Ωδή στην έγκυο μητέρα από τον δίσκο της Φαιστού

Ωδή στην έγκυο μητέρα από τον δίσκο της Φαιστού


0 0 ψήφοι
Article Rating

Με θέα το θερινό ανάκτορο του Μίνωα, ο ερευνητής δρ Γκάρεθ Όουενς μέλος της ομάδας εργασίας για την ανάγνωση του δίσκου της Φαιστού, προσπάθησε να δώσει απαντήσεις στον κόσμο που βρέθηκε εκεί για το μυστήριο που κρύβει ο δίσκος, καθώς αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα ευρήματα της Μινωικής εποχής το οποίο ασκεί μεγάλη γοητεία.

Υπενθυμίζεται ότι ο δίσκος της Φαιστού ανακαλύφτηκε στις 3 Ιουλίου 1908, στην αρχαία πόλη της Φαιστού, από τον Ιταλό αρχαιολόγο Luigi Pernier. Αρκετοί επιστήμονες, αρχαιολόγοι, αλλά και απλός κόσμος  μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος της Ξενία Φαιστός κ. Φιτσοδασκαλάκης, ο οποίος παραχώρησε ευγενικά το χώρο για να γίνει η συζήτηση, άκουσαν με μεγάλη προσοχή τα αποτελέσματα της έρευνας που έχει πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια και είδαν πρόσφατα το φώς της δημοσιότητας. 

Τα τελευταία χρόνια, ο Δρ. κ. Γκάρεθ Όουενς,  σε συνεργασία με τον Dr. John Coleman, καθηγητή Φωνητικής στη σχολή Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, την συμμετοχή της επιστημονικής ομάδας του ΤΕΙ Κρήτης και την υποστήριξη του Δήμου Φαιστού, βρίσκεται ολοένα και πιο κοντά στην ανάγνωση ενός εκ των σημαντικότερων μυστηρίων της αρχαιότητας. Ο Γκάρεθ Όουενς, σε πρόσφατη συνέδριο εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της επιστημονικής έρευνας τονίζοντας ότι βρισκόμαστε στο 95% για την ολοκλήρωση του να διαβάσουμε τον Δίσκο. 

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Όουενς, φέρνοντας νέα αρχαιολογικά και γλωσσικά δεδομένα, προσπάθησε  να εξηγήσει και να δώσει τη δική του ερμηνεία ως προς τι μπορεί να πει ο Δίσκος της Φαιστού. Όπως  χαρακτηριστικά ανέφερε στην ομιλία του ο ίδιος ο ερευνητής:   «Σχετικά με την έρευνα βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για την ανάγνωση, ενώ είμαστε σε θέση να ανακαλύψουμε νέα στοιχεία. Ο δίσκος είναι αναμφισβήτητα μια γνήσια μινωική θρησκευτική επιγραφή που έχει παρόμοιες λέξεις για επιγραφές από Μινωϊκά όπως το βουνό του Γιούχτα στις Άνω Αρχάνες, τοποθεσίες που βρέθηκαν αντίστοιχα τάματα, ενώ η φράση που επαναλαμβάνεται στην ανάγνωση του δίσκου I-QE-KU-RJA αναφέρεται στην ΕΓΚΥΟΣ ΜΗΤΕΡΑ. 

Η πρόκληση, είπε ο Γκάρεθ Όουενς,  είναι το να αρχίσουμε και να τον κατανοούμε. Ένα καλά φυλαγμένο μυστικό των Μινωικών χρόνων, ο δίσκος της Φαιστού που αποτελεί παγκόσμιο αίνιγμα αν και κρατά καλά κρυμμένο το περιεχόμενο του εδώ και χιλιετίες, τώρα πλέον με τις επιστημονικές προσπάθειες των ειδικών δεν αποκλείεται άμεσα να αποκαλυφτεί. Στην οικογένεια των Μινωικών επιγραφών από την εποχή του Χαλκού ο Δίσκος της Φαιστού είναι ένας συγγενής της Γραμμικής Α, αλλά βεβαίως μέλος της ίδιας οικογένειας. Η μεγάλη πρόκληση  όμως θα είναι αν μπορούμε μια μέρα να κατανοήσουμε τον Δίσκο». 

Τέλος παρουσίασε στους συνομιλητές του τα αποτελέσματα από το 3ο Συνέδριο Ακουστικής Οικολογίας, με τίτλο “Ακουστική Οικολογία και Εκπαίδευση” που πραγματοποιήθηκε  στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εκεί όπως μας ενημέρωσε ο κ. Όουενς έγινε μια παρουσίαση της οπτικοακουστικής εφαρμογής την οποία έφτιαξαν οι σπουδαστές από το ΤΕΙ Κρήτης,  κατά την οποία μπορούμε να ακούσουμε σε ψηφιακό ήχο την ανάγνωση του δίσκου αλλά και να δούμε σε ποιο σύμβολο αντιστοιχεί η κάθε λέξη. Να σημειωθεί ότι, κατά τον περασμένο Μάιο, για πρώτη φορά,  στην αίθουσα του Δ.Σ. Φαιστού στις Μοίρες, στα πλαίσια ενημερωτικής εκδήλωσης από το Δήμο Φαιστού, με αφορμή τον εορτασμό της ημέρας της μητέρας, παρουσιάστηκαν  στοιχεία της έρευνας με θέμα: «Μια Προσευχή για την για την έγκυο μητέρα». 

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Λασηθιωτάκη Πέλλα|  04/07/2014 

Πηγή…


0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x