«ΠΕΡΙΚΛΕΙΑ» – Αθλητικές και Πολιτιστικές δράσεις προς τιμήν του Περικλή

«ΠΕΡΙΚΛΕΙΑ» – Αθλητικές και Πολιτιστικές δράσεις προς τιμήν του Περικλή


0 0 ψήφοι
Article Rating

Καλό είναι δηλαδή να θυμόμαστε ότι είναι μία από τις μεγαλύτερες φυσιογνωμίες του αρχαίου κόσμου, που έδρασε κατά τη διάρκεια του 5ου π.χ. αιώνα και το όνομά του είναι συνδεδεμένο με τη μεγαλειώδη άνοδο της δύναμης της πόλης των Αθηνών.

Γεννήθηκε περί το 495 π.χ. στο Χολαργό, αρχαίο Δήμο της Αττικής βόρεια της Αθήνας, και πέθανε το 429 π.χ. από το φοβερό λοιμό που θέρισε την Αθήνα τη χρονιά εκείνη κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου. Ήταν αριστοκρατικής καταγωγής, γιός του Στρατηγού Ξανθίππου, που κατανίκησε στη Μυκάλη τους Πέρσες και μητέρα του η Αγαρίστη από το γένος των Αλκμεωνιδών.

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Ο Περικλής,από τις λέξεις περί και κλέος, δηλαδή ο περιτριγυρισμένος από δόξα, ήταν Αρχαίος Έλληνας πολιτικός, ρήτορας και στρατηγός του 5ου αιώνα π. Χ., γνωστού και ως ΄΄Χρυσού Αιώνα΄΄ και πιο συγκεκριμένα της περιόδου μεταξύ των Περσικών Πολέμων και του Πελοποννησιακού Πολέμου. Η δύναμη, δόξα και η φήμη την οποία χάρισε στην Αρχαία Αθήνα, δικαιώνουν απόλυτα το χαρακτηρισμό του΄΄ Χρυσού Αιώνα΄΄ . Η εποχή στην οποία ήταν κύριος της πολιτικής ζωής της Αρχαίας Αθήνας, δηλαδή μεταξύ του 461 π.Χ. και του 429 π.Χ., ονομάζεται μέχρι σήμερα ΄΄Εποχή του Περικλή΄΄.

Ως ηγέτης των Δημοκρατικών ο Περικλής επέφερε ριζικές αλλαγές στο πολίτευμα, εισάγοντας θεσμούς που αποσκοπούσαν στην ενίσχυση της Δημοκρατίας. Αν η Αθηναϊκή Δημοκρατία έγινε παγκόσμιο σύμβολο και θαυμάζεται αιώνες ολόκληρους ως την εποχή μας, αυτό οφείλεται στον Περικλή. Το 430 π.χ. με τον «Επιτάφιο» που εξεφώνησε έκαμε την ίδια τη δημοκρατία να γίνει έργο τέχνης, ένα αισθητικό δημιούργημα, ο Παρθενών του πολιτικού λόγου και λογισμού.

Όλα όσα αναφέρθηκαν πιο πάνω έχουν σκοπό απλά να θυμίσουν με λίγες γραμμές την εμβέλεια του Περικλή και όχι να περιγράψουν και να αναλύσουν τον ίδιο και το έργο του.


Προκειμένου να τιμούμε έμπρακτα τον Περικλή κάθε χρόνο θεωρούμε ότι είναι εύκολο να διοργανώνουμε αγώνες με την ονομασία ΠΕΡΙΚΛΕΙΑ, που θα περιλαμβάνουν πρόγραμμα Αθλητικών και Πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Οι αγώνες αυτοί, για να έχουμε το ελάχιστο δυνατό κόστος, θα περιλαμβάνουν όλους όσους διοργανώνονται τώρα στα σχολεία του Δήμου μας και επί πλέον κάποιες άλλες δραστηριότητες. Όλα αυτά βέβαια πάντα με τη σκέψη του μηδενικού κόστους.

Στα ΠΕΡΙΚΛΕΙΑ ενδεικτικά θα περιλαμβάνονται οι ήδη εκτελούμενοι παρακάτω αγώνες:

α. Η Αθλητική Άνοιξη, που ως γνωστό είναι αθλητικοί μαθητικοί αγώνες που περιλαμβάνουν ποδόσφαιρο, μπάσκετ και στίβο, γίνονται μία φορά το χρόνο και συμμετέχουν Δημοτικά και Γυμνάσια.

β. Η Αθλητική και Πολιτιστική Ημερίδα, που γίνεται μία φορά το χρόνο και συμμετέχουν Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια.

Επί πλέον θα περιληφθούν οι παρακάτω αγώνες:

γ. Δρόμος βουνού σε μια όμορφη διαδρομή στον Υμηττό.

δ. Ποδηλατικοί αγώνες.

ε. Θεατρικές παραστάσεις

στ. Άλλες δραστηριότητες.

Έτσι αντιλαμβανόμαστε  και έτσι θα κάνουμε πράξη, με εκδηλώσεις σχεδόν μηδενικού κόστους, Αθλητικές και Πολιτιστικές δράσεις προς τιμήν του Περικλή. Οι αγώνες αυτοί θα προσλάβουν εορταστικό χαρακτήρα και είναι βέβαιο ότι θα επιτύχουν δεδομένου ότι θα είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με αρχαία αλλά και τη σύγχρονη ιστορία του Όμορφου Δήμου μας.

Πηγή…
  


0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x