Ο… φτωχός που διαχειρίζεται δις

Ο… φτωχός που διαχειρίζεται δις


0 0 ψήφοι
Article Rating
[taxopress_postterms id="1"]

Μπορεί να ακούγεται παράδοξο, αλλά ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο άνθρωπος που διαχειρίζεται δισεκατομμύρια ευρώ και διαπραγματεύεται στις Βρυξέλλες το δημοσιονομικό μέλλον της χώρας, είναι από τους… φτωχότερα αμειβόμενους υπουργούς. Παίρνει μάλιστα κάθε μήνα λιγότερα, ακόμη και από έναν απλό βουλευτή! Πώς μπορεί να συμβαίνει όμως κάτι τέτοιο;

Κατ’ αρχάς, κάτι που ενδεχομένως δεν ξέρουν πολλοί είναι πως γενικώς όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου εισπράττουν λιγότερα χρήματα σε σχέση με τους βουλευτές. Γιατί μπορεί να παίρνουν κανονικά τη βουλευτική τους αποζημίωση (όπως αποκαλείται το μηνιάτικο των εκπροσώπων του έθνους), αλλά δεν εισπράττουν το ποσό από τη συμμετοχή τους στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, το οποίο είναι ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσόν, εάν αναλογιστεί κανείς ότι για κάθε συνεδρίαση λαμβάνουν γύρω στα 290 ευρώ και πως υπάρχουν ημέρες που συνεδριάζουν ακόμη και δύο φορές (μία το πρωί και μία το απόγευμα)!

Και αυτό παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα μέλη της κυβέρνησης και ιδίως οι υφυπουργοί είναι αναγκασμένοι να παρίστανται σε όλες τις συνεδριάσεις των επιτροπών του τομέα τους και να κάθονται μέχρι το τέλος, σε αντίθεση με τους βουλευτές που υπογράφουν στο παρουσιολόγιο απλώς και μόνο για να εισπράξουν τα χρήματα και μετά μπορεί να αποχωρήσουν από την αίθουσα.

Οσοι βουλευτές επαρχίας τυγχάνει να είναι και υπουργοί, είναι διπλά χαμένοι, αφού χάνουν προσωρινά και το γραφείο που τους παραχωρεί το Κοινοβούλιο στην Αθήνα με το αιτιολογικό ότι διαθέτουν υπουργικό γραφείο και μάλιστα με πολύ περισσότερο προσωπικό, οπότε μπορούν να κάνουν εκεί τη δουλειά τους.

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Αυτά ισχύουν για τους βουλευτές που ορκίζονται υπουργοί, αλλά όχι και για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Γιατί ο εν λόγω πολιτικός… δεν είναι βουλευτής! Είναι εξωκοινοβουλευτικός υπουργός, οπότε εισπράττει ως αμοιβή 5.300 ευρώ τον μήνα, λίγα παραπάνω δηλαδή από τον γενικό γραμματέα ενός υπουργείου. Για να καταλάβετε τη διαφορά, ένας βουλευτής που μετέχει και στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής και λαμβάνει μια σειρά επιδομάτων μπορεί να φθάνει μηνιαίως μέχρι και 9.000 ευρώ!

Στην ίδια… μοίρα με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου βρίσκονται πέντε ακόμη υπουργοί που δεν είναι βουλευτές. Πρόκειται για τον υπουργό Επικρατείας παρά τω πρωθυπουργώ Χάρη Παμπούκη, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα, τον υφυπουργό Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Γιάννη Πανάρετο, την υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Φώφη Γεννηματά και την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη. Απλώς, ο επονομαζόμενος «τσάρος» της οικονομίας για να αναλάβει τον υπουργικό θώκο άφησε τη θέση του ευρωβουλευτή που ήταν πολύ σημαντική και με καλές απολαβές, που έφθαναν τα… 18.000 ευρώ, χωρίς τα έξτρα!


Οι μειώσεις μισθών στο Κοινοβούλιο

Λόγω της οικονομικής κρίσης βεβαίως, οι βουλευτές μας θα δουν μια μικρή μείωση στο εισόδημά τους στο τέλος του μήνα, καθώς ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Φίλιππος Πετσάλνικος ανακοίνωσε μισθολογικές μειώσεις συνολικού ύψους είκοσι εκατομμυρίων ευρώ με στόχο «τη συμβολή και της Βουλής στην πανεθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας».


Συγκεκριμένα:
– Μειώνονται κατά 10% τα έξοδα παράστασης που προβλέπονται για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Μάλιστα, ο κ. Κάρολος Παπούλιας ήταν ο πρώτος που ζήτησε από μόνος του να του γίνει μείωση των αποδοχών!
– Για τους βουλευτές θα ισχύσει και για το 2010 η μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης κατά 5%, η οποία αντιστοιχεί μηνιαίως σε 390 ευρώ.
– Επιπλέον μειώνονται κατά 10% τα επιδόματα των βουλευτών για οργάνωση του γραφείου και έξοδα κίνησης. Η μείωση αυτή ανέρχεται σε 220 ευρώ μηνιαίως.
– Μειώνεται κατά 15% η αποζημίωση για συμμετοχή στις επιτροπές της Βουλής, ποσό που αντιστοιχεί κατά μέσο όρο σε μείωση 200 ευρώ μηνιαίως.

Από τα μέτρα αυτά η μείωση συνολικά των μηνιαίων αποδοχών των βουλευτών υπολογίζεται περί τα 800 ευρώ και για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας περί τα 1.030 ευρώ μηνιαίως.

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τους υπαλλήλους της Βουλής, αναστέλλεται (όπως και για όλους τους υπαλλήλους του Δημοσίου) η χορήγηση αύξησης σε όλα τα μισθολογικά κλιμάκια, καθώς και η τιμαριθμική αναπροσαρμογή των επιδομάτων που τυχόν προβλεπόταν. Ειδικότερα, μειώνονται κατά 10% τα επιδόματα που είναι κοινά για όλους τους υπαλλήλους του Δημοσίου, ενώ κατά 10% μειώνονται επίσης τα επιδόματα υπερωριακής εργασίας και κίνησης και το επίδομα έκτακτης αποζημίωσης όταν αυτό αντιστοιχεί μέχρι του ποσού των 1.000 ευρώ ανά μήνα και κατά 15% όταν υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ ανά μήνα. Από την εφαρμογή των μέτρων αυτών θα εξοικονομηθούν περί τα 6.000.000 ευρώ για το 2010. Σε γενικές γραμμές, θα λέγαμε ότι η συμβολή των υπαλλήλων της Βουλής στη μείωση των δαπανών κυμαίνεται κατ’ άτομο, από 155 ευρώ έως και 350 ευρώ μηνιαίως. Επίσης, αποφασίστηκε η περαιτέρω περικοπή των πιστώσεων του προϋπολογισμού της Βουλής για το 2010 κατά 3.000.000 ευρώ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΡΡΗΣ

0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Παλαιότερο
Νεότερο Περισσότερο ψηφισμένο
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x