Ισραηλινοί και Τούρκοι στην Ελλάδα

Ισραηλινοί και Τούρκοι στην Ελλάδα


Ισραηλινά μαχητικά στην Ελλάδα

Κοινή αεροπορική άσκηση Ελλάδας-Ισραήλ θα διεξαχθεί από τις 25 Μαΐου μέχρι τις 3 Ιουνίου, σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο.

Τα ισραηλινά αεροπλάνα, 5 F-16 και 5 F-15, έχουν από χθες μετασταθμεύσει στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα και σήμερα πέταξαν μαζί με ελληνικά μαχητικά στην Κεντρική Ελλάδα πραγματοποιώντας εικονικές προσβολές στόχων εδάφους.

Έλληνες και Ισραηλινοί πιλότοι τις επόμενες ημέρες θα εκτελέσουν ασκήσεις εμπλοκής, είτε χωρισμένοι σε εθνικές ή σε μεικτές ομάδες, πετώντας στο Ανατολικό και το Βόρειο Αιγαίο αλλά και στο Ιόνιο Πέλαγος!


Ωστόσο το πιο εντυπωσιακό σκέλος της άσκησης «Μίνωας 2010» θα είναι η εκπαίδευση στον εναέριο ανεφοδιασμό. Ειδικά γι’ αυτό το σκοπό θα έρθει από πολεμική βάση του Ισραήλ ένα υπερσύγχρονο ιπτάμενο τάνκερ τύπου KC-707. Ο ανεφοδιασμός των αεροσκαφών έχει προγραμματιστεί να γίνει νότια της Κρήτης.

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, στα τέλη Ιουνίου έχει προγραμματιστεί νέα κοινή ελληνοϊσραηλινή άσκηση με ελικόπτερα έρευνας-διάσωσης και κυρίαρχο σενάριο τη διάσωση πιλότου κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων.


Επίσκεψη Τούρκων αξιωματικών στην Αθήνα

Επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί από σήμερα (25/5/2010) κλιμάκιο Τούρκων αξιωματικών στο πλαίσιο της υλοποίησης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Η τουρκική αντιπροσωπεία, που αποτελείται από ανώτατους και ανώτερους αξιωματικούς, θα παραμείνει στη χώρα μας μέχρι τις 28 Μαΐου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης, αύριο οι Τούρκοι αξιωματικοί συνοδευόμενοι από τον Ακόλουθο Άμυνας της Τουρκίας στην Αθήνα, θα μεταβούν στο ΓΕΕΘΑ όπου θα πραγματοποιηθούν συνομιλίες με την αντίστοιχη ελληνική αντιπροσωπεία. Στο επίκεντρο των επαφών θα βρεθεί ο καθορισμός των δραστηριοτήτων στο πλαίσιο των ΜΟΕ για το 2011.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, η τουρκική αντιπροσωπεία θα έχει την ευκαιρία να περιηγηθεί στον αρχαιολογικό χώρο Επιδαύρου – Μυκηνών και στην πόλη του Ναυπλίου. Επίσης θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο μουσείο της Ακρόπολης και το τουρκικό Στρατιωτικό Νεκροταφείο του Πειραιά.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ


Ελληνο-ισραηλινή “ασπίδα” στο Αιγαίο – Εκτεταμένα σενάρια κοινών αεροπορικών ασκήσεων

Mήνυμα στην άλλη πλευρά του Αιγαίου στέλνουν από σήμερα κοινές ελληνοϊσραηλινές ασκήσεις. Στην σκιά της κατακόρυφης αύξησης της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο, αλλά και της ραγδαίας επιδείνωσης των τουρκοϊσραηλινών σχέσεων οι δύο Αεροπορίες διεξάγουν από σήμερα στο Αιγαίο  πολύπλοκα σενάρια εναέριων εμπλοκών και προσβολών στόχων εδάφους.

Χθες, υπό συνθήκες; άκρας μυστικότητας προσγειώθηκαν στην 115 Π.Μ. στη Σούδα πέντε ισραηλινά F-15I Ra’am και πέντε F-16I Sufa τα οποία πρόκειται να προχωρήσουν στην διεξαγωγή κοινών ασκήσεων μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή.

Τα αεροσκάφη μαζί, τόσο με τα F-16C των Μοιρών 340Μ και 343Μ που εδρεύουν στην 115ΠΜ, όσο και με τους άλλους τύπους μαχητικών αεροσκαφών της ΠΑ από άλλες Μοίρες, πρόκειται να συνεκπαιδευτούν σε μια σειρά αποστολών όπως εναέριας επικράτησης, προσβολών στόχων εδάφους σε στρατηγικό βάθος σε όλο τον ελλαδικό εναέριο χώρο, αλλά και εναέριου ανεφοδιασμού στο κεντρικό Αιγαίο.

Για αυτό το λόγο στις συνεκπαιδεύσεις θα λάβουν μέρος και KC-707 της ισραηλινής Αεροπορίας. Θα πρέπει να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά που ισραηλινά μαχητικά επιχειρούν από ελληνική αεροπορική βάση πραγματοποιώντας ασκήσεις από κοινού με μαχητικά της ΠΑ.

Είναι η πρώτη φορά που θα εκτελεστούν ασκήσεις εναέριου ανεφοδιασμού ελληνικών και ισραηλινών μαχητικών στη μέση του Αιγαίου, στην περιοχή του Πεδίου Βολής Ψαθούρας που έχει δεσμευτεί για τον σκοπό αυτό.

Από την 117 Π.Μ. στην Ανδραβίδα αναμένεται η εκτέλεση αποστολών CSAR με ισραηλινά ελικόπτερα CH-53 Sea Stallion. 

Ή άσκηση έχει την επωνυμία «Μίνωας 2010» και η πραγματοποίησή της δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαία την παρούσα χρονική στιγμή ιδιαίτερα μάλιστα εάν ληφθεί υπόψη και το άσχημο κλίμα που επικρατεί στις τουρκο-ισραηλινές σχέσεις.

Με εξαίρεση την γαλλική ναυτική Αεροπορία και παλαιότερα ρωσικά Su-27 που είχαν συνασκηθεί με ελληνικά μαχητικά, η άσκηση με τους Ισραηλινού είναι η πρώτη “ειδικού πολιτικού βάρους” που γίνεται στο Αιγαίο. Στην προηγούμενη άσκηση, την Gloriious Spartan 2008, τα ισραηλινά αεροσκάφη δεν είχαν προσγειωθεί σε ελληνικά αεροδρόμια, αλλά επιχειρούσαν κατ’ευθείαν από το Ισραήλ, κάτι που είχε δώσει τροφή σε σενάρια για άσκηση προσομοίωσης επίθεσης στο Ιράν.  

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr