Οι δράσεις της εβδομάδας

Οι δράσεις της εβδομάδας


0 0 ψήφοι
Article Rating

 

του Βαγγέλη Γεωργίου για το protagon.gr

Οι ΔΡΑΣΕΙΣ είναι μία ενότητα του protagon.g που αναδεικνύει κάθε θετική πρωτοβουλία. Είτε προέρχεται από μία γνωστή μη κυβερνητική οργάνωση που διαχειρίζεται σημαντικούς οικονομικούς πόρους, είτε από την απόφαση για δράση μιας ολιγάριθμης ομάδας πολιτών σε μια γειτονιά κάπου στην Ελλάδα.. ίσως βρείτε κάτι που σας ενδιαφέρει

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

ΕΠΙΨΥ και ΟΚΑΝΑ

Πόσα ναρκωτικά παίρνουν οι μαθητές;

Ο ΟΚΑΝΑ(Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών) και η ΕΠΙΨΥ(Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής) πραγματοποίησαν έρευνα σε 37.000 μαθητές εφηβικής ηλικίας για να αποτυπώσουν την

κατάσταση της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών σε επίπεδο εθνικό, περιφερειακό και νομών της χώρας.


Θα έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε τα εξαιρετικά ενδιαφέροντα αποτελέσματα παίρνοντας παράλληλα μια εικόνα της διαχρονικής εξέλιξης του φαινομένου στη χώρα μας τα 25 τελευταία χρόνια.

Στην παρουσίαση θα είναι ο Διευθυντής του ΕΠΙΨΥ Ομότιμος Καθηγητής Κ. Στεφανής, η υπεύθυνη της έρευνας Ομότιμος Καθηγήτρια Α. Κοκκέβη και η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ  Αναπληρώτρια καθηγήτρια Μ. Μαλλιώρη.

Πού: ΕΣΗΕΑ, Ακαδημίας 20
Πότε: Πέμπτη 19 Απριλίου και ώρα 11.30

Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς

Κανείς δεν μένει εκτός

Ανοιχτή έως τις 23 Απριλίου 2012 είναι η διαδικασία υποβολής προτάσεων για τους φορείς που ενδιαφέρονται να αναλάβουν την υλοποίηση του προγράμματος «Κανείς δεν μένει εκτός».
Το νέο πρόγραμμα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς έχει ως αντικείμενο την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών συμβουλευτικής και διαμεσολάβησης σε νέους έως 40 ετών που, λόγω έλλειψης πόρων, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο απώλειας στέγης. Με τη συνδρομή κατάλληλα καταρτισμένου προσωπικού, θα παρέχεται εξειδικευμένη νομική βοήθεια, ψυχολογική στήριξη και εργασιακή δικτύωση, καλύπτοντας το σύνολο των αναγκών των συγκεκριμένων νέων από μία υπηρεσία, προκειμένου να διατηρήσουν την οικονομική ανεξαρτησία και την κατοικία τους. Το πρόγραμμα θα λειτουργήσει πιλοτικά για ένα χρόνο και επικεντρώνεται στην περιοχή της Αττικής.

Πληροφορίες: Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, Διεύθυνση Κοινωνικής Συμμετοχής – Τμήμα Κοινωνικής ς, Αχαρνών 417, Τ.Κ. 11143, Αθήνα tηλ. 210 2599460, [email protected]

 

Φωτογραφική Λέσχη Χίου και Αίθουσα Τεχνών Καλλιόπη

Φωτογραφίζοντας τις γυναίκες της διπλανής πόρτας

Γνωριμία με τη γνωστή φωτορεπόρτερ Μάρω Κουρή και προβολή της δουλειάς της με θέμα «Θηλυκός Κόσμος» προγραμματίζουν η Φωτογραφική Λέσχη Χίου και η Αίθουσα Τεχνών Καλλιόπη την Τρίτη 17 Απριλίου στο Γυμνάσιο της Βολισσού στις 8μ.μ. και στο Καφέ –Μπαρ Ρόδι στη Χώρα της Χίου την Τετάρτη στις 8:30μμ.

