Η Τελεστική Ομάς «ΔΙΟΝΥΣΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΕΥΣ» στο δρώμενο «ΔΙΟΝΥΣΟΣ ΔΕΝΔΡΙΤΗΣ»

Η Τελεστική Ομάς «ΔΙΟΝΥΣΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΕΥΣ» στο δρώμενο «ΔΙΟΝΥΣΟΣ ΔΕΝΔΡΙΤΗΣ»


0 0 ψήφοι
Article Rating

Η Τελεστική Ομάς του θεατρικού σχήματος «ΔΙΟΝΥΣΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΕΥΣ» παρουσιάζει το δρώμενο «ΔΙΟΝΥΣΟΣ ΔΕΝΔΡΙΤΗΣ»

Ένας μαιναδικός θίασος από παράφορους συντρόφους του θεού Διονύσου, στεφανωμένους με κισσό, φέροντες θύρσους από πεύκο με ένα κουκουνάρι στην κορυφή, καλούν τον Άγριο θεό της βλάστησης σε θεία επιφάνεια:

Σε συνουσία ΕΛΑ μυστική, Ταύρε η ψυχή μου σε καλεί

Αλλαλάζουν οι ένθεες Βακχίδες.

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Κι ο Καλλίκαρπος, ο Ευστάφυλος, ο Βότρυς ανταποκρίνεται στο κάλεσμα το ιερό, στο κάλεσμα το ερωτικό. Επιφαίνεται μέσα από τον δενδρικό κορμό, σπέρνει την ευθυμία στα πιθάρια με το κρασί και στους λατρευτές που τον υμνούν. Τότε – όπως επισημαίνει ο Πλούταρχος – "Διονύσω Δενδρίτη πάντες  Έλληνες θύουσι".

Ένα πανάρχαιο λατρευτικό δρώμενο – μαρτυρία για την παλαιότατη σχέση του Διονύσου με την άγρια βλάστηση, αλλά και για την σχέση του με τα ήμερα δέντρα και ειδικά το αμπέλι, ξαναζεσταίνει τις καρδιές.


Η τελεστική ομάδα του θεατρικού σχήματος « Ελευθερεύς» κλείνει το τέλεσμα με ευωχία. Καλεί όλους τους θεατές να γίνουν συμμέτοχοι στο δρώμενο, χορεύοντας και υμνώντας την θεοφάνεια με την ιαχή Ιέ Παιάν, Παιάν Ιέ, Διόνυσε έλα σωτήρας.

Καλεί όλους μας να υπερβούμε τις νοητικές εξεργασίες  και να αφεθούμε στον κόσμο των αισθήσεων και στην φωνή της καρδιάς. Να παραδοθούμε στην έκσταση του γλεντιού και στην θεραπευτική δύναμη της αγκαλιάς, που μας φέρνουν πιο κοντά στην θεϊκή φύση μας.

Ρ.

Η παράσταση θα δοθεί στις 9 Μαΐου 2009 στην εορτή «Αττικά Διονύσια» που διοργανώνει η Λατρευτική Κοινότητα ΛΑΒΡΥΣ στο Πολιτιστικό Πάρκο ΧΡΥΣΑΛΙΔΑ  (16ο χιλιόμετρο προέκτασης Αττικής Οδού προς Λαύριο).

 

0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x