Νέο στέγαστρο για το παλάτι του Νέστορα στη Μεσσηνία


0 0 ψήφοι
Article Rating

Της Γιωτας Συκκα

ΚΑΣ. Ηταν από τα πρώτα στέγαστρα που έγιναν τη δεκαετία του '60. Ντέξιον και λαμαρίνα, τότε θεωρήθηκαν πρωτοποριακά υλικά, αλλά όπως αποδείχθηκε είχαν ημερομηνία λήξεως. Η σάπια σκουριασμένη κατασκευή του ανακτόρου στον λόφο του Επάνω Εγκλιανού στη Μεσσηνία (γνωστό ως παλάτι του Νέστορα), χρόνια τώρα, αποκάλυπτε την αδιαφορία του υπουργείου Πολιτισμού παρά την ευαισθητοποίησή του για την ανάδειξη αυτού του σημαντικού μυκηναϊκού αρχαιολογικού χώρου. Του δεύτερου σε σπουδαιότητα μετά τις Μυκήνες.

Αδιαφορία ετών

Η τρύπα στην οροφή του στεγάστρου, «αστοχία υλικού» ερμηνεύουν οι ειδικοί, ήταν το πρώτο που σχολίαζαν οι επισκέπτες ειδικά τις βροχερές ημέρες όταν έβλεπαν να νερά να καταλήγουν στο αυτοσχέδιο αυλάκι που μηχανεύτηκαν οι φύλακες για να μη λιμνάζουν τα νερά.

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Αλλά δεν είναι τα μοναδικά σημάδια αδιαφορίας. Στον χώρο μπαίνουν ζώα που κανείς δεν εμποδίζει, έλεγαν προχθές στο ΚΑΣ, σχολιάζοντας παράλληλα τη σημασία του μνημείου.

Το στέγαστρο βέβαια δεν καλύπτει την έκταση των 7,5 στρεμμάτων του αρχαιολογικού χώρου αλλά μέρος του μυκηναϊκού ανακτόρου του Νέστορα (14 χλμ. βόρεια της Πύλου). Η τοπική κοινωνία πολλές φορές είχε ζητήσει την αντικατάστασή του, αλλά δεν ίδρωσε και κανενός το αυτί.

Βέβαια, όταν είχε επισκεφθεί την περιοχή ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς είχε υποσχεθεί όχι μόνο την ένταξη στο ΕΣΠΑ όλων όσων γίνονται στη Μεσσήνη, τα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου Καλαμάτας τον Ιούνιο αλλά και αντικατάσταση του παλιού στεγάστρου στο ανάκτορο του Νέστορα, με σκοπό τη σύνδεσή του με την Περιοχή Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης και το Πολυλίμνιο. Σκοπός του, η δημιουργία ενός ευρύτερου δικτύου από την Πύλο στην Ιθώμη μέχρι τον Επικούριο α.


Προχθές το ΚΑΣ έδωσε επιτέλους την άδειά του δρομολογώντας κάτι που θα έπρεπε να έχει γίνει χρόνια. Εθεσε τις βασικές προδιαγραφές.

Το καινούργιο θα καλύπτει, όπως και το υπάρχον, την ίδια πάλι έκταση και όχι ολόκληρη την ανασκαφή, μέρος της οποίας διατηρείται σε κατάχωση. Συμφώνησαν να είναι ανοιχτό στο πλάι και ελαφρύ. Αυτό σημαίνει πως δεν θα αποκαλυφθούν τα πανέμορφα χρωματιστά δάπεδα της αίθουσας του Θρόνου. Ομως θα αναζητηθεί τρόπος για την επαναπαράστασή τους.

Πηγή…


0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x