Η έκθεση και η προβολή περιλαμβάνουν φωτογραφίες γυναικών της διπλανής πόρτας στην καθημερινότητα τους.  Γυναίκες που μάχονται με όλη τη σημασία της λέξης, στη δουλειά, στην οικογένεια, στον έρωτα, σε στιγμές που κατέγραψε ο φακός της φωτορεπόρτερ κατά τη διάρκεια των δημοσιογραφικών αποστολών ανά τον κόσμο – από την Ελλάδα, στο Μπαγκλαντές, από την Κίνα Πεκίνο στη Νέα Ζηλανδία, από την Τανζανία στη Μαλαισία, την Παλαιστίνη, την Τυνησία και το Πράσινο Ακρωτήρι.

Πού: Γυμνάσιο Βολισσού(17 Απριλίου) και Καφέ-Μπαρ Ρόδι(18 Απριλίου).
Πότε: Τρίτη 17 Απριλίου, 8:00 μ.μ. και Τετάρτη 18 Απριλίου, 8:30μμ. Η έκθεση θα είναι ανοικτή στο κοινό από τις 19 Απριλίου ως τις 10 Μαίου και θα είναι επισκέψιμη τα Σαββατοκύριακα 12-2μ.μ., τις ώρες λειτουργίας του σχολείου και με ραντεβού.

ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ

Λόγος και Εικόνα σε Μικρές Διαστάσεις

Το Πολιτιστικό Στέκι του προγράμματος απεξάρτησης στο πλαίσιο των εικαστικών εκθέσεων που διοργανώνει σας προσκαλεί στην έκθεση/προβολή Ημερολόγια –  Λόγος και Εικόνα σε Μικρές Διαστάσεις από την εικαστικό Ελένη Πολυχρονάτου . Παράλληλα την ημέρα των εγκαινίων θα δοθεί Διάλεξη με θέμα:  «Έργα Τέχνης Μεγάλων Διαστάσεων σε σχέση με το περιβάλλον μας – φυσικό και αστικό». Η έκθεση περιλαμβάνει 30 έργα τα οποία υπογράφει η καλλιτέχνιδα και θα έλεγε κανείς ότι μοιάζει με ένα μηνιαίο ημερολόγιο ζωής και τέχνης.

Τα έργα από χαρτί και χρωματιστά μελάνια παρουσιάζουν κείμενα, και ζωγραφιές όπου συνυπάρχουν αρμονικά ο λόγος και η εικόνα και όπου λέξεις, σχέδια, σύμβολα και χρώματα χρησιμοποιούνται ως δομικά στοιχεία και εικαστικά εργαλεία.

Πού: Πολιτιστικό Στέκι του προγράμματος απεξάρτησης ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ, Σταυροπούλου 29, πλατεία Αμερικής.
Πότε: Διάρκεια έκθεσης: 25 Απριλίου – 8 Μαίου. Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Πέμπτη-Παρασκευή, 18.30 – 21.00.
Πληροφορίες: Tηλ. 210 86 40 943/210 8653960/210 8651227,  Ε [email protected] http://www.kethea-diavasi.gr, Αριθμός Λογαριασμού Δωρεών Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος 116/296034-62.

 

Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας ΠΑΝΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ

Οι τροχαίοι κίνδυνοι του Πάσχα

Την περίοδο του Πάσχα περίπου 30.000 άτομα τραυματίζονται σε τροχαία. Μόνο τις γιορτές του Πάσχα ο αριθμός των τροχαίων αποτελούν το 5% του συνόλου των τροχαίων που καταγράφονται ετησίως στην Ελλάδα. Το 60% των θυμάτων είναι οδηγοί, το 22% επιβάτες και το 18% πεζοί. Μελέτες έχουν δείξει ότι 500 θάνατοι ετησίως (περίπου το 20%) θα μπορούσαν να αποφευχθούν, εάν όλοι οι χρήστες τροχοφόρων χρησιμοποιούσαν κράνος ή ζώνη ασφαλείας. Το 33% των θανατηφόρων τροχαίων οφείλεται στην υπερβολική και ακατάλληλη ταχύτητα.

