Οι 12 αρετές του Αριστοτέλη ως τροφή για σκέψη

Οι 12 αρετές του Αριστοτέλη ως τροφή για σκέψη


5 1 ψήφος
Article Rating

Ο , ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος, περιέγραψε την αντίληψή του για την ηθική  στο έργο του “Ηθικά Νικομάχεια».

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, συζήτησε την ιδέα των αρετών, οι οποίες πίστευε ότι ήταν απαραίτητες για την ενάρετη και γεμάτη ζωή. 

Ο πίστευε ότι η καλλιέργεια αυτών των αρετών μέσω της εξάσκησης και της συνήθειας ήταν απαραίτητη για την επίτευξη της ευδαιμονίας. Υποστήριζε ότι τα άτομα που ενστερνίζονται αυτές τις αρετές μπορούσαν να ζήσουν μια ηθικά και δεοντολογικά ενάρετη ζωή, βρίσκοντας τελικά την ευτυχία και την ολοκλήρωση στις πράξεις και τις σχέσεις τους. Η έννοια της ηθικής των αρετών του Αριστοτέλη συνεχίζει να επηρεάζει την ηθική φιλοσοφία και παραμένει επίκαιρη στις συζητήσεις για την ηθική και την προσωπική ανάπτυξη.

 

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Ακολουθεί μια επισκόπηση των 12 αρετών του Αριστοτέλη:

Ηθικές αρετές:
1. Θάρρος: Η ικανότητα να αντιμετωπίζει κανείς το φόβο, τον κίνδυνο και τις αντιξοότητες με γενναιότητα και αυτοπεποίθηση. Περιλαμβάνει την εύρεση μιας ισορροπίας μεταξύ της απερισκεψίας και της δειλίας.

2. Εγκράτεια : Η άσκηση του αυτοελέγχου και του μέτρου στις επιθυμίες και τις πράξεις του ατόμου. Βοηθά στη διατήρηση μιας ισορροπημένης και αρμονικής ζωής.


3. Ελεημοσύνη: Η αρετή της ελεύθερης και πρόθυμης προσφοράς στους άλλους χωρίς να περιμένουμε κάτι σε αντάλλαγμα. Προωθεί την αίσθηση της φιλανθρωπίας και της καλοσύνης.

4. Μεγαλοπρέπεια: Η ικανότητα χρήσης του πλούτου και των πόρων για μεγάλους και ευγενείς σκοπούς, όπως η συμβολή στο δημόσιο καλό. Περιλαμβάνει μια αίσθηση μεγαλείου και γενναιοδωρίας στις πράξεις κάποιου.

Πνευματικές αρετές:
5. Σοφία: Η ικανότητα να λαμβάνει κανείς ορθές κρίσεις και αποφάσεις με βάση την εμπειρία και την κατανόηση. Περιλαμβάνει την πρακτική γνώση του τι είναι σωστό και καλό.

6. Διανοητική αρετή : Η ικανότητα να κατανοεί και να στοχάζεται κανείς αφηρημένες και φιλοσοφικές έννοιες, αναζητώντας βαθύτερες αλήθειες και νοήματα.

Πολιτικές αρετές:
7. : Η αρχή της δίκαιης μεταχείρισης των άλλων και της απόδοσης του δικαιώματος που τους αναλογεί. Είναι θεμελιώδης για τη διατήρηση της κοινωνικής τάξης και αρμονίας.

8. Φιλία: Η αρετή της καλλιέργειας και διατήρησης ουσιαστικών σχέσεων με τους άλλους. Περιλαμβάνει την ενσυναίσθηση, την εμπιστοσύνη και την καλή θέληση.

Θεολογικές αρετές:
9. Ευλάβεια (Σεβασμός): Ο σεβασμός και η αφοσίωση προς το θείο, ο σεβασμός των θρησκευτικών παραδόσεων και τελετουργιών.

10. Ελπίδα: Η αισιόδοξη προοπτική και η πίστη σε ένα θετικό μέλλον, ακόμη και μπροστά στις αντιξοότητες.

11. Πίστη: Η εμπιστοσύνη στις ηθικές και δεοντολογικές αρχές που καθοδηγούν τη ζωή του ατόμου.

12. Αγάπη: Η γνήσια αγάπη και φροντίδα για τους άλλους, επιδιώκοντας την ευημερία και την ευτυχία τους.

Πηγή …

5 1 ψήφος
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x