Με τις «ακτίνες Χ» έλυσαν τον γρίφο των Μάγια


Το μπλε χρώμα που χρησιμοποιούσαν οι ινδιάνοι Μάγια στην υφαντουργία και την ξυλογλυπτική και έμεινε αναλλοίωτο από τον 8ο π.Χ. αιώνα μέχρι το 1600 μ.Χ. απασχολούσε για πολλά χρόνια τους επιστήμονες. Ποια ήταν η χημική του σύσταση και τι ήταν αυτό που του έδινε τέτοια σταθερότητα στο πέρασμα των αιώνων;


Στην τελετή έναρξης του συνεδρίου ο καθηγητής Ερικ Ντόριχι του γαλλικού πανεπιστημίου CNRS θα παρουσιάσει μια μελέτη που δείχνει πώς «διαβάζονται» έργα τέχνης και πολιτιστικής κληρονομιάς με ακτίνες Χ. Σύμφωνα με τον Ε. Ντόριχι, η χρήση ακτίνων Χ που παράγονται σε επιταχυντές ηλεκτρονίων, βοηθά ώστε να βρίσκουν οι επιστήμονες κρυμμένα μυστικά σε έργα τέχνης και αρχαιολογικά ευρήματα, όπως η καταγωγή τους, η ιστορία τους, η διαδικασία παραγωγής τους, αλλά και στοιχεία για τις κοινωνίες από τις οποίες προέκυψαν. Τελευταία μάλιστα, η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται και για να διαπιστωθεί η γνησιότητα ή η πλαστότητα αυτών των αντικειμένων, ενώ είναι σημαντικό το ότι οι ακτίνες Χ μπορούν να διεισδύσουν μέσα από τα υλικά, χωρίς όμως να αφήσουν κανένα ίχνος σε αυτά.

Στο πλαίσιο της αναφοράς για τη χρήση των ακτίνων Χ στην τέχνη και στην αρχαιολογία, θα γίνουν αναφορές και θα δοθούν απαντήσεις σε ερωτήματα όπως: από τι ήταν φτιαγμένες οι περικεφαλαίες των αρχαίων Ελλήνων; Τι υλικό χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή των όπλων στον Μεσαίωνα; «Αυτά είναι μερικά θέματα που θα απασχολήσουν την επιστημονική κοινότητα, ενώ οι θεματικές ενότητες του συνεδρίου αφορούν τη φωτονική και την οπτοηλεκτρονική, τις δομικές, μηχανικές και οπτικές ιδιότητες της συμπυκνωμένης ύλης και άλλα», σημείωσε η κ. Παλούρα, συμφώνησε ωστόσο ότι η μεγάλη σταθερότητα του μπλε των Μάγια, που αποτελούσε γρίφο για τους επιστήμονες αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον. Αλλωστε οι Μάγια και ως λαός προσελκύουν το ενδιαφέρον για τα επιτεύγματά τους στην κεντρική Αμερική. Ηταν γεωργοί, έχτιζαν πέτρινα σπίτια, αλλά και τεράστιους πυραμιδοειδείς ναούς, κατεργάζονταν τον χαλκό και τον χρυσό, γνώριζαν την υφαντουργία και χρησιμοποιούσαν μια μορφή ιερογλυφικής γραφής.

Τελευταία επανήλθαν στην επικαιρότητα καθώς πλησιάζει το 2012, που σύμφωνα με το ημερολόγιο των Μάγια θα έρθει το τέλος του κόσμου.

ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ

Πηγή…