Οικόπεδο με θέα;

Οικόπεδο με θέα;


0 0 ψήφοι
Article Rating

Στο βωμό της ανοικοδόμησης κινδυνεύει να θυσιαστεί ο ναός της Αγροτέρας Αρτέμιδος στο Μετς, μετά την πρόσφατη απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ, που υπεγράφη στις 23.12.2008 και εγκρίνει την κατεδάφιση των κτισμάτων που βρίσκονται εντός του αρχαιολογικού χώρου, παραπέμποντας το θέμα στην Πολεοδομία.

Φωτογραφικό ΥλικόΣτο οικοδομικό τετράγωνο που περιβάλλεται από τις οδούς Αρδηττού, Κουτουλά, Θωμοπούλου και Κεφάλου στο Μετς, βρίσκονται τα θεμέλια του ναού της Αγροτέρας Αρτέμιδος. Ο χώρος έχει χαρακτηριστεί ήδη από το 1960 αρχαιολογικός, ενώ το 1964 λαμβάνεται η πρώτη απόφαση από το ΚΑΣ για την απαλλοτρίωση του χώρου.

Έκτοτε, η απαλλοτρίωση δεν συντελέστηκε ποτέ ενώ το 2004, μετά από αίτημα των ιδιοκτητών του χώρου, το θέμα εισάγεται εκ νέου στο ΚΑΣ, όχι ως ‘‘απαλλοτρίωση ή μη του οικοπέδου για τη δημιουργία ανοιχτού και προσβάσιμου αρχαιολογικού χώρου'' αλλά ως ‘‘έγκριση ή μη οικοδόμησης''. Για πρώτη φορά προτείνεται η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες του χώρου να καταθέσουν αίτηση για άδεια κατεδάφισης, που προηγείται της άδειας οικοδόμησης.

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Η συζήτηση, μετά από αντιδράσεις αναβάλλεται, και επανέρχεται ένα χρόνο αργότερα υπό τον τίτλο ‘‘έγκριση ή μη καθαίρεσης υφιστάμενων κτισμάτων για τη διενέργεια ανασκαφικής έρευνας''. Τελικά το ΥΠΠΟ με απόφαση του εγκρίνει γνωμοδότηση του ΚΑΣ, σύμφωνα με την οποία, η καθαίρεση των κτισμάτων πρέπει να γίνει από την αρμόδια Γ' ΕΚΠΑ παρουσία πολιτικού μηχανικού της διεύθυνσης Αναστήλωσης Αρχαίων μνημείων και με χρηματοδότηση του ΥΠΠΟ. 

Το 2006 ιδιωτική κατασκευαστική εταιρεία προχωρά σε αγορά του 40% της έκτασης, και στη συνέχεια καταθέτει αίτηση για άδεια κατεδάφισης των υπαρχόντων κτισμάτων. Ωστόσο, προκαλεί πραγματικά εντύπωση, για ποιο λόγο και στηριζόμενη σε ποια πληροφόρηση και ποιες διαβεβαιώσεις, ιδιωτική κατασκευαστική εταιρεία προχωράει σε αγορά οικοπέδου το οποίο έχει κηρυχθεί επανειλημμένα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟ απαλλοτριωτέο.

Και ενώ η ελληνική διοίκηση για περισσότερο από σαράντα χρόνια κωλύεται να ολοκληρώσει την απαλλοτρίωση ενός αρχαιολογικού χώρου στο κέντρο της Αθήνας, το ΥΠΕΧΩΔΕ προπαραμονή Χριστουγέννων, με απόφαση του, εγκρίνει την κατεδάφιση των κτισμάτων από την ιδιωτική εταιρεία παραπέμποντας το θέμα στην αρμόδια πολεοδομία για τα περαιτέρω.


Με δεδομένο ότι το θέμα έχει τεθεί δύο φορές στο δημοτικό συμβούλιο και ότι υπάρχει ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου (12.03.2007) βάση της οποίας εξουσιοδοτήθηκε ο δήμαρχος να αποστείλει επιστολή και να οργανώσει συνάντηση με το ΥΠΠΟ για το θέμα στην κατεύθυνση της απαλλοτρίωσης και αξιοποίησης του χώρου ως ανοιχτού και προσβάσιμου αρχαιολογικού χώρου, καλούμε τη δημοτική αρχή εν όψει των εξελίξεων να αναλάβει τις ευθύνες της.

Καλούμε το Δήμο Αθηναίων να μην εκδώσει την αιτούμενη από την ιδιωτική εταιρεία άδεια κατεδάφισης των κτισμάτων καθώς κάτι τέτοιο εκτός του ότι βρίσκεται σε προφανή αναντιστοιχία με την απόφαση του ΥΠΠΟ (που προέβλεπε η κατεδάφιση να γίνει με χρηματοδότηση του και με ευθύνη της αρμόδιας εφορίας), ανοίγει το δρόμο για την οικοδόμηση του χώρου.

Εν ολίγοις, ένας αρχαιολογικός χώρος της Αθήνας, λίγα μέτρα από το Παναθηναϊκό στάδιο και σε άμεση γειτνίαση με το Ολυμπίο και την κινδυνεύει να γίνει μεζονέτες με θέα!

{gallery}agrotera-20090110{/gallery}

Πηγή: Ανοιχτή Πόλη – γραφείο τύπου


0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x