ΟΙ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΡΕΙ, ΚΑΙ Ο «ΛΟΓΟΣ».  ΑΝΤΕΓΡΑΨΕ ΤΟΝ ΗΡΑΚΛΕΙΤΟ Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ;

ΟΙ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΡΕΙ, ΚΑΙ Ο «ΛΟΓΟΣ». ΑΝΤΕΓΡΑΨΕ ΤΟΝ ΗΡΑΚΛΕΙΤΟ Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ;


0 0 ψήφοι
Article Rating
Ο Ηράκλειτος αποφεύγει να χρησιμοποιεί τη λέξη «Θεός». Προτιμάει την αντίστοιχη «Λόγος», που σημαίνει «λογική».
Την ίδια λέξη χρησιμοποιεί και ο ευαγγελιστής Ιωάννης ξεκινώντας το Ευαγγέλιο του με το περίφημο
 «Εν αρχή ην ο Λόγος»… Ο Ηράκλειτος μέσα σε όλες τις μεταβολές, τις αλλαγές και τις αντιθέσεις της φύσης, έβλεπε την ενότητα, την ολοκλήρωση, ένα είδος «παγκόσμιας λογικής» που κατευθύνει τα πάντα. 
Ο «Νους του Σύμπαντος» εξουσιάζει τα πάντα και όλοι οι άνθρωποι πρέπει να σέβονται την κυριαρχία του… Ο Ηράκλειτος (540-480 π.Χ.), αν και σύγχρονος του Παρμενίδη, έβλεπε τα πράγματα από άλλη σκοπιά. Αυτός θεωρούσε τις αλλαγές ως το βασικότερο χαρακτηριστικό της φύσης. Κι έδειχνε εμπιστοσύνη στις αισθήσεις του και σε όσα αυτές του έλεγαν! «Τα πάντα ρει!», δίδασκε ο Ηράκλειτος. Όλα βρίσκονται σε κίνηση, τίποτα δεν μένει το ίδιο. Γι' αυτό και «δεν μπορούμε να μπούμε δυο φορές στο ίδιο ποτάμι». Μέχρι να βγούμε και να ξαναμπούμε, τόσο εμείς όσο και τα νερά του ποταμού έχουν αλλάξει! Ο κόσμος ορίζεται από συνεχείς αντιθέσεις: μέρα-νύχτα, πόλεμος-ειρήνη, πλούτος-φτώχεια, χειμώνας-καλοκαίρι. Αν δεν αρρωσταίναμε δεν θα ξέραμε τι θα πει υγεία. Αν δεν πεινούσαμε δεν θα ξέραμε τι θα πει να είμαστε χορτάτοι. Χωρίς το ασταμάτητο παιχνίδι των αντιθέσεων, ο κόσμος θα σταματούσε να υπάρχει…http://www.pare-dose.net/  http://filosofoumen.blogspot.com/ 
Σχόλιο: Όπως μας λέει και ο (στο «Φαίδων» του α, την τελευταία μέρα της ζωής του, εικόνα στην αμέσως παρακάτω ανάρτηση), τα πάντα στην έχουν το αντίθετο τους. Αυτή είναι η ισορροπία, η αρμονία του σύμπαντος. (Η διτότητα,  που συμβολίζεται με τον ισοσκελή σταυρό του Διός, όπως αναφέρθηκε σε άλλη ανάρτηση). Και μιας και ανέφερα το «Φαίδων» του α, προτείνω,  όποιος δεν το έχει διαβάσει να το διαβάσει και να το μελετήσει. Εκεί συζητά ο με τους φίλους του, μέσα στο δεσμωτήριο, λίγο πριν πιει το κώνειο, περί ς. Και αποδεικνύει την αθανασία της ψυχής και της εναλλαγές της από υλη σε ενέργεια και αντιστρόφως, και άλλα πολλά θαυμαστά. Όμως ένα άλλο αξιοθαύμαστο και εντυπωσιακό, εκτός από όσα περιγράφει, είναι το γεγονός ότι φιλοσοφεί, και συζητά όσα συζητά, ατάραχος, γνωρίζοντας πως σε λίγες  ώρες δεν θα βρίσκεται στην ζωή!!!  Σκεφτείτε το λίγο και αναλογιστείτε το μεγαλείο του ανδρός!!!
Σείριος.

Πηγή: ΕΝΝΕΑ ΕΤΗ ΦΩΤΟΣ

Σύνδεσμος στην Πηγή…

0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x