Οι Καρυάτιδες ανεβαίνουν στην Ακρόπολη των Αθηνών

Οι Καρυάτιδες ανεβαίνουν στην Ακρόπολη των Αθηνών


0 0 ψήφοι
Article Rating

Στην λαμπρότατη εορτή των Παναθηναίων προς τιμή της Παλλάδος ς με αγώνες ρώμης, κάλλους, μουσικής και πνεύματος, όλες οι πόλεις έστελναν “Θεωρίες” (ιερές αντιπροσωπείες). Σε κάποια Παναθήναια, πριν απ' τον Πελοποννησιακό πόλεμο (431 – 404 π.κ.χ.) όταν οι Καρυές είχαν γίνει και πάλι Αρκαδικές, περιέλαβαν στην “Θεωρία” τους για τα Παναθήναια και έξι παρθένους τους. Έλαβαν μέρος στην πομπή των Παναθηναίων, όπου η σεμνοπρεπής, αγλαόκορμη και εντυπωσιακότατη παρουσία τους προκάλεσε εκρήξεις και επιφωνήματα θαυμασμού, από τους πολυπληθείς πανέλληνες θεωρούς και την αμετάθετη απόφαση των γοητευθέντων Αθηναίων καλλιτεχνών, ώστε θέλησαν να τις “κρατήσουν για πάντα” στην πόλη τους, να τις ανεβάσουν στην σαν συντρόφισσες της πολιούχου ς και να τις παραδώσουν σαν κίονες στον αιώνιο θαυμασμό στο Ερεχθείο, ως “θαύμα ιδέσθαι”. 
Πριν όμως από την τιμητική ανάβασή τους στην των Αθηνών, οι επιβλητικής σεμνοπρέπειας και ήρεμης ωραιότητας Αρκαδοπούλες παρθένες Καρυάτιδες, προσήλθαν σαν ιεροπρόποι στο πάνσεπτο πανελλήνιο ιερό των Δελφών με την συνοδεία των δύο λαμπρών συμπατριωτών τους αρχιτεκτόνων Στύμφαλου και Τροφώνιου, εγγονών του Αρκάδος, οι οποίοι και φιλοτέχνησαν τα αγάλματα τους ως ακροθίνια του Ναού του ος, τον οποίον αυτοί οικοδόμησαν. Έτσι έμειναν κι εκεί αιώνια θαυμαζόμενες από τους πανέλληνες θρησκευτές και επισκέπτες του Δελφικού ιερού. 

Οι Καρυάτιδες των Δελφών
Η , η Παλλάδα κόρη του Δία, σκλάβα στους Ανατολίτες Τούρκους και ξεγυμνωμένη από τους πολιτισμένους άρπαγες της Δύσης, απευθυνόμενη στο ευγενές τέκνο της λεηλάτριας της Αγγλίας, τον λόρδο Μπάιρον, του λέει συγκλονισμένη απ' την κατακρεούργηση της ζωοφόρου της απ' τον συμπατριώτη του Έλγιν, τούτους τους λόγους της οργής:
 
“Ο Ναός μου γλίτωσε από τις καταστροφές των Τούρκων και του Γότθου, 
η χώρα σου, όμως, έστειλε τον χειρότερο συλητή μου”.
 
“Ποιος ήταν ο τελευταίος, ο χειρότερος, ο πιο κτηνώδης συλητής; 
Ντροπή σου Σκωτία! Δικό σου τέκνο είναι. Με χέρια Άρπυιας γκρέμισε 
τα λείψανα που λυπήθηκε του χρόνου ο φθόνος κι άφησε όρθια η τυραννία”.
 
“Καταραμένη ώρα, Ελλάδα, που Άγγλοι ληστές πλήγωσαν 
τα στήθια σου και τους Θεούς σου”.
 
 
Οι κλεπταποδόχοι, αναίσχυντα προβάλλουν το ανοσιούργημα της απαγωγής…
 
 

 

0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x