Πώς όμως προλαμβάνουμε τα τροχαία; Όσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητα, πολλαπλάσιος είναι ο κίνδυνος εμπλοκής σε τροχαίο. Μείωση της ταχύτητας κατά 1% οδηγεί σε 2% μείωση των ελαφρών τραυματισμών, 3% μείωση των σοβαρών τραυματισμών και 4% μείωση των θανατηφόρων.

Η απόσπαση της προσοχής αποτελεί σοβαρό κίνδυνο πρόκλησης τροχαίου (χρήση κινητού τηλεφώνου, κούραση του οδηγού, δυνατή μουσική, έντονες συζητήσεις κ.ά.). Τα παιδιά πρέπει να κάθονται σε ειδικό παιδικό κάθισμα στις πίσω θέσεις, μέχρι την ηλικία των 12 ετών (έως βάρος 36 κιλά ή/και ύψος 1,35 μέτρα). Σεβόμαστε την προτεραιότητα, διατηρούμε τις αποστάσεις ασφαλείας, οδηγούμε αμυντικά και συμπεριφερόμαστε με ευγένεια. Θυμηθείτε πως τις ημέρες του Πάσχα, το ανεπαρκές επαρχιακό οδικό δίκτυο – το πλέον επικίνδυνο αφού 65% των τροχαίων συμβαίνουν σε αυτό Πανευρωπαϊκά – φορτώνεται με εξαιρετικά μεγάλο αριθμό οχημάτων.

Πληροφορίες: Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας ΠΑΝΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ Νεμέσεως 2, Αθήνα 112 53 Τηλ.: 210.86.20.150, Fax: 210.86.20.007 e-mail: [email protected], website: www.ioas.gr

 

 

Greenpeace

Ο πόλεμος στα μεταλλαγμένα συνεχίζεται

Με τη δική σου πολύτιμη υποστήριξη, οι ακτιβιστές της Greenpeace βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη μονάδα της ΔΕΛΤΑ, στον Ταύρο, και τοποθετούν αυτοκόλλητα «90% Μεταλλαγμένες Ζωοτροφές» σε φορτηγά που μεταφέρουν το γάλα της εταιρείας!

Εδώ και 3 μήνες, η μεγαλύτερη γαλακτοβιομηχανία της χώρας δεν έχει ανακοινώσει κανένα μέτρο και καμία δέσμευση για το πώς σκοπεύει να καθαρίσει οριστικά τις ζωοτροφές της από τα μεταλλαγμένα. Μάλιστα σε κάποια προϊόντα της αναγράφει ότι «παράγονται από αγελάδες που δεν έχουν τραφεί με γενετικά τροποποιημένες ζωοτροφές», παρόλο που δείγματα ζωοτροφών της βρέθηκαν σε αναλύσεις της Greenpeace να περιέχουν μεταλλαγμένα μέχρι και 90%!

Η Greenpeace ζητάει από την ΔΕΛΤΑ να εξασφαλίσει άμεσα καθαρές, ελληνικές ζωοτροφές χωρίς μεταλλαγμένα.

 

Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας

Η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) που είναι εθνικός εκπρόσωπος της EWEA και αρμόδια για την ελληνική ημέρα του ανέμου διοργανώνει, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, μία σειρά από δρώμενα, όπως διαγωνισμό φωτογραφίας, ζωγραφικής, διαγωνισμό καλύτερου λογοτύπου για την ελληνική ημέρα του ανέμου, τουρνουά ποδοσφαίρου, καθώς και πολλά «ανεμοπαιχνίδια» για μικρούς και μεγάλους.Βασική επιδίωξη είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για τη σημασία και τα οφέλη της αιολικής ενέργειας για ένα μέλλον με καθαρές τεχνολογίες παραγωγής ενέργειας.

