Ο Κ. Βαξεβάνης νικητής του πρώτου Διεθνούς Βραβείου Δημοσιογραφίας Julio Anguita Parrado

Ο Κ. Βαξεβάνης νικητής του πρώτου Διεθνούς Βραβείου Δημοσιογραφίας Julio Anguita Parrado


0 0 ψήφοι
Article Rating

Ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης βραβεύτηκε με το πρώτο Διεθνές Βραβείο Δημοσιογραφίας Julio Anguita Parado «για τον θαρραλέο και ανεξάρτητο αγώνα του ενάντια στην διαφθορά στην καρδιά της Ευρώπης».

Η Κριτική Επιτροπή , η οποία αποτελείται από τους δημοσιογράφους Mercedes Gallego (Vocento) , Montserrat Dominguez (Huffington Post) και  Antonio Garcia Ferreras (La Sexta) , τους Καθηγητές Octavio Salazar(Πανεπιστήμιο της Κόρδοβα) Antonio Checa( Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης),  τον Juan Antonio Anguita Parrado, αδελφό του δημοσιογράφου (από την Κόρδοβα)  που σκοτώθηκε στον πόλεμο του Ιράκ την 7η Απριλίου του 2003 και τη Lola Fernandez Palenzuela, γενική γραμματέα του

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

SPA (Ένωση Δημοσιογράφων Ανδαλουσίας), ξεχώρισε το παράδειγμα του στην άσκηση μιας στρατευμένης  και ριψοκίνδυνης δημοσιογραφίας , αντιμέτωπος με τις δομές εξουσίας σε ένα πλαίσιο προσωπικής και επαγγελματικής  τρωτότητας και  σε μια περίοδο σοβαρών οικονομικών και κοινωνικών εντάσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Ο Κώστας Βαξεβάνης είναι υποψήφιος και για τα Δημοσιογραφικά Βραβεία Index τα οποία θα πραγματοποιηθούν στο Λονδίνο στις 21 Μαρτίου.

Ποιος ήταν ο Julio Anguita Parrado

Ο Χούλιο Παράδο ήταν δημοσιογράφος και πολεμικός ανταποκριτής. Γεννήθηκε το 1971 στην Κόρδοβα της Ισπανίας. Ο πατέρας του ήταν πολιτικός και η μητέρα του αντιδήμαρχος της πόλης.
Σπούδασε δημοσιογραφία στο πανεπιστήμιο του Κομπλουτένσε, στο οποίο αξίζει να σημειωθεί πως είχε σπουδάσει ο Χοσέ Μαρία Αθνάρ.
Ξεκίνησε την καριέρα του το 1990, στην Cordoba Journal. Τρία χρόνια μετά, πήγε στην El Mundo, όπου και έμεινε μέχρι το θάνατό του. Έζησε από κοντά την 11η Σεπτεμβρίου,  καθώς ήταν ανταποκριτής της εφημερίδας στη Νέα Υόρκη. Ήταν από τους πρώτους δημοσιογράφους που μετέδωσαν την είδηση.

Τον Απρίλιο του 2003, ο Παράδο ήταν στη Βαγδάτη, ακολουθώντας Κουβετιανούς στρατιώτες. Ήταν η πρώτη φορά που κάλυπτε συρράξεις στην περιοχή. Στις 7 του μήνα, ο δημοσιογράφος αποφάσισε να μείνει στο Κέντρο Επικοινωνιών του στρατοπέδου, περίπου 15 μίλια δυτικά της Βαγδάτης, παρά να ακολουθήσει τους στρατιώτες στην επιδρομή που έκαναν στο κέντρο της πόλης. Λίγες ώρες μετά, ένας πύραυλος θα διέλυε το Κέντρο, σκοτώνοντας τον Παράδο, άλλον έναν Γερμανό δημοσιογράφο και 2 στρατιωτικούς.


Το 2007, η Ένωση Δημοσιογράφων της Ανδαλουσίας (SPA), καθιέρωσε τα Βραβεία Χούλιο Ανγκουίτα Παράδο για να τιμήσουν τον αδικοχαμένο 32χρονο.

Οι νικητές του βραβείου έως και φέτος ήταν:

2007: Εμάν Εχμάτ Τζαμάς (Ιράκ)
2008: Εντουάρντο Γκονζάλες Μάρκες (Κολομβία)
2009: Ατζούμπα Κάντι (Κογκό)
2010: Μόνικα Φερνάντες Μπάρναμπας (Iσπανία)
2011: Τζερβάσιο Σάντσεζ (Ισπανία)
2012: Σαχίρα Αμίν ()

Πηγή: Καλά Νέα

Σύνδεσμος στην Πηγή…


0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x