Νέο τεστ αίματος για τους μύκητες «Κάντιντα»

Νέο τεστ αίματος για τους μύκητες «Κάντιντα»0 0 ψήφοι
Article Rating

Ένα νέο τεστ αίματος που μπορεί να διαγνώσει τυχόν μόλυνση από μύκητες τύπου «Κάντιντα» (Candida) μέσα σε λίγες μόνο ώρες ανέπτυξαν Έλληνες και Αμερικανοί επιστήμονες στις .

Η νέα διαγνωστική μέθοδος μπορεί να συντομεύσει σημαντικά τον χρόνο που χρειάζονται οι γιατροί για να ανιχνεύσουν τις συχνές μολύνσεις από τον εν λόγω μικροοργανισμό.

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Ο καθηγητής Ελευθέριος Μυλωνάκης (επικεφαλής από πέρυσι του Τμήματος Λοιμωδών Νόσων της ς Σχολής του Πανεπιστημίου Μπράουν), η Θεοδώρα Αναγνώστου (συνεργάτις του στο ίδιο πανεπιστήμιο) καθώς και Αμερικανοί συνάδελφοί τους, με επικεφαλής τον Τόμας Λόουερι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό

«Science Translational Medicine», ανέπτυξαν ένα τεστ που σε σύντομο χρόνο ανιχνεύει το DNA πέντε από τα πιο κοινά είδη μυκήτων Candida.

Το τεστ βασίζεται στην τεχνολογία της μαγνητικής αντήχησης, μέσω της οποίας απομακρύνεται ο «θόρυβος» από άλλα βιολογικά μόρια στο αίμα και έτσι γίνεται ευκολότερος ο εντοπισμός των μυκήτων. Οι δοκιμές σε έναν μικρό αριθμό ασθενών έδειξαν ότι το τεστ έχει μεγάλη ακρίβεια διάγνωσης των μυκήτων.

Πολλά είδη Candida «φιλοξενούνται» στους ανθρώπους και το πιο κοινό από αυτά είναι το Candida albicans, το οποίο ευθύνεται – μεταξύ άλλων – για συχνές κολπικές και στοματικές μολύνσεις. Πιο σοβαρές μολύνσεις προκαλούνται, όταν ο μύκητας εισέρχεται στο αίμα, κάτι που συχνά συμβαίνει στα νοσοκομεία, π.χ. μέσω των καθετήρων και άλλων ιατρικών συσκευών.

Η ανίχνευση του μύκητα Candida στο αίμα είναι δύσκολη, καθώς θα πρέπει να ανιχνευθούν λιγοστά κύτταρα του συγκεκριμένου μικροοργανισμού ανάμεσα σε εκατομμύρια άλλα. Η σημερινή διαγνωστική μέθοδος παίρνει μέρες, γι' αυτό το νέο τεστ, που είναι πολύ πιο σύντομο, αναμένεται να διευκολύνει σημαντικά τους γιατρούς και τους ασθενείς.

Ο Ελευθέριος Μυλωνάκης σπούδασε στην Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου πήρε και το διδακτορικό του το 1994. Αφού εργάστηκε στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», συνέχισε την καριέρα του στις , όπου διετέλεσε – μεταξύ άλλων – καθηγητής στην Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ έως το 2012.

http://www.zougla.gr

 

Πηγή: Καλά Νέα

Σύνδεσμος στην Πηγή…


0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x