Περισσότερα..

Αγανακτισμένοι Μοτοσυκλετιστές

Πάμε να Μοτο-διαμαρτυρηθούμε;


Οι Αγανακτισμένοι Μοτοσυκλετιστές Ελλάδας οργανώνουν μοτοπορεία στον νομό Αττικής. Μόλις ένα μήνα πριν τις εκλογές θα σταματήσουν σε πλατείες και κεντρικά σημεία για να αφυπνίσουν τον κόσμο. Είναι απαραίτητο όλοι μας να έχουμε μαζί μας άδεια, δίπλωμα, ασφάλεια, τέλη κυκλοφορίας και κράνη (στο κεφάλι όχι στον αγκώνα). Ότι δηλαδή θα έπρεπε να έχουμε σε έναν τυπικό έλεγχο.
Πού: Χάρτης συγκέντρωσης(Παρκινγκ του Ο.Α.Κ.Α. της Σπύρου Λούη, Αθήνα). Χάρτης διαδρομής
Πότε: Τετάρτη 18 Απριλίου. Ώρα συγκέντρωσης : 18:00 και ώρα αναχώρησης : 18:30
Πληροφορίες: http://www.aganmoto.gr/,  FacebookΈνωση Πολιτών για την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Συλλογή υπογραφών για τον έλεγχο κομμάτων και βουλευτών

Σύμφωνα με την Ένωση Πολιτών για την Παρέμβαση ένας βασικός λόγος για την απαξίωση των κομμάτων είναι η δυνατότητα που έχουν οι ίδιοι οι βουλευτές να ελέγχουν τους βουλευτές. Αυτό ισχύει από για πάρα πολλές υποθέσεις, από τα κομματικά ταμεία και τα εκλογικά έξοδα μέχρι το «πόθεν έσχες» των μελών του κοινοβουλίου. Συνεπώς δεν βγαίνει στο φως και κανείς δεν τιμωρείται.

Είναι επιτέλους καιρός  η προβλεπόμενη από το Σύνταγμα Επιτροπή Ελέγχου να μην αποτελείται από βουλευτές. Όσο για τους ανώτατους δικαστικούς, που το Σύνταγμα προβλέπει τη συμμετοχή τους, δε θα πρέπει να αποτελούν την πλειοψηφία.

Η Επιτροπή θα ελέγχει όλες τις διαδικασίες που σχετίζονται με τα οικονομικά των πολιτικών και των κομμάτων. Όπως ο συνήγορος του Πολίτη, η Επιτροπή Ελέγχου θα πρέπει μεν να δίνει λόγο στη Βουλή αλλά θα διοικείται από μια κοινά αποδεκτή εξωκοινοβουλευτική προσωπικότητα, το έργο της οποίας θα υποστηρίζεται από εμπειρογνώμονες (ορκωτούς λογιστές, φοροτεχνικούς, οικονομολόγους κτλ). Μόνο αν οι πολιτικοί μας δεχτούν (όπως γίνεται σε ευνομούμενες χώρες) τέτοιου είδους μηχανισμούς ελέγχου, θα ανακτήσουν ένα μέρος της χαμένης εμπιστοσύνης των πολιτών.

Ήδη το κείμενο το έχουν υπογράψει 18 σημαίνουσες προσωπικότητες και σύντομα θα μας δοθεί η ευκαιρία να συμμετάσχουμε όλοι στην διαδικτυακή πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών.

Πληροφορίες: Αλεξάνδρου Σούτσου 19,  10671, Αθήνα, Τηλ. 210 3616254, www.koinoniapoliton.gr

Πηγή: Καλά Νέα … Υπάρχουν κι αυτά

Σύνδεσμος στην Πηγή…0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x