Τα γκονγκ επιστρέφουν στην Ελευσίνα – Κυριακή 6 Οκτώβρη – Φεστιβάλ Αισχύλεια 2013


Οι φίλοι του γκονγκ στην Ελλάδα το μαθαίνουν πρώτοι!*

Την Κυριακή 6 Οκτωβρίου στις 19:30, στο Ανοικτό Θέατρο του Παλαιού Ελαιουργείου, στην παραλία της Ελευσίνας, κοντά στον αρχαιολογικό χώρο, τα «κεραύνια ηχεία» της αρχαιότητας θα αντηχήσουν ξανά, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αισχυλείων 2013 που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Ελευσίνας.


“Ο Ιερός Ήχος της Ελευσίνας”: από το κεραύνιο ηχείο στο γκονγκ – η σύγχρονη Μουσική των Σφαιρών. Μια ζωντανή αλληλεπιδραστική μουσικοθεραπευτική εκδήλωση – ηχωκάθαρση με γκονγκ σε ανοικτό χώρο.

Ανοικτό Θέατρο Παλαιού Ελαιουργείου, παραλία Ελευσίνας.
Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013 – Είσοδος Ελεύθερη.
Ώρα Συγκέντρωσης: 19:00 – Έναρξη: 19:30 – Διάρκεια: 90 λεπτά.

Παρακαλούμε να είστε κατάλληλα εφοδιασμένοι με ότι κρίνετε καλύτερο για να ξαπλώσετε στο έδαφος άνετα και να αισθάνεστε ζεστά (στρώμα, sleeping bag, κουβέρτα, μαξιλαράκι, ένα μαντήλι για να καλύψετε τα μάτια σας αν το επιθυμείτε). Πιείτε αρκετό νερό πριν – έχετε μια φιάλη μαζί σας.

Περισσότερες πληροφορίες για τις διαρκείς εκθέσεις που μπορείτε να επισκεφθείτε, τις υπόλοιπες εκδηλώσεις καθώς και οδηγίες πρόσβασης στο χώρο του Παλαιού Ελαιουργείου θα βρείτε στην επίσημη σελίδα του Φεστιβάλ Αισχύλεια 2013 www.aisxylia.gr.
* Η επίσημη ανακοίνωση της εκδήλωσης «Ο ιερός ήχος της Ελευσίνας» από τον οργανισμό του Φεστιβάλ θα γίνει τις επόμενες ημέρες.
INFORMATION IN ENGLISH

Εκδηλώσεις με την Ρέα Καραγιάννη

Η σελίδα του Φεστιβάλ στο Facebook βρίσκεται στη διεύθυνση: https://www.facebook.com/aisxylia

Πληροφορίες για το γκονγκ και την ηχωκάθαρση

Το θέατρο του Παλαιού Ελαιουργείου

Το θέατρο του Παλαιού Ελαιουργείου

Το γκονγκ, ονομαζόταν στην αρχαία Ελλάδα «κεραύνιο ηχείο» και σύμφωνα με τις αναφορές που υπάρχουν, ήταν γνωστό για τη χρήση του κατά τη Θεοφάνεια των Ελευσίνιων Μυστηρίων, ενώ οι πρόσφατες έρευνες το συνδέουν άμεσα και με τη λατρεία του Δία στη Μινωική Κρήτη. Μέχρι και σήμερα το γκονγκ χαρακτηρίζεται ως «ιερό μουσικό όργανο» μαζί με τις καμπάνες και τα σήμαντρα των ελληνικών μοναστηριών. Ο μοναδικός και ιδιαίτερος ήχος του μουσικού αυτού οργάνου σε συνδυασμό με ειδικές τεχνικές παιξίματος που ξεφεύγουν από αυτές των κλασικών μουσικών έργων, δημιουργεί ήχους, μουσική και αρμονίες οι οποίες χαρακτηρίζονται από την «ουράνια» διάσταση που έχουν και προσομοιάζονται από πολλούς με τη «Μουσική των Σφαιρών» για την οποία μιλούσε ο μεγάλος φιλόσοφος Πυθαγόρας.

Τα τελευταία σαράντα χρόνια, αυτό το χειροποίητο έργο τέχνης, το μουσικό όργανο γκονγκ, λόγω της ιδιοτήτων του, έχει χρησιμοποιηθεί στη δύση, πέρα από τις συμβατική του χρήση μαζί με άλλα μουσικά όργανα στις συμφωνικές ορχήστρες, σε καλλιτεχνικές μουσικές παραστάσεις, σε τελετές, σε εγκαίνια, σε επιδείξεις, σε φεστιβάλ και πολλά άλλα. Επιπλέον ερευνάται στην πράξη η ψυχοθεραπευτική διάσταση της ιδιαίτερης μουσικής που έχει την ικανότητα να παράγει το γκονγκ, με την διαδικασία της «ηχωκάθαρσης», η οποία εφαρμόζεται στην Ελλάδα από το Εργαστήρι της Τέχνης των Γκονγκ GongLove αλλά και από πολλούς άλλους ερευνητές σε όλο τον κόσμο με παρόμοιες προσεγγίσεις. Κοινή διαπίστωση όλων είναι η μεγάλη ικανότητα της μουσικής των γκονγκ να «μαγεύει» τον νου, να τον κάνει να δραπετεύει από τα θέματα της καθημερινότητας, να τον «ταξιδεύει».

Εικαστικά 2013 - ... Try again. Fail again. Fail better - Νίκος Ναυρίδης. Στους χώρους του Παλαιού Ελαιουργείου μέχρι 13/10.

Εικαστικά 2013 – … Try again. Fail again. Fail better – Νίκος Ναυρίδης. Στους χώρους του Παλαιού Ελαιουργείου μέχρι 13/10.

Η ηχωκάθαρση είναι μια βιωματική παρουσίαση των δυνάμεων και των ιδιοτήτων του γκονγκ, του «κεραύνιου ηχείου» των Ελευσίνιων Μυστηρίων, που επανέρχεται στο παρόν συνδέοντας την αρχαία παράδοση με τη σύγχρονη μουσική και ακουστική τεχνολογία κι ανοίγει νέους ορίζοντες στην στη μουσικοθεραπεία και τη ψυχοθεραπεία. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν για το γκονγκ, τις τελευταίες ανακαλύψεις και κυρίως να βιώσουν άμεσα το μαγικό ταξίδι με «τον Ιερό Ήχο της Ελευσίνας» – τη σύγχρονη Μουσική των Σφαιρών.

Από το Εργαστήρι της Τέχνης των Γκονγκ GongLove, με τον Κωνσταντίνο Περρέα και τον Ιάσονα Βολάκη.

Περισσότερες πληροφορίες για το γκονγκ και την ηχωκάθαρση στην ιστοσελίδα:

www.gonglove.org

Link…