Απρόσιτη παρέμεινε και φέτος η «εξωγήινη» λίμνη Βοστόκ της Ανταρκτικής

Απρόσιτη παρέμεινε και φέτος η «εξωγήινη» λίμνη Βοστόκ της Ανταρκτικής


0 0 ψήφοι
Article Rating
O ρωσικός σταθμός Βοστόκ πάνω από τη λίμνη κατέχει το ρεκόρ του ψυχρότερου μέρους στη Γη (Πηγή: AARI)  
  • 34
Βοστόκ, Ανταρκτική

Στο παρά τρίχα απέτυχε η φετινή απόπειρα Ρώσων ερευνητών να φτάσουν την υπόγεια λίμνη Βοστόκ της Ανταρκτικής, ένα από τα τελευταία ανεξερεύνητα μέρη της Γης. Η λίμνη κρύβεται κάτω από τέσσερα χιλιόμετρα πάγου και πιστεύεται ότι παραμένει απομονωμένη από τον υπόλοιπο πλανήτη εδώ και τουλάχιστον 15 εκατομμύρια χρόνια.

Έπειτα από χρόνια προσπαθειών, η αμφιλεγόμενη ερευνητική γεώτρηση έφτασε μόλις πέντε μέτρα πάνω από την επιφάνεια της μυστηριώδους λίμνης (ένθετη αριστερά). Η ρωσική ομάδα αναγκάστηκε όμως να εγκαταλείψει την προσπάθεια, καθώς λόγω του χειμώνα έπρεπε να φύγει από την Ανταρκτική την περασμένη Κυριακή.

Το φρεάτιο της γεώτρησης πληρώθηκε με κηροζίνη και αντιψυκτικό υγρό, ώστε να παραμείνει ανοιχτό μέχρι την επιστροφή της ερευνητικής ομάδας το Δεκέμβριο.

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

«Είναι σαν να εξερευνούμε έναν ξένο πλανήτη όπου κανείς δεν έχει ξαναπάει. Δεν γνωρίζουμε τι θα συναντήσουμε» δήλωσε Βάλερι Λούκιν του Ρωσικού Ινστιτούτου Έρευνας Αρκτικής και Ανταρκτικής (AARI).

Όταν τελικά καταφέρουν να φτάσουν στην επιφάνεια της λίμνης, και να στείλουν στα βάθη της ένα αποστειρωμένο ρομποτικό βαθυσκάφος, οι ερευνητές ενδέχεται να ανακαλύψουν αρχαίες μορφές μικροβιακής ζωής που ζουν στην απομόνωση εδώ και εκατομμύρια χρόνια.

Την ανακάλυψη τέτοιων μικροβίων περιμένουν με αγωνία οι αστροβιολόγοι, οι επιστήμονες που μελετούν τις συνθήκες που ευνοούν την εμφάνιση ζωής και προσπαθούν να ανακαλύψουν εξωγήινους.

Το παγωμένο περιβάλλον της λίμνης θα μπορούσε για παράδειγμα να μοιάζει με τους υπόγειους ωκεανούς που πιστεύεται ότι υπάρχουν στην δορυφόρο του Δία Ευρώπη και τον δορυφόρο Εγκέλαδο του Κρόνου.


Ωστόσο οι προσπάθειες των Ρώσων να φτάσουν στη λίμνη έχουν προκαλέσει αντιδράσεις από άλλους επιστήμονες, οι οποίοι προειδοποιούν για κίνδυνο μόλυνσης ενός πραγματικά παρθένου περιβάλλοντος.

Οι πρώτες ενδείξεις για την ύπαρξη της λίμνης ήρθαν από βρετανικά ραντάρ που εξέτασαν το παγωμένο υπέδαφος της Ανταρκτικής τη δεκαετία του 1970 (δεξιά, το βαθούλωμα στον επιφανειακό πάγο πάνω από τη λίμνη σε εικόνα από ραντάρ της NASA).

Η ύπαρξή της όμως δεν επιβεβαιώθηκε μέχρι το 1993.

Η μεγαλύτερη από τις 140 υπόγειες λίμνες της Ανταρκτικής, στις οποίες το νερό διατηρείται περιέργως σε υγρή μορφή, η λίμνη Βοστόκ έχει μήκος 250 χιλιόμετρα και πλάτος 50 χιλιόμετρα. Είναι μια πραγματικά μεγάλη λίμνη, με το βάθος της να φτάνει σε ορισμένα σημεία τα 800 μέτρα.

Τέσσερα χιλιόμετρα πιο πάνω, στην επιφάνεια του πάγου, βρίσκεται ο ρωσικός σταθμός Βοστόκ, όπου έχει καταγραφεί η χαμηλότερη θερμοκρασία οπουδήποτε στη Γη: -89,2 βαθμοί Κελσίου.

Newsroom ΔΟΛ

Πηγή: Η Αφυπνιση των απανταχου Ελληνων

Σύνδεσμος στην Πηγή…


0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x