Ο «Ονήσιμος» κοντά σε φυλακισμένους και αποφυλακισμένους

Ο «Ονήσιμος» κοντά σε φυλακισμένους και αποφυλακισμένους


0 0 ψήφοι
Article Rating

Σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο που το κοινωνικό κράτος έχει δεχθεί ισχυρά πλήγματα λόγω της οικονομικής κρίσης, οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη στήριξης είναι πολλοί. Υπάρχουν όμως ομάδες πληθυσμού που είναι περισσότερο ευάλωτες και οι συνέπειες για αυτές είναι πιο επώδυνες. Η κατάσταση για τους κρατούμενους αλλά και τους αποφυλακισμένους είναι πολύ δύσκολη.

Τραγική την χαρακτηρίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Βάλια Γυφτοδήμου, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του συλλόγου «Ο Ονήσιμος», που στέκεται εδώ και περίπου τριάντα χρόνια στο πλευρό αυτών των ανθρώπων.

Σύμφωνα με την κα Γυφτοδήμου «οι ανάγκες των κρατουμένων και των αποφυλακισμένων αυξάνονται διαρκώς αυτήν την

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

περίοδο, την ίδια ώρα όμως μειώνονται οι δυνατότητες στήριξής τους, καθώς η δράση του συγκεκριμένου συλλόγου εξαρτάται αποκλειστικά από τις δωρεές φίλων και μελών και όχι από κάποια κρατική επιχορήγηση».

Η ίδια περιγράφει πως «οι κρατούμενοι σε ορισμένες φυλακές έχουν ανάγκη ακόμη και βασικά είδη, όπως σαπούνι για να πλυθούν, ρούχα για να φορέσουν και να μπορέσουν να προαυλιστούν, ενώ στη διατροφή τους έχουν μειωθεί σημαντικά οι φορές που καταναλώνουν κρέας, ψάρι, φρούτα και λαχανικά». Επίσης, είναι μεγάλη η ανάγκη χρημάτων για τις αποφυλακίσεις απόρων κρατουμένων, την καταβολή των δικαστικών τους εξόδων και τη στήριξη των οικογενειών τους.

Για πρώτη φορά φέτος, ο «Ονήσιμος» αναλαμβάνει τη διοργάνωση παζαριού με έργα κρατουμένων, όπως πίνακες, χειροτεχνήματα κ.λπ., από πολλά σωφρονιστικά ιδρύματα της Ελλάδας, έργα αποφυλακισμένων αλλά και αντικείμενα (μπιμπελό, εικόνες, πίνακες, στολίδια) που θα προσφέρει όποιος πολίτης επιθυμεί.


Στόχος της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας είναι, όπως δηλώνει η κα Γυφτοδήμου, να «ακουστεί» και να ενισχυθεί ο σύλλογος, προκειμένου να μπορέσει να συνεχίσει το έργο του, αλλά και η κοινωνικοποίηση των κρατουμένων και των αποφυλακισμένων.

«Να ανοίξουμε τις πόρτες, να μη γυρίσουν στις φυλακές, να μη ζουν στο περιθώριο. Είναι ένα στοίχημα για όλους εμάς» υπογραμμίζει. Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από την πώληση των αντικειμένων θα κατατεθούν αποκλειστικά στους λογαριασμούς των κρατουμένων, ενώ όσα χρήματα συγκεντρωθούν από προσφορές θα δοθούν στα φιλόπτωχα ταμεία των φυλακών.

Ανάμεσα στα έργα των κρατουμένων που θα εκτεθούν στο παζάρι αυτό είναι κοσμήματα από υγρό γυαλί, όπως δαχτυλίδια και μενταγιόν, τα οποία έχουν φιλοτεχνήσει κρατούμενοι στις φυλακές του Ελαιώνα στη Θήβα, που συμμετέχουν στη Γ' φάση του προγράμματος απεξάρτησης των φυλακών.

«Εργάζονται τους τελευταίους δύο μήνες για τα κοσμήματα αυτά και το αισθητικό αποτέλεσμα είναι πολύ καλό» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Άλκηστις Μπούρα, κοινωνική λειτουργός – εικαστική θεραπεύτρια, η οποία συνεργάζεται με τον σύλλογο «Ο Ονήσιμος». Η κα Μπούρα τον τελευταίο χρόνο επισκέπτεται μία φορά την εβδομάδα, κάθε Τρίτη, τις φυλακές του Ελαιώνα και για δυόμισι ώρες κάνει ομαδική εικαστική ψυχοθεραπεία στην κοινότητα απεξάρτησης των φυλακών.

«Στην αρχή, οι κρατούμενοι αντιδρούσαν αρνητικά στον υποχρεωτικό χαρακτήρα της συμμετοχής, μετά όμως ζητούσαν οι ίδιοι τα μαθήματα και τώρα ανυπομονούν να έρθει η μέρα» υποστηρίζει και επισημαίνει ότι μέσα από αυτήν τη διαδικασία οι κρατούμενοι μπορούν να εκφράζονται, να συνδέουν την εικόνα με τα συναισθήματα, να μη λογοκρίνονται, να γίνονται πιο αυθεντικοί και να ενισχύεται η αυτοεκτίμησή τους.

Όσο για τη συμμετοχή τους στο χριστουγεννιάτικο παζάρι, η κα Μπούρα τονίζει πως δεν θέλουν κάποιος να αγοράσει τις δημιουργίες τους επειδή θα τους λυπηθεί γιατί είναι κρατούμενοι, αλλά διότι θα του αρέσει αυτό που βλέπει. Τα χρήματα από την πώληση των χειροποίητων κοσμημάτων από γυαλί θα κατατεθούν στους λογαριασμούς όλων των μελών της ομάδας.

Το χριστουγεννιάτικο παζάρι που διοργανώνει ο σύλλογος «Ο Ονήσιμος» θα γίνει το Σάββατο 15/12 από τις 10.00 το πρωί έως τις 20.00 και την Κυριακή 16/12 από τις 10.00 μέχρι τις 14.00, στο Κέντρο Τεχνών στο Πάρκο ς (Βας. Σοφίας, δίπλα στη στάση μετρό «Μέγαρο ς»), το οποίο προσέφερε ο Δήμος Αθηναίων.

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

http://www.zougla.gr

Πηγή: Καλά Νέα

Σύνδεσμος στην Πηγή…


0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x