Η Μεγάλη Βρετανία θα αποζημιώσει τα θύματα της σφαγής των Μάο-Μάο

Η Μεγάλη Βρετανία θα αποζημιώσει τα θύματα της σφαγής των Μάο-Μάο


0 0 ψήφοι
Article Rating

Η Μεγάλη Βρετανία δεχτηκε να αποζημιώσει πολλές χιλιάδες θύματα της αιματηρής καταστολής των Μάο-Μάο στην Κένυα οι οποίοι είχαν εξεγερθεί εναντίον της αποικιοκρατίας.

Εξήντα χρόνια μετά την καταστολή της εξέγερσης το Λονδίνο δέχτηκε να αποζημιώσει τα θύματα με 20 εκατ. λίρες (23,5 εκατ. ευρώ).

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

«Η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι οι Κενυάτες υπέστησαν βασανιστήρια και άλλες βιαιότητες όταν έπεσαν στα χέρια της αποικιοκρατικής διοίκησης» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας Γουίλιαμ Χέιγκ στη βρετανική βουλή.

Η εξέγερση των Μάο-Μάο έγινε από τους αντάρτες της φυλής Κικούγιου εναντίον της βρετανικής αποικιοκρατίας το 1952. Η Κένυα αποτελούσε αποικία της

Μεγάλης Βρετανίας, οι εύφορες κοιλάδες των λόφων μονοπωλήθηκαν από τους λευκούς πλούσιους ιδιοκτήτες οι οποίοι καλλιεργούσαν τσάι και καφέ. Αυτοί οι λόφοι ως σήμερα αποκαλούνται «οι κοιλάδες των Λευκών».

Το φθινόπωρο του 1952 τα μέλη του κινήματος Μάο-Μάο πήραν τα όπλα και ξεκίνησαν επιχειρήσεις σαμποτάζ και δολοφονιών. Ντυμένοι με δέρματα ζώων έσπειραν τον τρόμο ανεσα στους βρετανούς αποίκους. Η απάντηση ήταν ιδιαίτερα σκληρή αφού η βρετανική διοίκηση κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ως το 1960 και προέβη σε μαζική καταστολή.


Αν η εξέγερση των ανταρτών στοίχισε τη ζωή σε 32 λευκούς τα θύματα της βρετανικής καταστολής υπολογίζονται σε εκατοντάδες χιλιάδες.

Πηγή Liberation via  http://www.iefimerida.gr

Πηγή: Καλά Νέα

Σύνδεσμος στην Πηγή…


0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x