κατηγορία «Επιστήμη, Έρευνα, Ανάπτυξη» των «Ποδηλατικών οραμάτων» (Cycling visionaries awards) του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου της Βιέννης για το Ποδήλατο (Velo City 2013).

Η απονομή των βραβείων θα πραγματοποιηθεί των Ιούνιο στη Βιέννη.

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Το ελληνικό project έπειτα από ψηφοφορία του κοινού μέσω internet συγκέντρωσε 417 ψήφους, ενώ το 1ο βραβείο στην ίδια κατηγορία απέσπασε το «cyclodeo» από την Κοπεγχάγη με 553 ψήφους.

Η συγκεκριμένη μελέτη αποτελεί το “μεγαλύτερο ποδηλατικό όραμα για την


Ελλάδα” και η υλοποίησή της θα καθιστούσε την πόλη κατάλληλη για καθημερινή και ασφαλή χρήση του ποδηλάτου.

«Η υλοποίηση του έργου θα έβαζε την Αθήνα στο χάρτη με τις 10 πρώτες ευρωπαϊκές “ποδηλατουπόλεις” και κυρίως θα συνέβαλλε σε μια ευρύτερη στροφή προς βιώσιμες μετακινήσεις στην κορεσμένη πρωτεύουσα. Το ζήτημα είναι να κάνουν και οι αρχές το πρώτο βήμα για την πραγματοποίηση του έργου», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι υπεύθυνοι της Μονάδας Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΕΜΠ, για το project που κατακτά πανευρωπαϊκές διακρίσεις, αν και προς το παρόν βρίσκεται “στα χαρτιά”.

Παρουσίαση project:

Βασίστηκε σε μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε ποδηλατικά δίκτυα 8 ευρωπαϊκών πόλεων και στοχεύει στη σύνδεση σημαντικών (ζωτικών) σημείων της πόλης. Η μελέτη προβλέπει ένα δίκτυο 226 χιλιομέτρων που θα εκτείνεται σε όλο το Λεκανοπέδιο, με 36 ποδηλατολωρίδες ταχείας κυκλοφορίας ( fast lane routes) που θα συνδέει αυτά τα κύρια σημεία ενδιαφέροντος των δήμων του λεκανοπεδίου.

Συγκεκριμένα, σε ποσοστά:

 • Πανεπιστήμια 94%
 • Ψυχαγωγικές δραστηριότητες 69%
 • Πολιτιστικός τομέας 83%
 • Εμπορικά κέντρα 86%
 • Γραμμική σύνδεση των κεντρικών σημείων της πόλης 72%
 • Ανοιχτούς χώρους 65%
 • Αθλητικές εγκαταστάσεις 50%
 • Υπουργεία 82%
 • Υγειονομική περίθαλψη
 • Νοσοκομεία 55%
 • Μετρό, σιδηροδρομικούς σταθμούς κλπ. 54%

Οι υπεύθυνοι τονίζουν πως αν και παλαιότερα οι περισσότεροι Αθηναίοι δεν θα εγκατέλειπαν ποτέ το αμάξι τους, πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει. Καθημερινά, όλο και περισσότεροι Έλληνες επιλέγουν ως μέσο μεταφοράς το ποδήλατο. Άλλωστε, είναι ένα εναλλακτικό μέσο, καθώς δεν μολύνει το περιβάλλον και δεν κοστίζει. Το σημαντικότερο όμως είναι η δημιουργία ενός σωστού ποδηλατικού δικτύου, που δεν θα έχει απλώς ενσωματωθεί στο ήδη υπάρχον οδικό δίκτυο, αλλά που θα είναι ασφαλές και σωστά φτιαγμένο για τους ποδηλάτες, σύμφωνα πάντα με τις ανάγκες της πόλης.

Δείτε αναλυτικά όλα τα projects
http://velo-city2013.com/?page_id=2249
Περισσότερες πληροφορίες για το ελληνικό project
http://velo-city2013.com/?page_id=2337&project_id=209%0A
http://www.podilates.gr/

http://goodnews.gr

 

Πηγή: Καλά Νέα

Σύνδεσμος στην Πηγή…


0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x